Bine ai venit pe Romania Expose - sursa ta de știri de ultimă oră, articole, opinii și analize
 

Sandu Băbășan, CEO Blugento tot mai mulți antreprenori, cu activitate de business în offline, conștientizează nevoia de a începe o activitate de comunicare și vânzare în online

Cine este Sandu Băbășan? 

Sunt un antreprenor dinamic, originar din Satu Mare, dar adoptat de Cluj-Napoca, care a început primul business la 22 de ani. În timpul facultății și inclusiv după, am devenit pasionat de online, iar asta m-a ajutat în lansarea primului produs de web development creat. 

În 2006 am început prima afacere, o agenție locală de web development, pe care am extins-o peste granițe, iar ulterior am dezvoltat împreună cu echipa din acel moment o aplicație de personal finance management.

Ești fondatorul Blugento. Cum au fost începuturile tale ca antreprenor și ce te-a determinat să îți începi propriul business?    

Începuturile în antreprenoriat au fost dominate de nebunia și încrederea specifice tinereții plus disponibilitatea prelungită de a asimila cât mai multă informație din mediul antreprenorial. Primul proiect, agenția de web development, a fost lansat în Satu Mare, dar având la dispoziție resursă umană limitată pe partea de development, am mutat activitatea în Cluj-Napoca. 

În acea perioadă, tot ceea ce ținea de beneficiile noilor tehnologii era atractiv pentru antreprenori, iar toate oportunitățile pe care ți le ofereau aceste tehnologii erau relevante, ceea ce m-a atras și pe mine în domeniul acesta.

Am continuat activitatea prin dezvoltarea produselor proprii. A fost o creștere naturală, deoarece cu cât adunam mai multă experiență din proiectele pe care le dezvoltam pentru clienții din străinătate, am constatat că tot ceea ce este calitativ, tot ce ține de crearea produselor software este valoros la nivelul activității de business.

A urmat specializarea pe Magento (cea mai mare platformă de e-commerce din lume). Cererea venea din piață, iar unul dintre elementele care au asigurat tracțiune a fost calitatea open-source a  Magento. Începând cu 2014 am primit dreptul de a organiza Meet Magento România ca și eveniment oficial Magento.

Făcând parte dintr-o comunitate foarte mare care produce funcții și module, acest ecosistem a atras foarte mult clienți. Avea mult sens să investim în această tehnologie și în echipă –  să învețe această tehnologie, pe care ulterior să o livrăm mai departe către clienții Blugento.

Ce este Blugento? Ce aduceți nou în zona companiilor de IT?

Blugento a venit ca un produs natural, după ce am avut clienți pe Magento, împreună cu echipele care lucrau pentru clienții din străinătate am dobândit o mare experiență și am văzut o ciclicitate în domeniul de development. 

Blugento este o soluție de eCommerce dezvoltată pe Magento, cea mai mare platformă de eCommerce din lume. Ca și model de business este un SaaS, asta înseamnă că costurile sunt predictibile și destul de reduse. Obiectivul este să realizăm magazinul pe o tehnologie foarte înaltă, într-un timp predictibil, la un preț accesibil. Ce este important de înțeles este că pe lângă sistemul modular pe care îl punem la dispoziția clientului, avem o echipă care livrează și funcții speciale, custom developed pentru client. Așa reușim sa închidem un pachet întreg de servicii.

De asemenea, una dintre cele mai importante beneficii este liberalizarea accesului la o tehnologie înaltă, cu un preț predictibil. Combinația dintre abonament și SaaS este una relevantă iar accesul la o echipă care îți devine partener în journey-ul antreprenorial în online este esențială pentru succesul în eCommerce.

Sunteți de peste 4 ani pe piață. Care sunt cele mai mari proiecte realizate și ce planuri aveți pentru viitor?

Poate că cel mai important proiect din cadrul organizației este internaționalizarea. Deja am început activitatea în Polonia, unde avem un office și primii angajați. Am angajat și în România colegi, care vor ține legătura cu clienții din Polonia. Ne-am propus ca toată partea de comunicare și sales să fie făcută de către colegii noștri din Polonia, iar partea de realizare magazin și suport să o păstrăm în continuare în Cluj-Napoca. Următorul pas este, probabil, ca începând din toamnă să intrăm pe piața din Germania, acolo unde deja avem câteva parteneriate interesante ce ne vor ajuta să scalăm. 

Totodată, un alt proiect pe care tocmai l-am lansat este agenția de digital marketing în eCommerce, Zéa, născută dintr-o nevoie stringentă a pieței de a deservi în mod hiper-performant și eficient necesitățile de marketing digital ale magazinelor online regionale.  

În ceea ce privește clienții Blugento, ne bucurăm de încrederea unei mari varietăți de branduri naționale, față de care ne poziționăm ca parteneri. Printre marile proiecte active din portofoliul organizației se numără: Carter’s Oshkosh, Vetter , Eladerm, Escudo, TopDrinks, Autoworld Shop, Bijuteriile Janette și magazinul de blănuri Païsi .

Ce challenge-uri ai avut în crearea acestei companii?

Partea cu internaționalizarea este un demers destul de greu pentru noi, dar credem că dacă este bine pus la punct, vom avea succes. Vestea bună pentru clienții din portofoliu este că o dată cu interconectările pe care le facem pe aceaste piețe, le vom putea oferi sprijinul să scaleze pe piețele respective. Oricărui client, care astăzi se află alături de noi, putem sa-i oferim o soluție simplă, predictibilă, ca să putem să-i ducem să vândă ușor în Polonia și în Germania, în cel mai scurt timp. Și cealaltă piețe sunt bine acoperite, dar aici vom avea footprint, ceea ce ne oferă un avantaj. 

Care e viziunea ta asupra mediului de business din România ?

Mediul de business din România aduce foarte multe oportunități datorită faptului că tot mai mulți antreprenori, cu activitate de business în offline, conștientizează nevoia de a începe o activitate de comunicare și vânzare în online și o parte din aceștia conștientizează nevoia de a merge internațional cu acest demers.

Pe de altă parte, deja sunt mulți antreprenori care au avut experiențe pozitive cu agențiile de digital marketing și cu soluțiile de eCommerce de pe piața din România, prin urmare crește încrederea mult în aceste servicii. Așadar, trăim într-o perioadă dinamică, în scalare.

Mai mult decât atât, antreprenorul are nevoie de sprijin în dezvoltarea afacerii lui în offline. Creșterea în online a unui proiect ține de strategia de business a antreprenorului. 

Astfel, noi ajutăm antreprenorii de a face pasul către internaționalizare. Prin asocierea cu diverși parteneri de exemplu pe zona de integrare ERP, fulfillment, SEO sau digital marketing, noi aducem un plus de valoare activității lor și le inducem schimbarea mindsetului antreprenorial de a se extinde în afara granițelor. 

Din experiența acumulată, ce sfaturi ai avea pentru tinerii antreprenori români?

  • Tinerii antreprenori au la dispoziție avântul și încrederea de sine pe care ți le oferă tinerețea și pot să creeze un momentum, un moment perfect pentru a începe business-ul.
  • Pe de altă parte, le recomand tuturor celor care vor să devină antreprenori ca la început de activitate să urmărească pe cineva sau să lucreze pentru cineva care îi inspiră, să facă un parteneriat cu cineva care poate să le ofere informații.
  • Perioada optimă este 25-35 de ani, în care acumulăm informațiile necesare ce vor aduce know-how-ul necesar și experiență în momentul în care își vor începe business-ul.
  • Disponibilitatea prelungită la muncă și implicarea în noul business sunt foarte relevante și pot să ofere un rezultat extraordinar. Nu fii prea cerebral în luarea unei decizii. O gândire prea rațională te poate împiedica în valorificarea unor oportunități.
  • Le recomand să citească, să asculte podcast-uri, iar dezvoltarea prin informare să fie un proces continuu. 
  • Cunoaște antreprenori maturi, cu experiență și nu te teme să întrebi. Fii prezent și ascultă activ, prezintă contextul în care te afli și cere cât mai multe informații.
Share Post
Written by
No comments

Sorry, the comment form is closed at this time.