Un reportaj Digi24 „Pacient în România” arată situația critică din sistemul de sănătate românesc. Anual, la noi în țară se nasc cel puțin o mie de copii cu malformații cardiace, care pot avea o viață normală, numai însă dacă sunt operați la timp. În realitate,jumătate dintre ei ajung pe masa de operație și foarte puțini ajung în străînătate.
În România există șase secții pregătite pentru astfel de intervenții complexe, însă dintre aceastea doar câteva funcționează. Unele dintre ele sunt deschise atunci când vin medici străini care sunt dispuși să opereze pro bono, altele rămân închise pe tot parcursul anului.Cauza? Lipsa medicilor. În România sunt doar 2 medici pregătiți pentru aceste operații complexe.
Unul dintre ei se află la Spitalul de copii Grigore Alexandrescu, unde exisă o secție de chirurgie cardiovasculară de 3 ani.
Nu pot fi făcute operații în continuu pentru că există un singur medic. Ușile secției sunt deschise când cineva vine în vizită sau când medici străini vin în România să salveze viețile copiilor, care sunt puse pe o listă de așteptare.
Mai există o secție de chirurgie cardiovasculară pediatrică la Spitalul Marie Curie. Aici, echipa nu este completă, însă lunar vin medici străini care fac operații pentru a salva inimile copiilor români. Prima oară au venit în România în 2013, și de atunci încearcă să formeze echipa locală pentru a fi complet independenți.
În ultimii 6 ani, numărul pacienţilor operaţi în România a scăzut de la un an la altul. Dacă în 2012 erau puţin peste 1.900 de operaţii în ţară, în urmă cu un an erau puţin peste 1.400. În 2015, erau operaţi în ţară 1645 de pacienţi şi erau trimişi în străinătate 212. În 2016 erau operaţi în România 1.657 de pacienţi şi plecau 201, iar în 2017 erau operaţi în România 1.553 de pacienţi şi au plecat în străînătate 252.Statul Român decontează 2,5 milioane de lei, anual, pentru operaţiile în străinătate.