Timp de 4 zile, Iașul a devenit capitala culturală a Moldovei, unde în cadrul târgului de carte Librex, peste 120 de expozanți, edituri și firme de papetărie și-au prezentat oferta.
La finalul celor 4 zile, Comisia de Jurizare şi Premiere a Târgului de Carte LIBREX, constituită din personalităţi culturale ieşene şi reprezentanţi ai difuzorilor de carte din România, a acordat 15 premii și 10 diplome de excelență în semn de deosebită recunoaştere a celor mai valoroase programe şi direcţii editoriale, precum şi a celor mai bine vândute cărţi de cultură din anul precedent, având drept scop susţinerea şi promovarea acţiunii de editare şi difuzare a cărţii din România.
Marele Premiu Librex pentru cel mai valoros program editorial a fost acordat Editurii Junimea Iaşi, care în acest an împlineşte 50 de ani.
Premiul „Ovidiu”,pentru editarea culturii clasice, a fost acordat editurilor „Sofia” şi „Herald” din Bucureşti, iar premiul „Socec” pentru promovarea culturii române contemporane la Editura Epigraf din Chişinău.
Premiul pentru Cartea de cultură cu cel mai mare succes în librării a fost acordat Editurii Humanitas din Bucureşti pentru volumul „În lume nu-s mai multe Românii, planetei noastre asta i-ar lipsi” de Radu Paraschivescu.
Premiul „Şaraga” pentru cea mai importantă ediţie critică a fost conferit Editurii Şcoala Ardeleană din Cluj Napoca pentru Victor Papilian „Scrieri”, vol. I -„Nuvele. Povestiri Conferinţe” şi vol. II – „Dramaturgie”.
Premiul „Best Seller” pentru cartea de cultură cu cel mai mare succes de librărie a ajuns la Editura Humanitas Bucureşti pentru volumul „În lume nu-s mai multe Românii(planetei noastre asta i-ar lipsi), de Radu Paraschivescu.
Cu Premiul „Otilia Cazimir” pentru editarea de literatură pentru copii şi tineret a fost răsplătite editurile Gama şi Gama Junior Iaşi, iar cu premiul „Dosoftei” pentru bibliofilie – Grupul Editorial ART Bucureşti.
Premiul „Vasile Pogor” pentru importul de carte, publicaţii culturale şi ştiinţifice a ajuns la Astro Impex Bucureşti, iar Premiul „Ioan Petru Culianu” pentru cea mai importantă editură care promovează istoria culturii şi civilizaţiei la Grupul Editorial All Bucureşti.
Premiul „Mihail Kogălniceanu” pentru editarea cărţii ştiinţifice şi de specialitate a ajuns la Grupul Editorial Corint Bucureşti, iar cu Premiul „Theofil Simensky” pentru editarea literaturii universale au fost răsplătite Editura Polirom şi Grupul Editorial Rao din Bucureşti.
Premiul „Laurenţiu Ulici” pentru antologie literară a ajuns la Grupul Editorial Saeculum pentru „Documente revelatorii de publicistică eminesciană”, „Basarabia – pământ românesc samavolnic răpit”, „Sfântul pământ al Transilvaniei”, „Răpirea Bucovinei”.
Premiul „Theodor Pallady” pentru cartea de artă a fost conferit Editurii HumanitasBucureşti pentru „Atlasul frumuseţii. Femeile lumii în 500 de portrete”, semnat de Mihaela Noroc, iar cu Premiul „Petru Caraman” pentru multiculturalitate a fost răsplătită Editura Eikon din Bucureşti.
Din comisia de jurizare au făcut parte scriitorul Ioan Holban, directorul Teatrului pentru Copii şi Tineret „Luceafărul” Iaşi, care a fost şi preşedinte, Petru Radu, preşedinte al organizaţiei patronale „Agora” a Societăţilor pentru Difuzarea Tipăriturilor şi a altor Bunuri Culturale din România, scriitorul Valeriu Stancu, Cassian Maria Spiridon, preşedinte al Filialei Iaşi a Uniunii Scriitorilor din România, Florin Cîntic, istoric și scriitor, profesor asociat la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Nicu Gavriluţă, profesor univ. dr. la Facultatea de Filosofie și Științe Social-Politice, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” și Dragoș Pătraşcu, profesor univ. dr. la Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași.