Cine este Ovidiu Muntean?
Ovidiu Muntean este un pasionat de tehnologie și design, cu experiența în mediile profesionale de producție software pentru afaceri și cu o înțelegere clară a procesului de dezvoltare a unui sistem informatic complex care să deservească în egală măsura atât business-ul cât și utilizatorul, cel care interferă zilnic cu acest sistem.
Ai fost software developer și din martie, anul acesta ești și antreprenor. Ce te-a determinat să îți începi propriul business?
Sunt în continuare software developer și designer UX/UI.
Nu cred că greșesc dacă spun că multe din sistemele informatice disponibile pe piața sunt “stufoase”, dificil de înțeles și utilizat, cu interfețe depășite tehnic și moral. Asta se întâmplă pentru că primează nevoia de business iar partea de design este redusă la minim din lipsă de experiența sau pentru că nu generează un profit imediat. Suntem orientați către profit însă câtă atenție acordam omului? Celui care trebuie să utilizeze acest sistem informatic zilnic?
Am întâlnit situația asta de prea multe ori de-a lungul anilor, motiv pentru care am hotărât să fac ceva diferit: crearea de software user-friendly cu design modern, care să nu copleșească utilizatorul și care să fie perceput ca un instrument ce îi ușurează munca, fără să diminueze complexitatea tehnica a sistemului.
Ce este IMAWO? De ce apps? Ce aduceți nou în zona de IT?
IMAWO INC este compania pe care am fondat-o în martie 2019. Sunt pasionat de cultura japoneza, IMAWO în limba japoneza înseamnă “trăiește prezentul”.
IMAWO INC este partenerul dumneavoastră pentru tot ce înseamnă informatizarea și prezența online a unei afaceri. Oferim clienților noștri aplicații software, soluții informatice complete și consultanță IT de specialitate. Suntem o companie orientată spre client și spre rezolvarea rapidă și eficientă a cerințelor de business ale acestuia. Profesionalismul, viziunea pentru soluțiile optime și calitatea serviciilor oferite de către noi sunt susținute atât prin calificarea echipei cât și prin dezvoltarea noastră continuă.
Urmăm modelul de business Software as a Service (SaaS). Soluțiile oferite de noi se bazează în backend pe mySQL și MariaDB ca servere de baze de date și sunt construite pe fundamentul unor arhitecturi distribuite pe Cloud.
Versiunea publică de testare a aplicației specializată pentru crearea și evidența centralizată a Ofertelor este publica pe Microsoft Store, se descarcă și se instalează cu un singur click iar baza de date din spate rulează pe Cloud-ul nostru (IMAWO INC). Pentru cei interesați să testeze aplicația noastră gratuit, acesta este link-ul direct către Microsoft Store pentru IWO Business Suite – Demo version:
https://www.microsoft.com/ro-ro/p/iwo-business-suite-demo-version/9p75mdk6nlls
IMAWO INC înseamnă:
– Cloud Application Development
– Custom Software Development
– Android Development
– Windows Desktop Application Development
– Professional Website Design and Development
– Database Development
– SaaS Development
– User Experience Design (UED) and Business Analytics services
– IT software and hardware consulting
IMAWO INC nu înseamnă însă doar tehnologie. IMAWO INC înseamnă ușurința în utilizare, eficienta și rezolvarea unei probleme de business ținând cont de factorul uman. Trăim, gândim și visam în culori. Iar eu cred că tehnologia și software-ul pe care îl construim trebuie să facă la fel. Astăzi, clienții iau tot mai multe decizii cu privire la ceea ce ei doresc să obțină de la soluțiile software pe care le folosesc. Având în vedere acest aspect, noi putem crea experiențe unice adaptate fiecărui client.
Ați început în martie 2019, ce challenge-uri ați avut în crearea acestui produs?
Cea mai mare provocare a fost rezistența la schimbare derivată din “daca merge așa cum e, de ce să schimbam?” Sunt mulți clienți care sunt descurajați de conceptul de sistem informatic din cauza structurilor greoaie care necesita adaptări ulterioare. Aplicațiile noastre sunt ușor de utilizat și sunt create pentru nevoile clientului. Acest lucru înseamnă reducerea costurilor și a timpului pe care îl implică training-urile și implementarea efectivă a sistemului.
Multe companii încă folosesc Excel. Chiar dacă nu este soluția optimă, funcționează, pentru că lumea știe să utilizeze Excel. Provocarea în acest caz este cum expui potențialului client beneficiul soluției informatice propuse de tine astfel încât să conștientizeze că folosind acest sistem informatic își eficientizează afacerea și câștiga la final timp și bani. Investiția în acest sistem devine o investiție în profitabilitatea propriei afaceri, pentru că un sistem informatic particularizat elimina sutele de fișiere Excel și iți dă control deplin asupra întregului proces de business iar la final beneficiezi de o evidență structurată și organizată.
Problema poate fi extrapolată la multitudinea de cerințe de business care pot fi rezolvate prin soluții informatice concepute să deservească utilizatorul. Soluții informatice care sunt construite de la început punând clientul pe primul loc, punând ușurința în utilizare pe primul loc, transformând complexitatea, rezolvând problema de business într-un mod eficient. Utilizatorul și managerul trebuie să simtă că aplicația le oferă o perspectiva simplificată asupra business-ului, le organizează activitatea și le crește eficiența și productivitatea.
Cum v-ați dezvoltat în această perioadă , care sunt următorii pași și ce planuri aveți de viitor?
Soluțiile informatice pe care le-am dezvoltat pana în acest moment rulează în regim de producție, sunt un succes tehnic și comercial iar clienții noștri sunt foarte mulțumiți și ne recomandă. Studiem continuu procesele de business care pot fi automatizate prin aplicațiile informatice pe care noi le oferim. Lucram la dezvoltarea bazei de clienți și la extinderea afacerii noastre atât prin perfecționarea în noi tehnologii informatice cât și prin analize aprofundate ale nevoilor clienților actuali și viitori.
Care e viziunea ta asupra mediului IT de business din România?Cum vezi evoluția lui?
Mediul de business în IT în momentul de față nu acoperă nevoile clienților. Sunt domenii în care informatizarea este la un nivel care nu putea fi conceput acum câțiva ani, dar cererea de soluții informatice este mult mai mare decât oferta. Clienții vor soluții integrate, vor să își folosească telefonul, laptopul și calculatorul, totul ca parte a procesului de business și sunt dispuși să investească în dezvoltarea unor astfel de aplicații personalizate. Evoluția constă în adaptabilitate, în capacitatea de a crea produse specifice nevoilor business-ului, ușor de implementat și utilizat. Noi putem face asta.
Împărtășind din experiența personală, ce sfaturi ai avea pentru tinerii antreprenori români?
Sa fie conștienți și dispuși să se adapteze cerințelor clienților. Să se îmbunătățească continuu prin studiu și interacțiune cu alți colegi de breaslă. Să pună pe primul loc calitatea produsului oferit. Să își asume responsabilitatea propriei creații. Să fie atenți la latura financiară a business-ului lor și să își ajusteze costurile la nivelul de calitate a produsului oferit.