Bine ai venit pe Romania Expose - sursa ta de știri de ultimă oră, articole, opinii și analize
 

Mircea Stan, CEO Postis: prioritatea zero într-un startup este supraviețuirea

Cine este Mircea Stan?

O persoană curioasă, ce este pasionată de tehnologie și care, în ultimi 20 ani a activat atât în domeniul ingineriei cât și celui de dezvoltare de produse software, iar de ceva vreme încerca să rezolve niște probleme reale pe care nu le putea rezolva în cadrul unei companii ce activa pe piațadin România, așa că acum face parte dintr-un startup.

Cum au fost începuturile tale ca antreprenor și ce te-a determinat să îți începi propriul business?   

Într-o formă sau alta fiecare dintre noi ne exersăm abilitățile antreprenoriale pe tot parcursul vieții, însă numai o mică parte își vor asuma acest rol în mod transparent, încercând să-l profesionalizeze. În cazul meu tranziția s-a făcut târziu (deși studiile arată că cei mai de succes antreprenori își încep cariera în jurul vîrstei de 42 ani), după o experiență îndelungată acumulată într-o corporație. Indiferent de punctul de plecare, cred că imboldul este dat de nevoia de a rezolva o problemă “altfel” decât s-a făcut până atunci, lucru ce nu poate fi făcut într-o companie existentă și în felul acesta ia naștere un startup.

Ce este Postis? Cum a luat ființă?

Postis este o platformă software ce aduce în același loc companiile de retail, logistică și transport pentru a le permite să se dezvolte mai rapid, să-și îmbunătățească calitatea serviciilor oferite și să devină mai eficiente. Povestea Postis nu este cu mult diferită de cea a altor companii antreprenoriale.  Compania a apărut din dorința de a elimina o parte din fricțiunile ce existau pe lanțul de supply chain între principalii actori implicați – companiile de retail, operatorii logisticii și companile de transport și curierat.

Dă-ne câteva detalii despre începuturile business-ului. De ce o platformă pentru domeniul retail?

Comerțul modern, mai ales în contexul globalizării și al digitalizării, are la bază un set complex de interacțiuni între retaileri, operatorii logistici și transportatori pentru a deservi nevoile din ce în ce mai sofisticate ale cumpărătorilor. Din păcate această complexitate aduce după sine o serie de fricțiuni ce limitează viteza de reacție la schimbările apărute în piață. Platforma Postis perimite companiilor din retail să aibă o varietate mare de opțiuni de livrare, le oferă trasparenta și control pentru întregul flux de livrare și vor beneficia de cele mai avansate technologii pentru a lua decizii inteligente folosind algorimi de învățare și predicție.

 

Sunteți de peste 3 ani pe piață și ați primit în 2018 finanțări de peste 2,1 milioane de euro. Ce planuri aveți pentru viitor?

Unul din lucrurile importante pe care le-am învățat în cei trei de existență este puterea pe care o aduce o platformă deschisă ce poate juca rolul unei “inteligențe colective”. Practic zi de zi învățăm lucruri noi de la partenerii noștri ce fac parte din ecositemul Postis și evident identificăm noi oportunități de dezvoltare atât pe verticală, rafinand produsele existente, cât pe orizontală aduncand linii noi de business în platformă. Versatilitatea platformei și posibilitățile de dezvoltare au fost motivele principale pentru care am putut atrage investițiile importante de care ați amintit într-un timp atât de scurt. Problemele pe care le rezolvăm nu sunt specifice unei geografii anume, prin urmare am extins funcționalitățile platformei pentru a facilita comerțul “cross border”, iar în viitorul apropiat vom intra pe o nouă piață europenă. 


Ce challenge-uri ați avut în crearea acestui produs?

În mod implicit, la crearea oricărui produs nou sunt multe necunoscute și puține lucruri pe care le poți anticipa, prin urmare va trebui să te împaci cu ideea că “provocarea” va face parte din rutină zilnică. Însă dacă ar fi să aleg o provocare pe care o consider mai specifică produsului nostru sau căreia nu i-am acordat importantă necesară de la început este cea legată de ‘noutatea’ ideii – cu cât ideea este mai inovativă cu atât este mai greu de convins clientul de utilitatea și beneficiile aduse – de aceea uneori este important să faci un pas înapoi pentru a-i da timp produsului să fie adoptat în ecosistemul existent.

   
Care e viziunea ta asupra mediului de business din România ?  

În ultimi ani s-au făcut progrese importante în mediul de business românesc, iar unul din piloni importanți îl reprezintă mediul antreprenorial ce contribuie la diversificarea și dezvoltarea de produse și servicii cu valoare adăugată mare. Deși față de anii anteriori sunt mult mai multe oportunități, iar o bună parte sunt datorate exemplelor pozitive ce provin din ecosistemul antreprenorial românesc, sunt încă multe lucruri de pus la punct pentru a putea fi competitivi la nivel european și de ce nu, la nivel global. Principale direcții de îmbunătățire țin de colaborarea între generațiile de antreprenori și facilitățile conexe legate de legislație, fiscalitate și serviciile de suport juridic.   


Din experiența acumulată, ce sfaturi ai avea pentru tinerii antreprenori români?

Prima recomadare către tineri în general este să se apropie cât mai mult de mediul antreprenorial pentru că din păcate majoritatea tinerilor aleg corporațiile în detrimentul startup-urilor. Pentru cei care fac sau vor să facă o astfel de alegere,  le-aș recomanda s-o facă din convingere și nu pentru că este “cool”. În cele mai multe cazuri, antreprenoriatul reprezintă un drum dificil ce presupune mult curaj și tenacitate, dar care poate oferi mult mai multe satisfacții și oportunități de învățare decât ceea ce vor primi într-o corporație. În plus ar trebui să fie conștienți că prioritatea zero într-un startup este supraviețuirea și că vor trebui să fie pregătiți să renunțe sau să-și schimbe ideea inițială, să-și adapteze modelul de business și dacă este nevoie să schimbe echipa cu care au plecat la drum.

Share Post
Written by
No comments

Sorry, the comment form is closed at this time.