Cine este Daniel Stan?
Sunt unul dintre acei puțini expați români care se întorc acasă pentru a fonda un business. Înainte de asta am petrecut aproape 5 ani în Asia începând cu un internship la sediul Samsung din Coreea de Sud și continuând cu poziții de upper management în ecommerce și digital health în cele mai de succes companii din domeniu în Asia de SE.
Ai o experiență de peste 10 ani în management, iar de 2 ani ești antreprenor. Ce te-a determinat să lași visul corporației și să îți începi propriul business?
Corporațiile sunt încete și birocratice, dacă nu lucrezi în sediul central pot fi extrem de plictisitoare și frustrante pentru o persoană antreprenorială, de aceea le-am și evitat în ultimii ani. Munca într-un unicorn e însă foarte hands-on și înveți în câteva luni ce înveți într-o corporație într-o carieră. Faptul că am avut atât de multă răspundere încredințată și am adunat atât de multă experiență în management mi-a dat încrederea că pot dezvolta o afacere proprie. De altfel, cei mai mulți dintre foștii colegi au devenit antreprenori între timp.
Ce este Femyo? De ce o platformă medicală? Ce aduceți nou în zona de IT?
Femyo este o platformă de telemedicină adresată familiilor. Nu încercăm să înlocuim complet vizitele la medic ci doar să oferim o opinie rapidă pentru a decide dacă este nevoie de o vizită sau nu.
Am ales să dezvoltăm o platformă medicală pentru că sănătatea digitală se află într-un moment de cotitură și toate semnalele arată că va urma o creștere explozivă în următorii ani.
Nu cred că aducem ceva nou în zona de IT pentru că nu ne-am propus asta. Dorim să aducem ceva nou în medicina de familie și să facem un mai ușor accesul la medici.
Ați început acum 2 ani, ce challenge-uri ați avut în crearea acestui produs?
Cred că cel mai greu a fost să convingem utilizatorii să facă plata online direct în aplicație. România este de departe pe ultimul loc în UE la plăți online și asta afectează toate afacerile care nu livrează un bun fizic. Există multă propagandă împotriva cardurilor și nici măcar băncile nu încurajează folosirea lor online, ceea ce e foarte ciudat și cred că unic în lume.
Cum v-ați dezvoltat în această perioadă, care care sunt următorii pași și ce planuri aveți de viitor?
Am început cu o aplicație adresată gravidelor și avem deja peste 120,000 de instalări (am fost prima aplicație medicală din România care a depășit pragul de 100,000). În perioada următoare ne concentrăm pe integrarea în platforma a medicilor de familie și a clinicilor private.
Care e viziunea ta asupra mediului IT de business din România ? Cum vezi evoluția lui?
Cred că lucrurile sunt mult mai dinamice decât erau acum câțiva ani și vom vedea din ce în ce mai multe companii de succes pornite în România.
Împărtășind din experiența personală, ce sfaturi ai avea pentru tinerii antreprenori români?
Cred că cel mai important lucru este să înțeleagă că o afacere nu crește organic/viral/gratis și că vor avea nevoie de mulți bani sau mult timp pentru a o crește. Al doilea sfat este să fie focusati pe serviciul pe care îl oferă, nu pe tehnologia din spate