Bine ai venit pe Romania Expose - sursa ta de știri de ultimă oră, articole, opinii și analize
 

UE despre «criptomonedelor stabile» : niciun acord global nu ar trebui să intre în vigoare în UE până când provocările și riscurile nu vor fi identificate și abordate în mod adecvat

Reprezentanții Comisiei și Consiliului European au dezbătut situația , «criptomonedelor stabile»  și au adoptat o declarație comună în care subliniază atât riscurile cât și avantajele unei astfel de tehnologii.

Mai jos regăsiți principalele puncte ale declarației:

  • Inovația tehnologică poate produce avantaje economice mari pentru sectorul financiar, promovând concurența și incluziunea financiară, oferind mai multe opțiuni consumatorilor, sporind eficiența și oferind economii de costuri pentru instituțiile financiare și economie în general.
  • Așa-numitele „criptomonede stabile” (stablecoins) pot prezenta oportunități în ceea ce privește plățile ieftine și rapide – în special plățile transfrontaliere. În același timp, acestea reprezintă provocări și riscuri legate de protecția consumatorului, confidențialitate, impozitare, securitate cibernetică, spălare de bani, finanțarea terorismului, integritatea pieței, guvernanță și securitate juridică. Atunci când o inițiativă „stablecoin” are potențialul de a atinge o scară globală, aceste preocupări sunt probabil amplificate și pot apărea noi riscuri potențiale pentru suveranitatea monetară, politica monetară, siguranța și eficiența sistemelor de plată, stabilitatea financiară și concurența loială.
  • După cum a subliniat raportul recent al grupului de lucru G7 dedicat acestor probleme, proiectele de „stablecoins” la nivel global nu ar trebui să funcționeze până când toate aceste riscuri și preocupări nu sunt abordate în mod corespunzător. Ne reafirmăm disponibilitatea de a aborda în mod adecvat provocările ridicate de aceste inițiative pe baza unei înțelegeri comune a UE și a unei abordări coordonate. Aceste inițiative nu ar trebui să submineze ordinea financiară și monetară existentă, precum și suveranitatea monetară în Uniunea Europeană.
  • Este necesară asigurarea clarității legale cu privire la „criptomonedele stabile”. Unele proiecte recente de dimensiune globală au furnizat informații insuficiente cu privire la cât de precis intenționează să gestioneze riscurile și să își opereze afacerea. Această lipsă de informații adecvate face foarte dificil să se ajungă la concluzii definitive cu privire la modul în care se aplică cadrul de reglementare actual al UE și cum se aplică. Entitățile care intenționează să emită „stablecoins” sau să desfășoare alte activități care implică această tehnologie în UE ar trebui să furnizeze urgent informații complete și adecvate pentru a permite o evaluare adecvată a normelor existente în vigoare.
  • Abordarea provocărilor ridicate de „criptomonedele stabile globale” necesită un răspuns global coordonat. Riscurile ridicate de proiectele „stabilecoins” ar trebui să facă obiectul unor cadre de reglementare și supraveghere clare, stabilite pe o bază de dovezi solide și bazate pe principii generale și aplicabile tuturor proiectelor „stabilecoin”. În concordanță cu răspunsul global, Consiliul și Comisia Europeană sunt dispuse să acționeze rapid, în cooperare cu Banca Central Europeană (BCE) și cu autoritățile naționale și europene de supraveghere. Această abordare ar trebui să includă consultarea și dezvoltarea bazei de dovezi ca precursori pentru dezvoltarea potențială a noilor legislații pentru o abordare comună a UE în ceea ce privește cripto-activele, incluzând „criptomonedele stabile”. Deși Consiliul și Comisia Europeană s-au angajat să pună în aplicare un cadru care să valorifice oportunitățile potențiale pe care le pot oferi cripto-activele, recunoaștem riscurile pe care le prezintă. Consiliul și Comisia sunt pregătite să ia toate măsurile necesare pentru a asigura standarde adecvate de protecție a consumatorilor și condițiilor monetare și financiare ordonate. Toate opțiunile ar trebui să fie pe masă, inclusiv orice măsuri pentru a preveni crearea de riscuri imediate de către anumite „criptomonede stabile” globale.
  • Având în vedere cele de mai sus, Consiliul și Comisia afirmă că niciun acord global în privința „criptomonedelor stabile” nu ar trebui să intre în vigoare în Uniunea Europeană până când provocările și riscurile legale, de reglementare și supraveghere nu vor fi identificate și abordate în mod adecvat.
  • Apariția inițiativelor „stablecoin” evidențiază importanța îmbunătățirilor continue ale tehnologiei de plăți pentru a răspunde așteptărilor pieței și ale consumatorilor pentru plăți convenabile, rapide, eficiente și ieftine – în special în privința plăților transfrontaliere. În timp ce sistemele de plată europene au înregistrat deja progrese semnificative, actorii europeni de plăți, inclusiv furnizorii de servicii de plată, au un rol esențial în acest sens. Reținem că BCE și alte bănci centrale și autorități naționale competente vor examina în continuare transformarea digitală continuă a sistemului de plăți și, în special, consecințele inițiativelor, cum ar fi „criptomonedele stabile”. 
Share Post
Written by
No comments

Sorry, the comment form is closed at this time.