Bine ai venit pe Romania Expose - sursa ta de știri de ultimă oră, articole, opinii și analize
 

Cosmin Malureanu, CEO Ascendia: Cautati finantare, dar nu vindeti din prima pachete mari pe nimic – tot voi veti duce greul acolo :)!

Cine este Cosmin Malureanu?

Sunt de parere ca fiecare om primeste cateva talente in viata, dar ca este responsabilitatea lui sa le descopere si sa le cizeleze. Aici cred ca trebuie un echilibru, intre viata de familie si menirea fiecaruia. Am 38 de ani, sunt insurat, am un copil si unul pe drum. Separat, sunt actionar in Ascendia, o companie pe care am fondat-o si care lucreaza la a face lumea mai buna, prin produse educationale digitale. 

Cum au fost inceputurile tale ca antreprenor si ce te-a determinat să iti incepi propriul business?  

Am intrat in domeniul eLearning stiind foarte clar ceea ce imi doresc, si anume un impact real in educatie. Daca vrei ceva, te apuci si lucrezi in directia asta, cel putin asta cred, fara scuze, oricat de valide ar fi ele. Pot sa spun ca am fost foarte dezamagit de sistemul educational de la acea vreme, un sistem arhaic, greoi si care pur si simplu inhiba, un sistem real corupt de frica de nou. Am vrut sa pot sa spun ca sunt acolo si fac ceva bun pentru tara, stiti…sa nu fiu ca unul care sta pe margine drumului si da sfaturi pe care nu le intelege, sfaturi furate din carti facute pentru alte tari si economii. Am inceput in 2007 si de atunci lucram la varii produse eLearning, de la cele adresate copiilor, la cele destinate educatiei adultilor.

Ce este Ascendia? De ce software educational?

V-am povestit ca am vrut de mic sa pot sa ma implic real in sectorul educational, un loc unde tehnicile de invatare evolueaza foarte repede cu ajutorul tehnologiei. Totul se duce acum inspre digital si educatia mai mult ca oricand, trebuie sa fie un varf de lance. Asta este eLearning-ul – educatie evoluata, un domeniu grozav, plin de efecte benefice asupra societatii. Evident, daca este folosit la adevaratul sau potential, de catre oameni care inteleg beneficiile aduse de tehnologie – ca in orice alt domeniu.

Ascendia este una dintre promisiunile noastre reale pentru un viitor mai bun. Suntem companie listata la Bursa de Valori Bucuresti, transparenta, o companie care crede cu adevarat ca un pilon important al oricarei societati este educatia si care isi investeste resursele pentru acest lucru. Suntem 28 de oameni si tot ce ceea ce cream este dedicat acestei promisiuni.

Ce este Timlogo? Ce challenge-uri ati avut in crearea acestui produs?

O mare problema in Romania este legata de tulburarile de vorbire la copii. Aproximativ 400.000 – adica 10% din populatia de copii – sufera de varii astfel de tulburari. Aici, parte din problema este faptul ca sunt prea putini logopezi care sa ajute toti acesti copiii, prin urmare, tulburarile de vorbire nu se rezolva si copiii ajung sa poarte un stigmat toata viata. Solutia noastra este o platforma specializata, un mix intre medical si educational. Este o unealta dezvoltata impreuna cu logopezi, ca sa adreseze exact tulburarile de vorbire importante, fiind deja omologata de catre Ministerul Educatiei. Timlogo este in acest moment cea mai mare platforma de logopedie din tara si una dintre cele 9 solutii alese la nivel mondial de Microsoft pentru grantul A.I. for Accessibility. Drumul pana aici nu a fost usor, nimic de genul acesta nu creste peste noapte. 

Sunteți de peste 12 ani pe piata. Care sunt principalele proiecte ale voastre și ce planuri aveti pentru viitor?

Cele mai importante linii de business ale Ascendia sunt:

A. LIVRESQ – Authoring Tool – pentru companii medii si mari, edituri si profesori. www.livresq.com. LIVRESQ este cel mai nou produs dezvoltat de companie si in esenta un constructor de continut educational digital. Ne asteptam la rezultate foarte bune din partea lui incepand cu anul 2020. Sunt deja cateva mii de profesori care folosesc LIVRESQ si numarul lor creste zilnic. Am decis sa oferim cadrelor didactice licente gratuite de 1 an, cu posibilitate de prelungire. Iar Ministerul Educatiei a inclus unealta noastra pe lista produselor software pentru care a facut oficial training pentru profesorii din Romania. Suntem mandrii ca am creeat o unealta care crreaza la randul ei un impact asa mare! Si asteptam toti profesorii sa o foloseasca. Pe scurt, fara a fi nevoie de cunostinte de programare, unealta te ajuta sa construiesti rapid materiale module digitale interactive care contin texte, poze, audio, video – chiar si link-uri de Youtube, teste etc. Si acestea sunt responsive – merg pe orice dispozitiv – telefon, tableta, PC.

B. Coffee LMS – platformă de eLearning destinată companiilor (LMS = Learning Management System). www.coffeelms.com. Avem multi clienti corporate, companii mari (Raiffeisen, Groupama, BricoDepot, BestValue etc) Pracitic cu solutia noastra eLearning ne adresam tuturor companiilor cu numar mare de angajati, aflati in locatii distribuite, pentru care accesul la training este important. Urmatoarea etapa vizeaza accesul la nivel international, prin sinergie cu LIVRESQ.


C. Cursurile in format digital – eJourneys. In 2020 am lansat impreuna cu Trend Consult, una dintre cele mai importante companii de training la sala din Romania, un portofoliu de cursuri eLearning adaptate nevoilor si specificului romanesc. Este un protofoliu care faciliteaza cresterea cunostintelor aplicabile ale angajatilor, solutia diferientindu-se de altele prin faptul ca este foarte aplicata.

D. Timlogo Speech Therapy Platform – Platforma de logopedie online. www.timlogo.ro

Absolut toate sunt legate de educatie. Dupa 12 ani de activitate, va pot spune ca sunt mandru ca am reusit sa cream produse, nu doar sa prestam servicii pentru altii. 

Care e viziunea ta asupra mediului de business din România?  

Suntem pe directie buna ca mediu de business. Este importanta insa nu doar evolutia zonei private ci si a mediului public care influenteaza mediul privat. In mediul public vorbim inca de multa impredictibilitate legislativa si financiara, cat si de multa coruptie, care, in cele din urma, afecteaza mediul privat per ansamblu. Vedem inca companii mari cladite sau cu afaceri avute preponderent cu statul. 

Separat, observam ca scena de startup-uri evolueaza frumos – devine mai usor sa cresti afacerea, exista acces mai facil la traininguri de calitate, mentoring si finantare. 

Din experienta acumulata, ce sfaturi ai avea pentru tinerii antreprenori romani?

Mai ales in zona de tech, sa mearga si sa isi prezinte peste tot solutiile. Networking-ul si pitching-ul sunt esentiale pentru succesul unei afaceri si nu doar in faza de lansare.

Cautati finantare, dar nu vindeti din prima pachete mari pe nimic – tot voi veti duce greul acolo :)! Planificati cresterea companiei si nu folositi cel mai de pret activ in cantitati mari de la inceput (partile sociale).

Share Post
Written by
No comments

Sorry, the comment form is closed at this time.