În perioada 2 – 6 octombrie 2019, în Atrium Palas Mall Iași, se va desfășura a cincea ediție a Târgului de Cărți și Arte Frumoase ARCA LUI GUTENBERG, eveniment organizat de Librăriile SEDCOM LIBRIS Iași.
La această ediție participă peste 70 de expozanți din întreaga țară și Republica Moldova, dintre care: edituri, companii de difuzare de carte românească și străină, difuzori de papetărie, galerii de artă, instituții culturale etc., în Agenda Târgului fiind incluse Seria de Conferințe ARCA LUI GUTENBERG, lansări de cărți proaspăt scoase de sub tipar și volumele autorilor FILIT, reduceri spectaculoase de la zeci de edituri prezente cu stand și diverse momente artistice.
Programul pentru public coincide cu cel al PALAS MALL Iași, respectiv 10.00 – 22.00, iar intrarea este gratuită, păstrând tradiția târgurilor de carte ieșene.
Fiecare zi-port în care va ancora ARCA LUI GUTENBERG poartă un motto, iar acestea sunt: „Cărți din pupa!”, „Primul raft din bibliotecă”; „Lumea ar fi un loc mai bun dacă am citi mai mult”; „Frumusețea lumii stă în imagini și cărți”; „Ocolul lumii în cinci zile prin poveștile din cărți”.
Conferințele ARCA LUI GUTENBERG 2019 se desfășoară pe Scena Târgului din Atrium Palas Mall Iași, după cum urmează:
• Conferința „Iubirea care mișcă sori și stele” susținută de Dan Iacob, scriitor, bibliotecar, inițiator de ateliere de teatru și poezie (joi, 3 octombrie, ora 16.00);
• Conferința „De ce iubim antropologia? Antropologia culturală și poveștile ei minunate” susținută de Mirel Bănică, cercetător științific în domeniul antropologiei religiilor, Institutul de Istoria Religiilor, Academia Română, București (vineri, 4 octombrie, ora 16.00);
• Conferința „Figura înțeleptului în zilele noastre” susținută de Vianu Mureșan, scriitor, jurnalist, doctor în filosofie (sâmbătă, 5 octombrie, ora 16.00, Atrium Palas Mall Iași).
Sâmbătă, 5 octombrie 2019, la ora 13.00, vor fi decernate Diplomele ARCA LUI GUTENBERG pentru direcții editoriale de prestigiu, după cum urmează:
1. Diploma JOHANNES GUTENBERG pentru tradiția, diversitatea și constanța valorică în editarea de carte;
2. Diploma DIMITRIE CANTEMIR pentru Cartea universitară și academică;
3. Diploma EMIL RACOVIȚĂ pentru Cartea de știință;
4. Diploma CORESI pentru Cartea cu tematică umanistă;
5. Diploma VARLAAM pentru Cartea de beletristică;
6. Diploma DOSOFTEI pentru Cartea de poezie;
7. Diploma BOGDAN PETRICEICU HASDEU pentru multidisciplinaritate editorială;
8. Diploma GHEORGHE ȘINCAI pentru traducere și schimb cultural;
9. Diploma GHEORGHE ASACHI pentru jurnalism cultural;
10. Diploma IACOB NEGRUZZI pentru jurnalism cultural în reviste literare;
11. Diploma ION CREANGĂ pentru Primul raft din bibliotecă (cărțile pentru copii și tineret);
12. Diploma MUNICIPIUM IASSIORUM pentru promovarea imaginii Iașului și a valorilor sale;
13. Diploma TITU MAIORESCU pentru cartea școlară/cu profil pedagogic;
14. Diploma E-GUTENBERG pentru cartea electronică.