De această dată, în seria interviurilor dedicate antreprenorilor, discutăm cu Victor Miron, un tânăr clujean care acum 5 ani a avut o campanie inedită pentru a-i determina pe oameni să citească mai mult. Campania a stârnit atât de mult interesul, încât a puz bazele comunității „Cărțile pe față”, care numără acum peste 100000 de persoane.
Cine este Victor Miron?
Sunt un idealist cu inițiativă, îmi place să râd, să iubesc, să călătoresc, să citesc și să cunosc oameni faini. Am 5 ani de când am început campania de promovare a lecturii Cărțile pe față, am 20 de ani de când m-am îndrăgostit de cărți și am 34 de ani de când m-am născut.
Ce este comunitatea „Cărțile pe față” ? Cum a luat ființă și ce anume te-a determinat să o creezi?
La sfârșitul lui 2013 mi-am propus diverse lucruri pentru anul următor: să fac mai mult sport, să mănânc mai sănătos, să reîncep să citesc mai mult. (Doar) De partea cu lectura m-am ținut și de atunci zilnic citesc minim o oră. Am început să îmi dau Cărțile pe față în ianuarie 2014, după câteva săptămâni de lectură zilnică deoarece am văzut pe mine că îmi face bine să citesc. Eram mult mai creativ, îmi veneau tot felul de idei și soluții la provocările cotidiene. Văzând că mie îmi face bine să citesc, am avut curajul să le propun și altora să citească.
Dă-ne câteva detalii despre începuturile comunității? Cum ai ales nișa aceasta?
Eu am ajuns să iubesc cărțile în primul an de liceu, mulțumită profesoarei de română, doamna Mariana Muthu. Dânsa mi-a tot recomandat cărți până am ajuns la una care m-a prin cu adevărat, a fost vorba de Romanul adolescentului miop. În cărți mi-am găsit modelele de viață. Când eram într-un impas mă gândeam oare ce ar face în locul meu Micul Prinț, Prințul Mîșkin sau don Quijote.
Am început campania dintr-o joacă, dându-mi Cărțile pe Față, adică îmi puneam ca poză de profil pe Facebook o imagine în care aveam fața acoperită de cartea pe care o citeam. Timp de câteva săptămâni nu mi-a luat nimeni exemplul, eram singurul care făcea asta. Lucrurile s-au schimbat după ce am convins o librărie să dea 10% reducere la cărți oamenilor care au așa o poză de profil. De aici am tot continuat, văzând că îmi face o mare plăcere să îmi canalizez creativitatea în această direcție. Inițial mi-am asumat campania pe 1 an, după care pe 3 ani și ulterior pe 15 ani.
Câți membri are comunitatea și care au fost cele mai notabile evenimente pe care le-ai creat prin intermediul ei?
Pagina noastră de Facebook are 100 000 + cititori. Însă ea se referă doar la cititorii români care au aflat de campania noastră, în condițiile în care în plan internațional despre ideile din campanie au aflat milioane de oameni. De exemplu, un articol în spaniolă de acum două săptămâni, despre mersul gratuit cu autobuzul pentru cititori, are deja 101 000 shares, ceea ce înseamnă că a fost văzut de mult mai multă lume. Această idee a fost deja implementată la Cluj-Napoca, la Timișoara, la Caransebeș și într-un oraș din Polonia.
De o mare popularitate se bucură evenimentul de Ziua Internațională a Cărții, când pe 23 aprilie se intră gratuit la grădinile botanice din Cluj-Napoca și din Jibou dacă ai o carte la tine. Anul trecut la Cluj au fost aproape 4000 de oameni cu o carte.
Recurente și replicate des sunt și Gala Cititorilor, Clasa Cititoare, Biblioteca Vecinilor sau Clubul de Lectură Vocea Cititorului.
Ce planuri aveți pentru 2019?
În 2019 am reușit să lansăm magazinul online cartipentruoamenidragi.ro, unde vindem cărți care se pot tipări cu poza cititorilor pe copertă. Din vânzarea acestor cărți finanțăm campania Cărțile pe Față.
Urmează să publicăm și un volum colectiv de poezii de dragoste cu titlul ”Tu Ești Eu”. Aici vor apărea atât autori publicați deja, cât și debutanți, cărora le oferim ocazia să ne trimită texte.
După cinci ani în care am încurajat oamenii să își dea Cărțile pe Față, acum am început să îi provoc să își dea cărțile pe spate, pe spatele cărților de vizită. Cărți pe cărțile de vizită e o nouă inițiativă prin care încurajăm oamenii de afaceri să treacă recomandări de cărți pe spatele cărților de vizită.
Mai avem și alte surprize pe care le vom anunța pe parcursul anului. Și desigur pe 23 aprilie așteptăm oamenii să vină la grădina botanică cu o carte la ei. Atât la Cluj-Napoca cât și la Jibou.
Care este viziunea ta asupra mediului educațional din România?
Nu sunt în măsură să mă pronunț asupra mediului educațional din România. Însă pot să observ ușor că este criticat modul în care se face educația peste tot în lume. Cel mai vizionat TED Talk este în continuare cel al lui Sir Ken Robinson despre cum educația distruge creativitatea.
Viziunea mea asupra educației personale este că suntem fiecare dintre noi responsabili pentru ea. De aceea e cu atât mai important să citim, să mergem la teatru, să vedem expoziții, să cunoaștem oameni remarcabili.
Din experiența acumulată, ce sfaturi ai avea pentru tinerii români?
Lectura e o formă de grădinărit, prin care, rând cu rând, ne cultivăm pe noi. Merită să citești ca să înțelegi pe ce lume trăiești și merită să citești și ca să uiți pe ce lume trăiești. Cărțile bune sunt un tip de hrană care nu expiră și mai sunt și pline de idei care inspiră.
Și mai pot să confirm din proprie experiență că în cazul meu s-au confirmat învățături ca: în viață nu primești ceea ce meriți, primești ceea ce negociezi; în viață poți face orice, dar nu le poți face pe toate.