La unele dintre aceste finanțări înscrierile sunt în toi, iar la altele sesiunile au fost bugetate pentru a putea fi pregătite.
Fonduri europene de 200.000-1 milion euro, POR 2.2-IMM
Microîntreprinderile și firmele mici și mijlocii (IMM) pot obține fonduri europene între 200.000 euro și 1 milion euro, în anumite condiții, prin linia de finanțare POR 2.2 IMM, pentru investiții în 10 județe.
Proiectele pot fi depuse în aplicația electronică MySMIS, în perioada 24.12.2019, ora 12.00 – 24.03.2020, ora 12.00, conform Ministerului Lucrarilor Publice, Dezvoltării și Administratiei, organizatorul sesiunii.
Pot cere banii europeni firme din domenii diverse, de la mici fabrici de textile până la ateliere de reparare a calculatoarelor, firme de editare de software, producție video etc. Acestea vor putea investi banii inclusiv în mijloace de comerț online.
Apelul de proiecte, care are un buget total de 68 milioane euro, se relansează doar în regiunile de dezvoltare în care au mai rămas bani necheltuiți din apelul precedent care a avut loc în 2016, în toată țara (cu excepția regiunii București-Ilfov, care era neeligibilă).
Astfel, acest apel de proiecte este valabil pentru investiții în:
- Regiunea Nord Est (județele Bacău, Botoșani, Iași, Neamț, Suceava și Vaslui). Bugetul total disponibil aici este de 31,4 de milioane de euro.
- Regiunea Vest (Timiș, Arad, Caraș-Severin și Hunedoara). Bugetul total disponibil aici este de 36,6 de milioane de euro.
Vor putea solicita finanțare firmele care se încadrează în categoriile microîntreprinderi, întreprinderi mici și întreprinderi mijlocii din mediul urban. În mediul rural, doar întreprinderile mijlocii vor putea accesa acești bani.
Valoarea finanțării nerambursabile acordate este de minimum 200.000 euro și maximum 1 milion euro (ajutoare de minimis și ajutoare regionale), cu diferite grade de intensitate.
În regiunea Nord-Est, valoarea maximă a fondurilor nerambursabile va fi de 60% din cheltuielile eligibile pentru firmele mijlocii și 70% pentru firmele mici și micro.
În regiunea Vest, valoarea maximă a fondurilor nerambursabile va fi de 45% din cheltuielile eligibile pentru firmele mijlocii și 55% pentru firmele mici și micro.
Restul din cheltuielile eligibile plus cheltuielile neeligibile din proiect va trebui suportat de beneficiar (din surse proprii, credite bancare etc.).
Ghidul solicitantului, lista domeniilor eligibile, modelul de plan de afaceri si alte documente necesare înscrierii sunt disponibile AICI.
Start-Up Nation 2020
„Cel mai probabil, ediția a III-a a Start-up Nation va fi lansată în primul trimestru” al anului 2020, spunea Ministerul Economiei în 19 noiembrie 2019.
Bugetul de stat pe anul 2020 prevede 233 de milioane de lei, credite de angajament, care permit deschiderea ediției 2020 a programului Start-Up Nation.
Banii aceștia ar ajunge pentru circa 1.160 de firme într-un nou program Start-Up Nation 2020, mult sub nivelul de până acum al programului, care țintea până la 10.000 de IMM-uri la sprijin. Asta dacă se va menține ajutorul nerambursabil de câte 200.000 de lei per firmă.
Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR), care a avut discuții cu ministrul Economiei, Virgil Popescu, a cerut ca un pachet maxim eligibil de 25.000 de lei din ajutorul nerambursabil de maximum 200.000 de lei să fie alocat obligatoriu cel puțin către: un site de prezentare a firmei, un soft de gestiune a datelor și semnătură electronică.
Ministerul Economiei este organizatorul.
Programul Microindustrializare 2020
Programul Microindustrializare are alocat un buget de 65.000.000 lei credite de angajament și 65.000.000 lei credite bugetare, prin bugetul de stat pe anul 2020.
În Programul Microindustrializare 2018, un număr de 247 de firme s-au calificat în interiorul bugetului disponibil, la fonduri nerambursabile de până la 450.000 de lei fiecare din bugetul de stat. Majoritatea IMM-urilor au solicitat suma maximă de 450.000 de lei sau pe aproape.
În 2019, guvernul de atunci a publicat o procedură de organizare a programului Microindustrializare, dar nu a mai deschis sesiunea.
Ministerul Economiei este organizatorul și pentru programul Microindustrializare.
Programul Comerț 2020
Programul de dezvoltare a activităților de comercializare a serviciilor de piață (Programul Comerț) are o alocare propusă în proiectul de buget de 40.000.000 lei credite de angajament și 40.000.000 lei credite bugetare.
În Programul Comerț 2018, un număr de 209 microîntreprinderi și firme mici și mijlocii (IMM) private s-au calificat pentru finanțări nerambursabile de maximum 250.000 de lei de la stat. În total, peste 1.000 de firme s-au înscris în program în acel an. Nu toate IMM-urile au solicitat suma maximă.
Ministerul Economiei este organizatorul.
Programul Internaționalizare 2020
Programul de susținere a internaționalizării operatorilor economici români are alocat, în anul 2020, un buget de 10.000.000 lei credite de angajament și 10.000.000 lei credite bugetare.
În anii trecuți, firmele private românești au putut obține fonduri nerambursabile de la stat de maximum 25.000 de lei fiecare, pentru a merge în străinătate la târguri și expoziții prin acest program. Au putut intra la finanțare firme din domenii ca: tehnologia informaţiei IT), sectorul alimentar, fabricarea mobilei, industria textilă, cercetare, inovare ştiinţifică şi medicală.
În 2018, de exemplu, au fost favorizate firmele care au ales ca piețe-țintă zone din afara Uniunii Europene, cu prioritate Africa sau Asia.
Ministerul Economiei este organizatorul.
Credite cu garanții europene pentru IMM
Firmele mici și mijlocii (IMM) pot obține credite bancare în condiții avantajoase, cu ajutorul unor garanții de la Uniunea Europeană, prin Programul Operațional Regional (POR), axa destinată Inițiativei pentru IMM-uri. Această linie de finanțare POR are disponibili în total 250 milioane euro.
Banii pot fi accesați direct de la băncile care au semnat, în România, acorduri cu Fondul European de Investiții, una dintre acestea fiind Banca Transilvania.
Fonduri de investiții românești
Antreprenorii români pot apela la fonduri de investiții pentru finanțări de capital de risc. Pe scurt, fondul de investiții oferă firmei beneficiare o finanțare și primește în schimb un pachet minoritar de părți sociale.
În ultimii 2 ani, cel puțin 3 fonduri de investiții românești susținute de Uniunea Europeană au apărut pe piață oferind finanțări de la 25.000 de euro la 5 milioane de euro: GapMinder, Early Game Venture, Morphosis Capital.
Un alt fond românesc de investiții pentru startup-uri este Roca X, constituit în octombrie 2019, de un grup de oameni de afaceri cu experiență.
Sursa: startupcafe