Bine ai venit pe Romania Expose - sursa ta de știri de ultimă oră, articole, opinii și analize
 

Silvia Stegaru, co-founder Codette: recomand programele de pre-accelerare celor care se gândesc să-și facă propriul business

În cadrul interviului de astăzi, discutăm cu o tânăra antreprenoare care și-a propus alături de colegele ei să schimbe mentalități în domeniul IT din România. Silvia Stegaru este co-founder Codette, o comunitate pentru toate persoanele interesate de tehnologie, indiferent de gen, vârstă, nivel de experiență sau ramură tech în care activează.

Cine este Silvia Cristina Stegaru?

Am absolvit facultatea, masterul și doctoratul la Facultatea de Automatică și Calculatoare, Universitatea Politehnică din București, unde sunt și asistent universitar asociat. Sunt pasionată de zona tech, cu ceva accent pe Inteligență Artificială, Quantum Computing și orice presupune analiză de date. Sunt co-fondatoare Codette și Software Engineer în cadrul Cyber Threat Intelligence Lab al Bitdefender.

Cum au fost începuturile tale ca antreprenor și ce te-a determinat să îți începi propriul business?

Cariera în IT am ales-o impulsiv; în paralel, am ales să fiu și antreprenor, pentru că nu contează ideea atâta timp cât nu o implementează cineva – iar când ții suficient de mult la un subiect, vei dori să fii în mijlocul acțiunii. Am cochetat și cu cercetarea, la care mă aștept să revin periodic, nu mi-a ieșit complet din sistem.

De multe ori nu ai nevoie să înființezi o firmă pentru a avea un produs, dar pe măsură ce crești – și pe măsură ce îți cresc și ideile legate de produs – ai nevoie de un suport juridic în spate.

Produsele Codette (workshop-urile, meetup-urile, conferința, hackathonul etc), la fel ca produsele tech, au fost mai întâi realizate, apoi testate, am verificat dacă există interes (“market fit”), au fost reglate etc. Toate acestea au venit înainte de nevoia pentru finanțare, care ne ajută să ajungem la mult mai multe persoane și să ne creștem portofoliul.

Astfel, înființarea Codette a venit oarecum organic, după ce aveam deja activitățile bine stabilite. Mă bucur că am luat pașii pe rând și nu a fost nevoie să ne confruntăm cu toate problemele de început de drum în același timp.

Ce este Codette? Cum a luat ființă?

Codette este comunitatea pentru toate persoanele interesate de tehnologie, indiferent de gen, vârstă, nivel de experiență sau ramură tech în care activează. Promovăm diversitatea și educația la toate nivelurile și creăm oportunități pentru ca femeile să poată ajunge la potențialul lor maxim: workshop-uri (IoT4Girls, Py@Codette, workshopuri în cadrul 2NClub, Codette Goes Mobile, GameLab Summer School), meetup-uri (Codette Stories, Codette4Web), o conferință anuală (Codette Celebration Day), competiții de programare (hub pentru Google Hash Code), un hackathon (2NHack), un grant pentru participare la conferințe internaționale (Codette Traveler) și multe altele. Ne găsești pe pagina web, pe pagina Facebook, pe grupul Facebook, pe blog și pe canalul YouTube.

Problematica diversității și a incluziunii există peste tot, de la Est la Vest pe glob, iar România nu a fost ocolită de efectele sale. Codette a luat ființă ca răspuns la o situație existentă, pe care vrem să o corectăm. Codette este o promisiune a unui viitor mai bun prin diversitate.

Dă-ne câteva detalii despre începuturile Codette? Cum ai ales nișa? Ai fost singură sau ai avut parteneri?

Începutul a fost timid, nișa de women in tech nu era prea bine explorată în 2014, când, alături de Giorgiana Vlăsceanu, începeam să realizăm workshopuri dedicate fetelor de liceu. În paralel, tot în 2014, împreună cu Alexandra aveam discuții legate de „Learn IT, Girl!”, un program de mentorat internațional pe care l-am co-creat împreună cu 2 fete din Polonia și 2 din România, eu fiind team lead. Alexandra, antreprenor de succes, se înscrisese drept mentor și era uimitor cum reușea să aloce timp astfel încât să ajute pe cineva să învețe programare, pe lângă tot ce avea de făcut pentru startup-ul ei.

Codette a luat ființă în 2016, dar o parte dintre proiectele noastre erau deja bine stabilite până atunci. În formulă curentă, trio-ul co-fondatorilor Silvia, Giorgiana, Alexandra, împreună cu liderii Codette și voluntarii care ne sunt alături eveniment după eveniment, formăm o super echipă, capabilă să mute status quo-ul către echilibru!

Care este situația actuală a businessului și ce planuri aveți pentru viitor?

În momentul de față suntem în faza de creștere. Ne place să spunem că reprezentăm toate persoanele interesate de tehnologie, indiferent de gen, vârstă, nivel de experiență sau ramură tech în care activează – iar acest lucru presupune multă muncă, crearea de activități cât mai variate astfel încât să sătisfacem cât mai multe dintre nevoile comunitățîi.

Pe termen lung, viziunea noastră este de a crea un viitor mai bun pentru diverse categorii sociale, cu ajutorul tehnologiei. În următorul an, plănuim să ne concentrăm pe diversitate și incluziune, permițând comunitățîi să crească și să devină mai vizibilă. Apoi, urmează să ne extindem către zona de reconversie profesională. Nu în ultimul rând, dorim să aducem expertiză acumulată în crearea de politici pe aria noastră de interes.

Ce challenge-uri ați avut în crearea acestui proiect ?

Pe lângă challenge-urile de care se lovesc toți antreprenorii (găsirea de fonduri etc), aș adăuga și o componentă puternică de rezistență la schimbare, similară cu un sistem imunitar care nu își dă seama că e blocat într-o buclă infinită care îi dăunează. Inițiativa noastră este una disruptive, chiar dacă la prima vedere nu pare. Dar nu poți schimba lumea dacă nu ești pregătită să faci și ceva perturbații pe drum.

Care este viziunea ta asupra mediului de business din România?

Momentan încă suntem la început, nu poți spune că suntem jucători majori pe piața mondială. Unul dintre factori aș spune că este chiar compartimentarea, izolarea pe direcții a antreprenorilor.

Avem, pe de-o parte, antreprenori din sfera tech, cu prea puține cunoștințe pe business, care au dificultate în a-și găsi parteneri din domeniile complementare de care ar avea nevoie; pe de altă parte sunt antreprenorii non-tech, care își dezvoltă IMM-uri și care ar putea beneficia de sfera tehnologică, dar nu știu cum să intre în contact cu persoane specializate, nu iau în calcul zona tech în planurile / bugetele lor și nu știu să evalueze corect din punct de vedere monetar o astfel de alăturare de scopuri. Iar în momentul în care reușești să pui toți oamenii aceștia în aceeași încăpere, tot vei observa ceva probleme de comunicare între ei.

Concluzia mea este că avem nevoie de comunități, evenimente care să reunească cele două sfere ale antreprenoriatului, astfel încât să putem avea acces la specialiști și să rezolvăm probleme reale, nu să așteptăm ca viitorul unicorn să apară în mod magic înaintea noastră.

Din experiența acumulată, ce sfaturi ai avea pentru tinerii antreprenori români?

Depinde cât de tineri. Pentru cei care încă se gândesc să-și facă propriul business, le recomand programele de pre-accelerare, pentru a învăța procesul. Nu așteptați ideea perfectă, ideea e egală cu 0. Sunt atâtea probleme în România, acolo sunt ideile și le vedem cu toții – problema e la implementare.

Pentru tinerii antreprenori & mai sus, cel mai bun sfat este să între în comunități, să își facă timp să dea și mai departe din cunoștințele lor, să contribuie la un ecosistem mai bun pentru start-up-uri. Împreună putem face din România un hub al antreprenoriatului și al inovației din care cu toții vom beneficia.

Share Post
Written by
No comments

LEAVE A COMMENT