Bine ai venit pe Romania Expose - sursa ta de știri de ultimă oră, articole, opinii și analize
 

Lucian Corduneanu, CEO Sensix: problemele pe care le putem rezolva trebuie să doară tare – high operational cost și poor customer satisfaction

Cine este Lucian Corduneanu? 

Lucian este CEO-ul Sensix, programator din 2007, trainer/mentor pe probleme tehnice ș jucător de squash. Am construit o mică afacere Sensidev în 2012 – un software house împreună cu alți 2 co-fondatori, unde ne-am ocupat să oferim servicii de dezvoltare software de înaltă calitate pentru clienții noștri. În paralel, am încercat multe idei de produs tip startup, dar Sensix a răsărit și înființat în Aprilie 2018. 

Cum au fost începuturile tale ca antreprenor și ce te-a determinat să îți începi propriul business?  

Inițial am început să merg pe drumul antreprenorial pentru că am crezut că putem sparge piața cu o aplicație ‘finance’ similară cu mint.com, pe vremea aia cu un algoritm inteligent de recunoaștere, pentru a introduce cu ajutorul camerei mai ușor bonurile fiscale în sistem. (similar cum facem astăzi cu QR code-urile).

Astfel ușurând corvoada evidenței bugetului personal. – Ionuț partenerul meu a făcut un prototip, prezentat chiar la lucrarea lui de licență, dar nu am ajuns în piață cu el, nu era stabil și nu funcționa decât pentru unele fonturi și mărimi ale textelor. Apoi, am crezut că o aplicație tip Uber va sparge piața – da, știu, evident a apărut Clever Taxi similar și apoi adopția și piața a explodat și în România. Norocul nostru că nu am investit mai deloc în ideea asta.

eQuantification – un proiect ambițios, care era mult înaintea pieței. O unealtă pentru furnizorii de energie să rezolve problema consumului la ore de vârf, printr-un sistem automat care motiva consumatorii casnici să reducă consumul în puncte cheie, în schimbul unor beneficii.

CaLaPiata – menit să aducă producătorii de fructe și legume în contact direct cu consumatorii din zonele urbane. Ar fi luat locul piețelor volante. Un fel de aprozar smart. Dar adopția nu a fost așa cum ne așteptam – am greșit că nu am investit în PR & Marketing.

Ce este  Sensix? Cum a luat ființă?

Sensix – este un spinoff de la eQuantification și ne adresăm companiilor pentru a le sprijini cu procesul de digitalizare. Oferim un sistem complet de monitorizare a ambientului și energiei. Avem speranțe mari că Sensix și soluții similare IIoT vor fi adoptate masiv în piață, în următorii ani. Căutăm activ finanțare pentru a scala global, suntem încă în early stage.

Ce challenge-uri ați avut în crearea acestui produs?

Provocarea mare a fost să identificăm acele dureri ale potențialilor clienți care se suprapun peste planul nostru de scalare. Evident nu putem rezolva toate problemele, dar cele pe care le putem rezolva trebuie să doară tare – high operational cost și poor customer satisfaction. Și totodată trebuie să poată fi ușor de replicat și la alți clienți. Inițial am avut doar serviciul de monitorizare a calității aerului – indoor, dar ulterior am adăugat și energy monitoring, pentru ca să oferim clienților o înțelegere de ansamblu.

Ce cheltui, pentru ce beneficiu? Se merită? E eficient? e.g. Funcționează sistemul de ventilație eficient? = consumul de energie. Am rezultatele dorite? = aer curat

Care e viziunea ta asupra mediului de business din România ?  

Mediul de afaceri din România pare să fie în creștere, tot mai multe inițiative și evenimente de a promova antreprenoriatul. Noi prima dată spre exemplu am apărut public cu Sensix în 2017 la un hackathon – InnovationLabs. Resurse și mentorat se pot găsi ușor. Mă aștept să apară tot mai multe afaceri tinere inovatoare care să rezolve probleme reale, cum ar fi climate impact, world hunger și alte Sustainable Development .

Din experiența acumulată, ce sfaturi ai avea pentru tinerii antreprenori români?

Pentru tinerii antreprenori, cel mai important, după părerea mea este să caute parteneri de business proactivi, dedicați și pasionați pe domeniul lor de activitate. Evident la început vei lua foarte multe roluri tu, multe chiar care nu-ți plac, dar ideal e treptat să găsești variante să delegi din responsabilități și să te ocupi tu doar de lucrurile la care ai cea mai mare valoare adăugată. Gândiți orice afacere la scară mare.

Share Post
Written by
No comments

Sorry, the comment form is closed at this time.