Bine ai venit pe Romania Expose - sursa ta de știri de ultimă oră, articole, opinii și analize
 

Cancerul si coruptia duc in Romania aceeasi lupta


Cancerul și corupția duc în România aceeași luptă

O fostă prezentatoare de știri și un fost bancher au creat unul dintre cele mai cunoscute ONG-uri din România. Poate popularitatea lor să se transforme în voturi?

Povestea începe așa, în București, un bancher întâlnește o prezentatoare de știri și împreună dezvoltă un centru de recuperare si recreere pentru copiii cu cancer. Bancherul devine pentru o perioadă scurtă, ministru al Sănătății, prezentatoarea renunță la jurnalism pentru a se ocupa
cu normă întreagă de proiectul lor. Împreună creează o campanie de strângere de fonduri, sprijinită de vedete autohtone , care sparge toate barierele. În Occident devin foarte cunoscuți iar munca le este răsplătită prin diferite distincții.

Dar, fiind parte a grupurilor societății civile care completează lacunele create de lipsa sprijinului guvernamental pentru cercetarea și îngrijirea cancerului, cuplul a atras de asemenea si furia politicienilor din București. Și pentru Vlad Voiculescu și Melania Medeleanu – a căror poveste de dragoste s-a încheiat de atunci – a însemnat, de asemenea, că au devenit din ce în ce mai sătui de birocrația românească.

„Sunt foarte îngrijorat de ce se va întâmpla cu această țară dacă generația mea nu …face un efort” – Vlad Voiculescu, fost ministru al sănătății din România.

Pentru Vlad Voiculescu, frustrarea s-a transformat într-o campanie politică.
Acum conduce campania pentru Alianta2020 a partidelor PLUS și USR pentru alegerile europarlamnetare din luna mai a acestui an. Anul viitor, intenționează să candideze la primăria Bucureștiului. Marea întrebare este dacă succesul pe care l-a avut în strângerea de fonduri și susținerea proiectelor ONG se poate replica în voturi ?

„Această țară este în pericol de a merge într-o direcție greșită, făcând viața insuportabilă pentru toată lumea care dorește să trăiască într-o societate liberă și democratică”, a spus Voiculescu. „Aceasta e problema. Soluția nu poate fi decât politică, deci soluția poate fi obținută doar prin vot. ”

Guvernul face mai dificilă activitatea organizațiilor precum MagiCAMP, a spus Melania Medeleanu, care este încă activ implicată în conducerea centrului. „ONG-urile nu ar exista dacă statul își face bine treaba”, a spus ea. Dar oficialii guvernamentali nu sunt „dispuși și nu sunt capabili” să se ocupe de probleme cum ar fi tratamentul cancerului, a adăugat ea.

„Nu le pasă de copiii cu cancer, nu le pasă de tuberculoză … Le pasă doar de sa isi scoata politicienii lor din închisoare, a spus ea, referindu-se la legislația pe care criticii spun că intenționează să elibereze funcționari condamnați pentru corupție. Corupția, a spus ea, „afectează totul în România”.


De la cancer la politică


La sfârșitul anului 2017, MagiCAMP a adunat mai mult de 600 de voluntari, printre care unele dintre cele mai mari celebrități din România. Toți au stat pe un scaun, lângă un pat de spital dintr-o galerie de artă până când 100.000 de persoane s-au angajat să doneze 2 € pe lună pentru a finanța MagicHOME, o casă situată lângă principalul spital de cancer din București, destinată familiile care călătoresc pe distanțe mari pentru tratament. Clipul a devenit viral, ajungând la aproximativ 66% din utilizatorii Facebook din România. Până acum, a adus mai mult de 1 milion de euro.

Voiculescu speră în mod clar să reproducă vizibilitatea și entuziasmul generat și în campania sa politică. În unele privințe, este o condiție naturală: tânăra generație de utilizatori ai social media din România reprezintă comunitate evidentă pentru Voiculescu și aliații săi politici, deoarece aceștia sunt cei care vin în număr de sute de mii pentru a protesta împotriva corupției.

Provocarea, recunoaște, este să ajungă dincolo de grupul respectiv – și nu se stie exact cat din experienta lui de a promova MagiCAMP va contribui la acest lucru. „Cred că în ambele cazuri este nevoie de încrederea oamenilor și de intențiile bune”, a spus el. „Și la sfârșitul zilei, ambele sunt un fel de serviciu public, deci sunt instrumente diferite”.

Criticii, însă, spun că motivele lui nu sunt la fel de binevoitoare. Actualul primar al Capitalei, Gabriela Firea, a declarat anul trecut că exagerează problemele din sistemul de sănătate din România pentru a-și ridica propriul profil.

Un alt motiv de îngrijorare pentru Voiculescu este soarta proiectului care a inspirat în primul rând ambițiile lui politice. „Când ești atât de expus publicului … asta atrage și multă negativitate”, a spus Melania Medeleanu. „Oponenții politici ai lui Vlad, ar face orice să ne oprească.” Voiculescu nu a exclus posibilitatea că decizia sa de a intră în politică ar putea afecta progresul pe care el și Melania l-au făcut cu lupta împotriva cancerului. „Sunt foarte îngrijorat de MagiCAMP și sunt foarte îngrijorat pentru oamenii fac lucruri bune în această țară”, a spus el. „Coaliția de guvernământ din România aplică astăzi exact aceeași rețetă că și în Ungaria și în alte țări, în primul rând atacă sistemul de justiție … În al doilea rând, atacă media, în al treilea rând, vor merge după toți cei care au ceva de spus.

Share Post
Written by
No comments

LEAVE A COMMENT