Cine este Cătălin Șomfălean?
Sunt cel mai fericit tătic de băieți gemeni!
Pe lângă asta, sunt un pasionat de calculatoare și fotbal, fan Depeche Mode, absolvent al Facultățîi de Drept și un coleg care e gata oricând să ii ajute pe ceilalți colegi.
Pentru că sunt tot timpul curios, am trecut prin mai multe etape în viața profesională, de la redactor la cel mai mare ziar din Sibiu, la DJ, asistent control calitate, manager de produs, vânzări și, în final, coleg cu niște oameni minunați, la Innobyte.
La 41 de ani mă consider un om împlinit, atât personal, cât și profesional.
Este extraordinar să ai o familie mi-nu-na-tă, prieteni adevărați, colegi formidabili și parteneri de afaceri cu adevărat profesionișți!
Ai 14 ani experiență în management, iar de 7 ani este CEO-ul Innobyte. Ce te-a determinat să-ți începi propriul business?
Destinul și soția 🙂 m-au adus în Bucureșți, în 2005. Tot destinul a făcut ca în 2007 să pot intra în această firmă , ca director de vânzări, ulterior devenind și asociat.
Cumva, când ai o șansă și simți că poți să creșți mult mai mult un business, nu o ratezi și te „urci pe val”. Astfel că, în 2012 am ajuns să conduc Innobyte, iar în 2016 am devenit asociat majoritar.
Determinarea nu cred că lipsește niciunei persoane, dar este important să știe ceea ce vrea să facă în viitor. Întotdeauna am dorit să mă simt bine la locul de muncă, ca angajat, astfel că acum, pe lângă faptul că este o firmă profitabilă, Innobyte a devenit și un loc în care oamenii se simt bine și aduc valoare prin acțiunile, experiența și inteligența lor.
De ce Innobyte? Când ați început,e-commerce și Magento încă erau necunoscute pe piața din România. De ce ați ales această nișă?
Innobyte a început că o companie de web design, ajungând să avem foarte mulți clienți pentru site-urile de prezentare, mai ales pe fondul crizei din 2008, când mulți căutau canale alternative pentru vânzare.
În 2009 am fost selecționați pentru un pitch, pentru realizarea unei platforme de private shopping club, FashionDays.ro. Cerința principala a fost dezvoltarea pe platforma Magento. Astfel că, fiind câștigătorii pitch-ului, am început să dezvoltăm mai multe proiecte pe această platformă. Practic, nișa ne-a ales pe noi și nu invers 🙂
Începând din 2011 ne-am îndreptat atenția mai mult pe proiecte medii și mari. Principalele două motive au fost:
a) gestionarea mai facilă a câtorva proiecte vs. câteva sute de proiecte și
b) un grad de complexitate mai mare în partea de dezvoltare, adică challenge-uri mai mari pentru colegii programatori (întotdeauna este bine să ai proiecte interesante pentru partea de programare).
În prezent, suntem una dintre cele mai cunoscute și apreciate companii de eCommerce din România. Ce challenge-uri ați avut în dezvoltarea serviciilor voastre?
În prezent, serviciile Innobyte se bazează pe cei 3 piloni: dezvoltarea de soluții eCommerce, de proiecte web personalizate și de aplicații mobile. În cei peste 13 ani de activitate, cu mii de clienți din intreaga lume, ne-am propus să ne consolidăm imaginea de partener software de încredere, pe care îl ai alături la drum lung.
Ne-am asumat că nu vom face vreodată rabat de la calitate. Din acest motiv, respectăm cele mai bune code practice-uri existente și suntem determinați să găsim cele mai bune soluții pentru fiecare proiect în parte. În același timp, este extrem de important să fim la curent cu cele mai noi procese și tehnologii aplicabile domeniului.
Datorită expertizei și experienței acumulate, suntem pregătiți pentru orice provocare în materie de web, mobile și eCommerce.
Sunteți pe piață de 13 ani. Cum v-ați dezvoltat în această perioadă, care care sunt următorii pași și ce planuri aveți de viitor?
Cum spuneam mai sus, începând cu 2011, trendul a fost să ne implicăm în proiecte medii și mari, fapt care, la început, a fost destul de greu. Însă, cu implicare totală și prin atragerea de programatori buni și foarte buni, am reușit să traversăm acea perioadă.
Trendul Innobyte, începând din 2013, a fost unul de creștere, atât din punct de vedere al cifrei de afaceri, cât și al numărului de colegi.
Anul 2013 a fost și anul în care am devenit parteneri oficiali European Space Agency, pentru care continuăm și astăzi să dezvoltăm proiecte software custom și aplicații mobile.
În 2015 am început un nou trend, prin care o parte dintre colegi, au fost cooptați ca asociați în Innobyte. De asemenea, 2015 este anul în care am deschis un nou sediu, în St. Moritz, Elveția, cu scopul de a crea o „punte către vestul Europei”. Prin acesta, încercăm să aducem în țară mai mulți bani din vest, dezvoltând proiecte în zona DACH.
Pentru viitor ne dorim să menținem calitatea ridicată în dezvoltarea magazinelor online și a aplicațiilor mobile ale partenerilor noștri, să atragem colegi pasionați de eCommerce și aplicații mobile, astfel încât să creștem „familia” Innobyte în următorii 3 ani.
Care e viziunea ta asupra mediului IT de business din România? Cum vezi evoluția lui?
Volumul anual al pieței a crescut în timp și are încă o tendință ascendentă, într-un ritm constant. Potrivit ANIS, Asociația Patronală a Industriei de Software și Servicii, piața crește cu 0.4 milioane de euro în fiecare an. Numărul total de companii de IT a crescut în timp și se preconizează o creștere de 25% în următorii 3 ani. Fiind un domeniu în plină expansiune, cred că asistăm la o orientare a pieței către calitate.
Perspectivele sunt îmbucurătoare, însă rămâne problema resimțită de toți jucătorii din piață, și anume dificultatea de a găși specialișți în programare, pregățiți să susțină proiectele software. Având în vedere că există încă un număr insuficient de candidați pe piață, companiile de IT “se bat” pe aceiași oameni.
Noi, la Innobyte, suntem mereu dornici să atragem oameni talentați în echipă. Astfel, acordăm o importanță deosebită procesului de recrutare. Totuși, chiar și atunci când nu avem poziții deschise, dar identificăm oameni valoroși, deschidem poziții pentru ei. Pe lângă asta, odată cu lansarea primului program de internship, acum 4 ani, ne-am luat angajamentul să formăm tineri fără experiență, pentru o carieră în programare. Este o soluție care dă roade pe termen lung. Cu siguranță, a devenit o strategie pentru multe companii de IT.
Din experiența acumulată, ce sfaturi ai avea pentru tinerii antreprenori români?
Mulți antreprenori se lasă descurajați de la primele semne de eșec. Dacă intri în joc, fii pregătit pentru orice. Fă-ți o strategie pe termen lung. Creează-ți diverse scenarii, fie ele bune sau mai puțin plăcute, și identifică ce e de făcut în fiecare situație în parte. Cu alte cuvinte, asigură-te că știi ce să faci indiferent de modul în care pot evolua lucrurile.
De asemenea, un lucru extrem de important este echipa alături de care pornești la drum. Le recomand antreprenorilor să dedice timp pentru a-și forma echipa cu oamenii care împărtășesc aceeași viziune și pasiune. Nu în ultimul rând, să își aleagă parteneri de business profesionișți și furnizori de încredere, alături de care să crească și săducă afacerea la nivelul dorit.