Bine ai venit pe Romania Expose - sursa ta de știri de ultimă oră, articole, opinii și analize
 

Fake news marca PSD: suntem obligați să facem secții separate pentru europarlamentare și referendum

PSD vrea secții separate pentru europarlamentare și referendum. Mai mult, șeful de campanie al social-democraților, Mircea Drăghici, spune că legea nu permite decât secții separate. Fals. Legea referendumului, la articolul 15/1 prevede că în condițiile în care cele două scrutine se desfășoară simultan, ele se realizează în cadrul acelorași secții de votare.

Ce a spus Drăghici: 

  • „Legea nu ne permite decât secții de votare diferite. Aduceți-vă aminte că atunci când a fost organizat un referendum în paralel cu orice alt scrutin electoral au fost secții de votare diferite”

Ce spune legea în cazul referendumului național, convocat de președinte:

art. 15/1

  • (1) În situația în care referendumul are loc simultan cu procesul electoral desfășurat pentru alegerea Camerei Deputaților și a Senatului, respectiv pentru alegerea Președintelui României ori alegerile pentru Parlamentul European sau alegerile locale, organizarea și desfășurarea referendumului se realizează potrivit prevederilor Legii nr. 35/2008 pentru alegerea Camerei Deputaților și a Senatului și pentru modificarea și completarea Legii nr. 67/2004 pentru alegerea autorităților administrației publice locale, a Legii administrației publice locale nr. 215/2001 și a Legii nr. 393/2004 privind Statutul aleșilor locali, cu modificările și completările ulterioare, ale Legii nr. 370/2004 pentru alegerea Președintelui României, cu modificările și completările ulterioare, respectiv ale Legii nr. 33/2007 privind organizarea și desfășurarea alegerilor pentru Parlamentul European, cu modificările și completările ulterioare, după caz.
  • (2) În situația prevăzută la alin. (1), ambele scrutine se realizează în cadrul acelorași secții de votare, operațiunile electorale fiind îndeplinite de către aceleași birouri electorale, constituite potrivit legii.

Legea referendumului a fost modificată în 2009, când a avut loc referendum pentru parlamentul unicameral odată cu alegerile prezidențiale. Decizia a fost luată după ce, cu doi ani în urmă, în 2007, la primele alegeri europarlamentare, președintele la acea vreme Traian Băsescu a convocat referendum pentru votul uninominal, însă guvernul a decis ca secțiile să fie separate. Consultarea populară nu a îndeplinit astfel cvorumul de prezență.

Sursa: hotnews.ro

Share Post
Written by
No comments

LEAVE A COMMENT