În această săptămâna Justiția pare să fie într-un moment de răscruce.
După ultima OUG adoptată de către Guvern în această săptămână, prin care se definitivează subordonarea parchetelor din România în raport cu ministrul Justiției, magistrații se revoltă și încep să ia măsuri radicale. Miercuri, procurorii și judecătorii au protestat în Brașov. Azi, Tribunalul Cluj a decis că își va întrerupe activitatea începând cu 25 februarie, pentru o săptămână iar Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanța a decis că își va întrerupe activitatea pentru 3 zile. Și Parchetul de pe lângă Judecătoria Pitești a decis suspendarea activității pentru o săptămână . Azi vor avea loc proteste la mai multe instanțe din țară, printre care Sibiu și Oradea. Ziua se va încheia cu un protest al magistraților pe treptele Palatului de Justiție, din București.
În tot acest acest timp, în online se organizează proteste de susținere a magistraților pentru acest weekend. Întrebarea este următoarea, se va mai mobiliza strada de așa natură încât să exercite presiunea necesară pentru ca aceste OUG-uri să fie abrogate?
Nu mai suntem în 2017, la începutul protestelor în stradă. Românii sunt în stradă de peste 2 ani, au obosit. Dacă la OUG13, presiunea a fost suficient de mare, în aceste momente românii par să își fi pierdut speranța. După ce au fost gazați și loviți la ultimul protest din august 2018, mulți dintre ei, cei care au fost în stradă au început să renunțe. Oare își vor găsi românii motivația necesară pentru ca în acest weekend o nouă mișcare de protest să apară? Rămâne de văzut, însă ce e cert este că noțiunea de stat de drept este într-o continuă schimbare în România și e foarte posibil să avem o nouă definiție a acestui termen, dacă lucrurile vor continua în această direcție.