Bine ai venit pe Romania Expose - sursa ta de știri de ultimă oră, articole, opinii și analize
 

Ministerul vrea să afle câte ore să taie de la disciplinele obligatorii din gimnaziu, chestionare online pentru părinți și pentru profesori

Două chestionare online, unul pentru părinți și altul pentru profesori, prin care ministerul vrea să afle câte ore să taie de la disciplinele obligatorii din gimnaziu, ce materii ar trebui eliminate din cele 18 existente, precum și ce discipline ar trebui introduse, au fost trimise către toate școlile din țară, potrivit unei adrese oficiale obținute de Edupedu.ro.
  • Decizia ministerului de a chestiona părinții vine după ce, în urmă cu o săptămână, instituția a stabilit care sunt profesorii care lucrează noile planuri-cadru pentru învățământul primar, gimnazial și liceal, organizați în grupuri de lucru la nivelul Ministerului Educației (detalii aici).
  • De remarcat că aceste chestionare sunt lansate înainte de a dezbate public Profilul Absolventului de gimnaziu, document care ar trebui să dicteze conținutul programelor școlare și apoi numărul de ore

Chestionarele online trebuie completate până pe 15 martie, potrivit documentului semnat de secretarul de stat pentru învățământ preuniversitar, Luminița Barcari.„Răspunsurile colectate vor fi supuse unei prelucrări automate, utile în elaborarea unei analize de impact privind modificările planurilor-cadru pentru învățământul gimnazial”, scrie în nota obținută de Edupedu.ro.„Pentru revizuirea planurilor-cadru pentru învățământul gimnazial, au fost elaborate două chestionare adresate părinților și profesorilor, principalii agenti implicați în educația elevilor”, se arată în nota oficială.

Captura foto din chestionarul lansat de Ministerul Educatiei pentru parinti
Captura foto din chestionarul lansat de Ministerul Educatiei pentru profesori
Ce întrebări sunt în chestionarele profesorilor și al părinților

Ambele chestionare au o introducere care informează despre motivul consultării:

”După cum știți deja, trebuie puse în aplicare prevederile Legii educației naționale nr. 1/2011 cu modificările și completările ulterioare, art. 66 alin. (1). Numărul de ore alocat disciplinelor din planurile-cadru de învățământ este „în medie de 20 de ore pe săptămână la învățământul primar, în medie de 25 de ore pe săptămână la învățământul gimnazial și în medie de 30 de ore pe săptămână la învățământul liceal. Aceste ore sunt alocate atât pentru predare și evaluare, cât și pentru învățarea în clasă, asistată de cadrul didactic, a conținuturilor predate.”

În acest context, opinia dumneavoastră este deosebit de importantă, ca principal partener al școlii, și de aceea vă rugăm să răspundeți la câteva întrebări, oferind argumente (timpul necesar completării integrale fiind de 10- 15 minute).

În funcție de formatul întrebării, puteți să bifați una sau mai multe variante de răspuns sau puteți scrie răspunsul dvs. în spațiile libere.”

După care părinții sunt întrebați dacă locuiesc în mediul rural sau urban, care este ultima școală absolvită (nivel de studii, dacă lucrează în învățământ, precum și câți copii au în școla gimnazială (aici există și opțiunea „niciunul”, deci poate răspunde orice părinte la chestionar).

Chestionarul conține și o întrebare despre ce fel de școală este cea la care părinții au copiii, privată sau de stat, după care încep întrebările la obiect: „Considerați că la nivelul învățământului gimnazial (bifați unul sau mai multe răspunsuri)”. Iar variantele ar fi:

  • sunt prea multe discipline obligatorii;
  • sunt prea multe ore destinate unor discipline;
  • nu se răspunde cu adevărat intereselor de studiu ale copiilor.
  • altele (vă rog specificați):

Întrebarea numărul 8 arată care sunt disciplinele obligatorii în gimnaziu:

  1. Limba și literatura romană,
  2. Limba și literatura maternă,
  3. două  Limbi moderne,
  4. Elemente de limbă latină și de cultură romanică,
  5. Matematică,
  6. Fizică,
  7. Chimie,
  8. Biologie,
  9. Educație socială, 
  10. Istorie,
  11. Geografie,
  12. Religie,
  13. Educație plastică,
  14. Educație muzicală, 
  15. Educație fizică și sport,
  16. Educație tehnologică,
  17. Informatică și TIC,
  18. Consiliere și dezvoltare personală.

După care solicită: „Numiți  1-3 discipline obligatorii care considerați că ar trebui să își reducă numărul de ore și la ce clasă. Vă rugăm  să argumentați.”

Următorul punct cere din nou argumentele părinților: ”Numiți 1-3 discipline obligatorii pentru care considerați că numărul actual de ore nu este suficient și pentru ce clasă. Vă rugăm să argumentați”.

„Numiți disciplinele care, în opinia dvs., nu ar trebui să se regăsească printre disciplinele obligatorii. Vă rugăm să justificați această opinie,” este punctul 10.

Ultimele două întrebări vizează disciplinele opționale și numărul acestora, precum și asocierea pentru predarea combinată a materiilor: „Credeți că pot fi asociate grupe de discipline care să fie predate împreună? Dați un exemplu!”

Informații de background

Pe 21 noiembrie 2019, ministrul Monica Anisie anunța la Realitatea TV că “în ianuarie putem să vedem primii pași de consultare publică pentru planurile-cadru” noi, conforme legii care a redus numărul de ore de școală.

Există deja o lege. Legea este lege și trebuie aplicată. Ea scade numărul de ore. Trebuie să aplicăm legea, de aceea am anunțat deja că trebuie, prin consultare publică, să realizăm noile planuri-cadru. Stabilim disciplinele și numărul de ore și după aceea stabilim grupurile de lucru pentru noile programe”, a declarat atunci Anisie.

  • Legea care prevede, începând cu anul școlar următor, 20 de ore/săptămână în medie pentru clasele I-IV, 25 de ore săptămânal pentru elevii de gimnaziu și 30 pentru liceu, ceea ce înseamnă reduceri de până la 9 ore/săptămână la gimnaziu, a fost promulgată pe 18 noiembrie de președintele Klaus Iohannis.
  • Aplicarea tăierii numărului de ore va fi amânată, au anunțat sindicatele afiliate FSLI. “Anul școlar 2020–2021 se va merge pe programa școlară veche și pe planul de încadrare deja conturat”, se arată într-un mesaj trimis de sindicaliști către directorii de școli, obținut de Edupedu.ro.

Planul-cadru, generic, este documentul care conține numele materiilor pe care le studiază elevii în fiecare clasă, precum și numărul de ore care îi este repartizat fiecărei materii.

Sursa:Edupedu

Share Post
Written by
No comments

Sorry, the comment form is closed at this time.