Bine ai venit pe Romania Expose - sursa ta de știri de ultimă oră, articole, opinii și analize
 

Bogdan Nicoară, CEO Bright Spaces: vrem să schimbăm abordarea în Leasing-ul de Spații de birouri, comerciale și industriale

Cine este Bogdan Nicoară? 

Un om fericit, curios din fire și ambițios.

Fericit am învățat să fiu, să văd bucuria în toate, unele ușoare, altele mai grele. Cred că fericirea e acolo, în fiecare dintre noi, dar suntem învățați de mici că e ceva greu de atins, pentru care trebuie să suferim mult și care e posibil să nu fie atinsă niciodată.

Curios am fost dintotdeauna :).

Țin minte că atunci când eram foarte mic și abia începeam să înțeleg cum e treaba asta cu Trăitul și Vorbitul, lumea din jur îmi spunea că îi exasperez cu întrebarea: “De ce?”.

Asta m-a urmărit până acum și de multe ori mă trezesc într-o situație în care descos firul în 4, până ajung la originea ideii pe care o studiez.

Ambiția vine din educația primită de la părinții mei pe care îi iubesc mult și care m-au învățaț că orice se poate, dacă îți dorești și pui muncă pentru a obține acel lucru. Ei ‘s-au reinventat’ de mai multe ori pe parcursul vieții și, de fiecare dată, au mers mai sus, obținând respectul și aprecierea celor din jur. Ei sunt un exemplu pentru mine și sora mea.

În plus, sunt logodit cu o femeie extraordinară care a fost catalizatorul schimbărilor majore din ultimii 3 ani, schimbări care m-au crescut și m-au echilibrat în mai multe direcții decât mi-aș fi putut imagina.

Ești un antreprenor cu o bogată experiență. Ai fondat 5 businessuri din 2009 și până acum.  Cum au fost începuturile tale ca antreprenor și ce te-a determinat să îți începi propriul business și apoi să continui să dezvolți afaceri noi?         

Prima experiență antreprenorială (deși nu cunoșteam acest termen atunci) am trăit-o în 2000, la 14 ani, când împreună cu 11 prieteni am ‘fondat’ două proiecte: SWAT – denumirea găștii noastre sub care făceam graffiti (pe bani) și BigS – primul ‘brand’ de haine Hip-Hop din România. Lucrurile au mers bine atunci, am făcut bani frumoși pentru vârsta noastră și totul s-a oprit de la sine, când nu am mai fost pasionați de acele subiecte :). Cu majoritatea din gașca inițială sunt bun prieten și acum și mulți dintre ei sunt antreprenori sau manageri de succes.

Este clar pentru mine că mediul, anturajul din adolescență îți poate influența foarte mult viitorul și cred că noi ne-am ‘crescut’ unii pe alții în direcția antreprenorială.

De atunci și până în prezent am trecut prin sute de idei de business și peste 20 din ele au ajuns în piață.

Din toate proiectele, cel mai longeviv până acum a fost agenția digitală și dezvoltare software începută în 2008 cu 3 prieteni. La început s-a numit 4ideas și apoi s-a dezvoltat în 2 companii de sine stătătoare: Bright Agency (concepte digitale inovatoare) și Symbolic (software development). A fost foarte greu pentru că am învățat cum să facem vânzări B2B de la 0 și pe un domeniu cu care atunci ne familiarizam. Dar a fost și extrem de frumos, de distractiv. A fost un mediu de creștere accelerată. Am avut în total peste 100 de colegi în toată perioada și mai mult de 250 de proiecte și clienți din toată lumea, de la start-up-uri până la corporații de top.

De-a lungul timpului am încercat tot felul de servicii și abordări, am schimbat și acționariatul de câteva ori și, în final, portofoliul construit și o parte a echipei au fost integrate în Zitec, unul dintre liderii pieței din România pe acest domeniu.

În tot acest timp am fost implicat și în alte business-uri, din care acum mai funcționează două concepte foarte dragi mie: Hey, Be Well! – aplicație pentru cursuri de wellbeing, condus de Andra Georgescu și Unison – producție și distribuție mâncare vegană sănătoasă, de care se ocupă cu succes Tania Bordianu.

În prezent eu sunt dedicat împreună cu partenerul meu, Andrei și încă 3 colegi în Bright Spaces, proiect cu care vrem să schimbăm abordarea în Leasing-ul de Spații de birouri, comerciale și industriale.

Ce este Bright Spaces? Ce aduceți nou în zona de IT si real estate?

Bright Spaces este o soluție Proptech care aduce în aceeași platformă cei 3 mari stakeholderi din piața de Business Real Estate: Proprietarii, Consultanții/Brokerii și Chiriașii.

În această piață, unde multe din interacțiuni se fac offline, față în față, la telefon sau pe email, oportunitatea de optimizare a timpului, a resurselor și a proceselor este uriașă.

De la primul contact cu potențialul chiriaș și până la ofertarea finală, Bright Spaces oferă un mediu digital controlat prin care toate interacțiunile se pot face facil, mult mai rapid decât înainte și totul se traduce în final în date acționabile pentru toți cei implicați în acest proces.

Funcționalitățile majore ale platformei sunt:

  • Prezentarea digitală a spațiilor într-un mod organizat și cu vizualizare și interacțiune 3D pe orice device
  • Verificarea în timp real a disponibilității de către Broker și potențialii Chiriași
  • Validarea bonității financiare a potențialilor Chiriași
  • Trimiterea de spații disponibile conform criteriilor prin doar câteva click-uri
  • Setarea de întâlniri/vizionări între Chiriaș, Broker și Proprietar și integrarea cu calendarele lor
  • Cereri customizate de oferte și Fit-Out
  • Întocmirea și trimiterea digitală de oferte și propuneri de Fit-Out
  • Funcționalitate de CRM pentru Brokeri și Proprietari și/sau integrarea cu CRM-uri existente
  • Raportări și analize de date pentru fiecare user

Inovația de proces împreună cu modul de vizualizare și interacțiune 3D cu spațiu sunt atuurile prin care vrem să acaparăm o mare parte din piața din România și apoi să mergem în pieța internațională.

Ce challenge-uri ai avut în crearea acestei companii?

Piața de Real Estate B2B din România e în creștere dar, în același timp, e formată din câțiva jucători mari care dețin o mare parte din ofertă. Asta s-a tradus pentru noi într-un challenge destul de mare de a ajunge la persoanele de top, care iau deciziile, pentru a valida dacă ideea cu care noi am venit este viabilă și dacă vor fi dispuși să și plătească pentru asta.

Pe lângă asta, deși apar din ce în ce mai multe soluții digitale, acest domeniu este încă înrădăcinat într-o mentalitate tradițională, în care relațiile umane primează și, astfel, există o oarecare aversiune pentru online.

De asemenea, pentru că Bright Spaces este o soluție B2B care se adresează unor corporații foarte mari sau unor fonduri de investiții în Real Estate, am fost nevoiți să conturăm un plan prin care să avem la lansare un produs finisat, utilizabil și pe care să se poată baza, nu doar un prototip. Asta s-a tradus în nevoia noastră de a găsi investitori încă de la faza de idee, pentru a avea resursele necesare acestui produs.

Sunteți de aproape 1 an pe piață. Care este situația actuală a proiectului  și ce planuri aveți pentru viitor?

Ideea Bright Spaces a apărut în 2019, aprilie, la Hackathon-ul organizat de Proptech România. De atunci și până acum pare că au trecut câțiva ani, deși au fost doar 10 luni. Am reușit împreună cu echipa să bifăm multe acțiuni benefice pentru dezvoltarea unui start-up:

  • Conceptul nostru a câștigat locul 1 la categoria Retail și marele premiu la Hackathon-ul din Aprilie
  • Ne-am dat seama de oportunitatea majoră și am decis să vindem celelalte companii pentru a ne concentra pe acest proiect
  • Am început interviurile de Customer Discovery și am aflat multe lucruri pe care nici nu le bănuiam înainte despre această piață
  • Pitch-deck-ul nostru a fost îmbunătățit conform noilor informații și apoi am fost aleși pe locul 1 la Proptech Demo Day
  • Pentru a avea acces la resursele financiare necesare am început runda de finanțare (Pre-Seed) și am reușit să finalizăm în mai puțin de 6 luni cu Sparking Capital, Growceanu și Ilinca Păun ca Angel Investor.
  • Pivotul pe Office s-a dovedit benefic, câștigând locul 1 pe Challenge-ul de Leasing și locul 3 pe Main Event la Hackathon-ul Proptech Skanska
  • După o perioadă de 3 luni de verificări și discuții am fost selectați din 450 de alte companii, alături de 5 alte start-up-uri din Europa să participăm la Acceleratorul Pi Labs din Londra
  • Suntem pe ultima sută de metrii cu dezvoltarea MVP-ului și intenționăm să lansăm în Martie-Aprilie cu primii clienți care deja doresc colaborarea cu noi.

A fost o tură de anduranță și nu se oprește aici, previzionăm că următorii ani vor fi cel puțin la fel de solicitanți și totodată de îmbucurători pentru noi, deoarece dorim scalarea Bright Spaces la nivel global pe toate cele 3 linii: Office, Retail și Industrial.

Ai o bogată experiență antreprenorială. Care e viziunea ta asupra mediului de business din România ? 

Dintotdeauna am simțit că în România sunt 2 generații, tipologii și abordări: una fresh, antreprenorială, corectă și muncitoare, formată din oameni cu un curaj nebun și cu inspirație infinită, care pot schimba lumea, și una tradițională, formată din ‘patroni’ cu averi făcute peste noapte, bazată pe scurtături și relații politice. Eu susțin fără echivoc, prima variantă și văd în jurul meu din ce în ce mai multe inițiative de acest fel.

Mentalitățile se schimbă, deși greu, însă oportunitățile au fost și vor fi întotdeauna acolo, ține doar de noi să le vedem, să le abordăm și să găsim soluții coerente, pe termen lung pentru toate problemele din jurul nostru.

Finanțarea nu mai este o problemă acum, sunt foarte multe inițiative care ajută tinerii antreprenori și foarte mulți oameni cu bani care își reorientează resursele către angel investing sau participarea în VC’s. Chiar și mari corporații au început să se uite la vehicule de tip Venture Arm prin care să aibă un stake în inovația reală.

Per total, cred că suntem într-o perioadă extraordinară, în care putem să găsim mijloace prin care să ne transformăm visele antreprenoriale în realitate.

Din experiența acumulată, ce sfaturi ai avea pentru tinerii antreprenori români?

În primul rând să încerce, cu riscul de a greși și apoi de a o lua de la capăt. Curajul este vital în antreprenoriat.

În al doilea rând să învețe încontinuu și să urmeze practici testate (Lean Startup, Disciplined Entrepreneurship) care să le mărească șansele de succes.

În al treilea rând să se înconjoare de oameni mai buni decât ei și cu principii sănătoase. Ego-ul este cel mai mare dușman al unui antreprenor.

Pe final aș mai adăuga că e mare nevoie în prezent de vise mari, care să depășească cu mult capacitatea de împlinire într-o singură generație, să ne imaginăm cum putem face cu adevărat o lume mai bună cu o conștiință avansată, astfel încât cei care vin după noi să fie inspirați să continue munca noastră și să transforme, în timp, această lume, într-un mediu cu adevărat benefic.

Share Post
Written by
No comments

Sorry, the comment form is closed at this time.