Bine ai venit pe Romania Expose - sursa ta de știri de ultimă oră, articole, opinii și analize
 

Mihai Filip, CEO Oves Enterprise: piața IT actuală este neiertatoarea cu jucătorii săi comozi

Cine este Mihai Filip?

Sunt un antreprenor care a intrat foarte devreme în lumea business-ului. Deși provin dintr-o familie modestă, clădită pe principii tradiționale, de pildă cel potrivit că ar trebui să ai un job stabil de 8 ore pe zi, mi-am dat seama încă de mic că îmi doresc mai mult de la viață.

Astfel, am început să abordez îmi prietenii care erau mai în vârstă și care erau deja în bine ancorați în lumea anteprenoriatului.

Cum au fost începuturile tale ca antreprenor și ce te-a determinat să îți începi propriul business? 

Nu mi-a plăcut niciodată stilul românesc în care ne plângem mereu pentru neajunsuri și mi-am dat seama că trebuie să iau atitudine dacă îmi doresc ceva mai mult. Linia mea directoare a fost una foarte simplă: vreau să mă dezvolt, să muncesc mai mult, însă exercitând un ping-pong de idei cu prietenii mei, am realizat că eram singur pe acest palier ideologic. Am constatat faptul că, în general, oamenii preferă o abordare nihilistă, preferă să se plângă, decât să depună eforturi să găsească o soluție la problemele lor.

Eram conștient de faptul că vor urma câțiva ani în care voi fi nevoit să muncesc foarte mult, încercând în egală măsură să nu îmi neglijez studiile. Astăzi, mă pot mândri cu parcurgerea unui ciclu educațional complet în domeniul managementului (liceu, facultate, master, doctorat).

Am avut ocazia să vizitez alte țări europene, în specia Italia. Aceste peripluri mi-au lărgit orizonturile și m-au ajutat să îmi formez o bază sănătoasă în tot ceea ce înseamnă business. Urmând acest șablon european, am ajuns astăzi să fiu owner-ul mai multor companii online, dar și offline – de la fashion, la clinici de chirurgie estetică, imobiliare, servicii și IT.

Ce este Oves Enterprise? Ce aduceți nou în zona de business IT?

Prima mea incursiune în domeniul IT a fost oarecum accidentală. Eram deja în lumea fashionului de câțiva ani și reușisem să servesc cu brio o gamă de clienți potenți financiar. Era vorba despre produse de lux pe care aceștia nu reușeau să le achiziționeze, fie din lipsa de timp, fie că nu le găseau efectiv pe piața din România.

După câțiva ani de muncă intensă și nenumărate deplasări în Italia, am realizat că nu mai fac față pieței, singura soluție fiind înființarea unei platforme online. Am apelat la una dintre puținele companii de IT serioase de la acea vreme și i-am rugat să îmi creeze un website. Întrucât web site-ul nu răspundea întru totul așteptărilor mele și aveam mari probleme cu mentenanța și promovarea ei, am decis să îmi angajez propriul meu developer, cu toate că a fost o decizie foarte costisitoare la acel moment. Astfel s-a alăturat echipei mele primul meu developer (Mihai Deac), iar împreună cu acesta am reușit să construim, ceea ce eu percep a fi cel mai important website de produse de lux din România, Oves.ro. 

La scurt timp după lansarea acestui website, am început să primesc din ce în ce mai multe aprecieri, marea majoritate a prietenilor mei din lumea business-ului au început să mă întrebe chestiuni de genul: “site-ul tău arată foarte bine, cine ți l-a făcut?” . Acela a fost momentul în care am realizat că aș putea eu însumi să dezvolt o companie de IT în acest domeniu. Astfel am început să facem website-uri, seo, promovare și multe altele. Acesta a fost, practic, debutul companiei Oves Enterprise în domeniul IT.

În prezent Oves Enterprise este o companie de produs, dar și de outsourcing, unde muncesc cu plăcere 23 de developeri, dar și 10 contractori. Pe parte de produs, muncim cu mult entuziasm la propria noastră aplicație în industria aeronautică, aplicația care digitalizeaza și revoluționează multe procese din prezent.

Pe partea de outsourcing colaborăm cu multe companii din Cluj pentru diferite proiecte și industria automotive, healthcare, fintech și multe altele. Totodată, avem un portofoliu de clienți din țări precum Germania, Suedia, America, UK și Australia. Acești clienți sunt startup-uri , scaleup-uri dar și companii foarte mari deja puternic ancorate în lumea IT. Mai nou în aceste țări, avem chiar și reprezentați pe partea de sales.

După finalizarea cu succes a unor colaborări interesante, am realizat că rețeta succesului este să ne înconjurăm de developeri cu o vastă experiență dar și cu o etică a muncii foarte sănătoasă. Astfel, în acest moment ne putem lăuda cu echipa noastră compusă atât din developeri cu experiență de 15-20 ani, cât și din developeri cu mai puțină experiență ca și ani, dar foarte motivați și cu o atitudine corectă de genul “totul este posibil”, indiferent de provocare. Cred că acest gen de abordare lipsește din mentalitatea multora dintre companiile IT ce există actualmente pe piață. În opinia mea, dacă aștepți să treacă cele 8 ore de muncă ca să fugi acasă, atunci ai de pierdut. Vă pot spune faptul că toți colegii mei au un “mind set” de învingători și ne mândrim cu acest lucru! Suntem un fel de “gladiatori” din piață IT.

Ce challenge-uri ați avut în crearea acestui produs?

Va mărturisesc că a fost foarte frustrantă perioada în care, ca și startup, deși reușisem să adunăm o echipă foarte bine pregătită, nu reușeam să câștigăm proiecte din cauza lipsei de notorietate pe piață. Deși aveam cv-uri incredibile, companiile mari nu aveau încredere că vom reuși să livrăm ceea ce promiteam. Or, într-un asemenea context a fost foarte dificil sățin unită o asemenea echipă în lipsa contractării unor proiecte mari, în lipsa provocărilor. Totodată, recunosc cu sinceritate că nu aș fi reușit să țin această companie pe linia de plutire dacă nu aveam și alte surse de venit prin intermediul cărora să acopăr salariile developerilor.

Dar prin perseverență și prin atitudinea de genul “nu ne dăm bătuți orice ar fi” am reușit să obținem o serie de proiecte importante din industria auto, după care am tot evoluat. În prezent, Oves Enterprise colaborează fructuos cu principalii pioni din industria românescă și internațională.

Sunteți de 4 ani pe piață. Care este situația actuală a proiectului  și ce planuri aveți pentru viitor?

În continuare, planurile noastre sunt foarte optimiste, în sensul că în viitorul apropiat vom lansa aplicația noastră în domeniul aeronautic, aplicație pentru care avem deja câțiva potențiali clienți majori. Totodată, actualmente suntem în tratative pe seama multor proiecte pe partea de inteligență artificială și machine learning.

Care e viziunea ta asupra mediului de business din România ?  

Voi conchide prin a spune faptul că mă consider un inovator în aria mea de practică, nu atât ca produs final ci prin prisma abordării subiectului.

Finalmente, cred că acesta este marele merit al antreprenorului modern, acela de a se sustrage influenței ambiante și de a lua decizii manageriale conforme cu așteptările lor viitoare, chiar dacă ar fi să nesocotească optica riguroasă a prezentului, a regulilor jocului.

Se spune că trebuie să “gândești în afara cutiei” (thinking outside of the box) eu însă cred că secretul constă în “lărgirea” cutiei. Cu toții reacționăm altfel la stimulii externi ai societății moderne și ai mereu fluctuantului mediu de afaceri, îndeosebi în domeniu IT (și/sau fashion). Voi spune așadar că piața IT actuală este neiertatoarea cu jucătorii săi comozi. Din perspectiva mercantilă, comoditatea te ucide în acest domeniu, trebuie te aliniezi în permanentă cadenței galopante ce grevează această piață.

Din experiența acumulată, ce sfaturi ai avea pentru tinerii antreprenori români?

Parafrazându-l pe ilustru Nicolae Iorga voi atrage și eu atenția asupra deosebirii din carbon și diamant, deși ambele primesc acceași doză de lumina, diamantul reflectă mult mai multă în exterior. Practic, secretul succesului este să te ridici din mlaștina intereselor tale imediate, să faci sacrificii, să depui efort și pasiune pentru a te menține mereu în top.

Share Post
Written by
No comments

Sorry, the comment form is closed at this time.