Bine ai venit pe Romania Expose - sursa ta de știri de ultimă oră, articole, opinii și analize
 

Răzvan Sima, CEO DO IT Magic Software: Nu considera experiența din alte domenii că fiind timp pierdut, folosește-o !

Cine este Răzvan Sima?

În anul 1996 am absolvit Universitatea București, Facultatea de Drept iar în anul 1997 am început să profesez ca avocat în cadrul Baroului Argeș. Am fost pasionat de profesia de avocat, și am optat să mă specializez pe Drept civil, comercial și financiar- fiscal.

În 17 ani am creat un cabinet de succes în care lucram împreună cu 4 colegi colaboratori având cazuri comerciale și fiscale, încercând să contribuim la schimbarea din justiție și dezvoltarea cabinetului. Poate din exterior avocatura poate părea mercantilistă, dar pentru mine era un melanj de profesionalism și provocare.

Cum au fost începuturile tale ca antreprenor și ce te-a determinat să treci de la profesia de avocat la IT și apoi să îți începi propriul business?   

În primul an de avocatură mi-am cumpărat primul PC. La aceea vreme, tehnică de vârf … Intel Pentium 2, DOS și Windows 3.1. Inițial îl foloseam să îmi redactez acțiunile și să îmi caut informațîi despre legi și practică judiciară, deși pe acea vreme nu erau prea multe informații :).

Eram printre privilegiațîi care aveau internet, folosind un modem maxim de viteză 43kb/s (dacă aveam noroc), așa că mi-am făcut primul site (cu html și Netscape). Cred că a fost primul site al unui avocat român pe internet.

Având multe dosare, nemulțumit doar de notarea pasivă în  agendă , m-am gândit să îmi creez un program pentru a le gestiona, și am pornit cu ce era mai ușor … o bază de date „Acces”. În câțiva ani, pentru că am vrut să perfecționez micul program am învățat primul limbaj de programare – Visual Basic 6.0. Și pentru că lumea IT evolua am încercat să evoluez și eu astfel că am portat programul și pe limbajul C#. Prin anul 2000 mi-am dat seama că viitorul va fi al internetului și am început să lucrez extrem de mult în PHP și framework-uri de PHP. 

Practic în cei 17 ani de avocatură timpul zilnic era împărțit astfel, avocatură până la ora 17 și programare până la miezul nopții (sau spre dimineață).

În 2008 a început să se simtă criză economică, și fiind un domeniu de nișă, comercialul, am simțit-o din plin. Colaborările cu firmele s-au împuținat, falimentele erau peste tot, și nimeni nu mai vroia procese complexe de drept comercial ci doar recuperarea debitelor.

A fost anul în care mi-am dat seama că oricât de bun ai fi într-un domeniu, depinzi totuși de ce se întâmplă în jurul tău. Atunci am deciz să pivotez spre domeniul IT.  Am pornit cu teamă și timp de 5 ani am încercat ca freelencer, producând diverse site-uri și programand în funcție de comenzi. Cred că a fost cea mai grea perioada atât financiar cât și la nivel psihic, soția mea fiind pricipalul pilon și susținător. Erau alte vremuri, în care diploma conta mult, iar diploma mea era de absolvent de drept. Mă întâlneam des cu îndoială celor cu care încercăm să fac afaceri și trebuia să-mi folosesc puterea de convingere și experiență de avocat până a ajunge la posibilitatea de a le dovedi concret ce pot să fac ca IT-ist.  

 Ce este  DO IT Magic Software? Cum a luat ființă?

În 2015 m-am gândit să îmi deschid o societate, și sincer, inițial am făcut-o doar pentru a acoperii calificarea mea de avocat. Așa s-a născut societatea Do IT Magic Software S.R.L.  Norocul meu a fost să întâlnesc un tânăr manager cu o firmă de success care a a avut încredere să ne coopteze în colaborare pe diverse proiecte importante, din ce în ce mai complexe. În doi ani aveam deja experiență gestionării unor proiecte mari IT, iar personal a mai multor limbaje de programare învățate.

Din 2016 societate noastră a început să aibă proprii clienți dar și primul angajat în firmă. Am început să ne dezvoltăm primul framework de ecommerce, framework cu care am creat multiple magazine în anii următori.

În 2017 am descoperit limbajul Golang, și am intuit că va devenii unul dintre cele mai importante limbaje, ceea ce ne-a făcut să mutăm dezvoltarea software în Golang. Și așa am început să ne facem un framework de e-commerce și în Golang.

Sunteți de peste 4 ani pe piață. Care este situația actuală a proiectului și ce planuri aveți pentru viitor?

La momentul de față lucrăm 90% din producție software în acest limbaj, iar 60% reprezentată de magazine online B2C și platforme B2B, fiind probabil societatea românească care a creat o platorma e-commerce românească bazată în totalitate pe performanță, securitatea  și viteza limbajului Golang. 

Activitatea noastră , la acest moment se adresează clienților care au deja o primă experiență a unui site web dar doresc crearea unor soluțîi custom, croite pe funcționalitățile de care au nevoie și la un înalt nivel de performanță și siguranță. Ne-am creat propria noastră infrastructură cloud, ceea ce ne-a permis să avem și activități de hosting dar și să oferim servicii performanțe clienților noștrii.

Principiul de afaceri al societății noastre, este bazat pe o idee simplă, clientul vine cu propunerea  iar noi ii proiectăm, creăm și dezvoltăm de la infrastructură până la punerea online a aplicației. În felul acesta putem garanta în totalitate performanța muncii noastre. 

Începând de anul viitor o să completăm producția de software și cu un nou tip de activitate în sensul că vom ieși pe piață cu servicii online pe partea de e-commerce ca serviciu dar și un serviciu de back-up atât pentru micii utilizatori cât și pentru cei care au nevoie de back-up profesional.  

Important este să precizăm că la noi, la Do IT Magic Software, acordăm o mare atenție dezvoltării și contribuției proiectelor open source, pentru că este normal să contribui la dezvoltarea comunității software, în condițiile în care una dintre cele mai importante surse de informație a oricărui dezvoltator software o reprezintă proiectele open source. 

Care e viziunea ta asupra mediului de business din România ?

Referindu-ne la mediul de bussines din România, am putea discuta de două direcții:

  • La nivelul taxelor și impozitelor sperăm într-o regândire a politicilor fiscale în ce privește impozitarea muncii, și mutarea impozitelor mai mult spre capital, pentru a putea ajută în angajarea de noi dezvoltatori software. La momentul de față atât impozitarea excesivă a muncii cât, lipsa acută de personal și concurență cu societățile multinaționale din IT face că dezvoltarea societăților mici să fie anevoioasă.
  • La nivelul concepțiilor mediului de bussines, România ocupă ultimul loc în ce privește cumpărăturile online,este deschisă o oportunitate de creștere în ce privește conversia magazinelor fizice către magazine online, ceea ce clar ne avantajează. Pe de altă parte încercăm să contribuim la educarea mediului de bussines legat de beneficiile extinderii în online a comerțului. Și în aceste condiții pronosticul nostru de creștere pentru anul 2020 va fi unul de dublare a cifrei de afaceri.

Din experiența acumulată, ce sfaturi ai avea pentru tinerii antreprenori români?

Ce am învățat personal din experiența de antreprenor este că nimic nu este imposibil: dacă vrei într-adevăr,  orice pasiune poate deveni un domeniu de bussiness. Depinde doar de tine.

Îți trebuie curaj să începi dar dacă eșți bun și creativ în ceea ce faci este imposibil să nu reușești. Nu considera experiența din alte domenii că fiind timp pierdut, folosește-o. Și ar mai fi ceva, fii deschis la tot ce este nou și caută-ti în permanență nișa de piață în care să se potrivească cel mai bine activitatea ta.

Share Post
Written by
No comments

Sorry, the comment form is closed at this time.