Anwar Subhi este un bucurestean de origine Iordaniana in varsta de 37 de ani iar in momentul de fata este CEO la Muravian. In anul 2005 a infiintat prima sa companie, Subhi.ro, facandu-si astfel aparitia pe scena atreprenoriatului din Romania.
Muravian este al 4-lea business pe care il fondezi, dupa Soft Light Web, Subhi.ro si Angajari Asia. Cum au fost inceputurile tale ca antreprenor si ce te-a determinat sa iti incepi propriul business?
Personal nu imi place sa abuzez de pre-folositele clisee care ne sunt mereu la indemana dar pentru mine IT-ul a fost intotdeauna mai mult decat o meserie de viitor sau un oarecare obiectiv, a fost si este o pasiune inca din copilarie cand tatal meu mi-a adus din Iordania primul meu computer. Acesta a fost inceputul pasiunii mele dar desigur ca de la a avea o pasiune si a o transforma efectiv in business e cale lunga. Dupa ani de studiu efectiv eram dornic de a valorifica ce am invata dar aveam nevoie si de experienta in domeniu. Din pacate la inceputul anilor 2000 numarul agentiilor IT era redus, practic piata era saraca la noi in tara, fapt care m-a determinat sa aleg calea antreprenoriatului. Exemplul il aveam chiar in familie: tatal meu, care a fost antreprenor intreaga sa viata; tot ce mi-a ramas a fost sa imi iau inima in dinti si sa incep ceea ce avea sa fie nu doar marea mea aventura ci viata mea in continuare. Astfel a luat fiinta Subhi.ro, prima mea companie in domeniul IT.
Desigur ca asemeni oricarui inceput nu a mers totul ca uns, am intalnit obstacole din mai multe directii. Datorita faptului ca ideea de antreprenoriat nu era tocmai ceva raspandit in acele vremuri pana si familiei mele i-a fost greu sa accepte faptul ca in loc sa merg pe drumul traditional de a ma angaja undeva pentru a obtine o carte de munca aveam de gand sa creez ceva al meu. Pe de alta parte vesnica problema cu birocratia a fost un obstacol mai proeminent: legislatia in continua schimbare ce pare ca se complica pe zi ce trece si timpul necesar pentru a ajunge efectiv de la un ghiseu la altul te pot descuraja cand esti la inceput. In acelasi timp, ideea obtineri de finantare pentru a creea ceva in mediul online era cu totul inaintea vremii sale in Romania anilor 2000 din aceasta cauza nu prea aveam optiunea de a ma baza decat pe fondurile proprii.
Dupa ce am ajuns sa am toate actele in mana si Subhi.ro devenise efectiv un business real urmatoarea mea problema a fost obtinerea de clienti, astfel am ajuns sa dau anunt in ziar. Va puteti imagina ca a durat pana am fost contactat pentru primul job. Dar dupa un client satisfacut a inceput sa se duca vorba si primeam tot mai multe telefoane, problema era ca la multe din primele intalniri cu posibilii clienti trebuia efectiv sa explic ce inseamna un site, de ce este mai bun decat anuntul in ziar si ca nu este o inselatorie.
Ce este Muravian? Ce aduceți nou in zona companiilor de IT?
Muravian este practic urmatorul pas in continuarea a ceea ce am inceput in 2005 si anume trecerea de la o agentie web la o firma ce isi dezvolta propriile produse. Nu putem spune ca aducem efectiv ceva nou in zona companiilor IT ci mai degraba ne axam pe rezolvarea unor probleme identificate. Vom incepe lansarea de produse cloud care sa acopere nevoile diferitor sectoare.
Ce challenge-uri ai avut in crearea acestui produs?
Pentru noi principala provocare este metoda de contact a nisei identificate. O alta provocare in momentul de fata este deosbirea clara a ofertei noastre fata de alte produse existente pe piata.
Sunteți de aproape 1 an pe piata. Care este situatia actuala a proiectului si ce planuri aveti pentru viitor?
Inca suntem in perioada de inceput, in care investim destul de mult timp si bani pentru a perfectiona primul produs astfel incat sa putem atinge standardul inalt dupa care ne ghidam in ceea ce priveste satisfacerea cerintei existente. Mai exact suntem in stadiul in care ne validam ideea, in care mergem si discutam cu clientul. Acum efectiv prezentam conceptul si felul in care acesta optimizeaza business-ul clientului in mod cat mai clar pentru a obtine un feedback ce ne poate ajuta sa imbunatatim produsul inainte de lansare.
Ne asteptam ca la jumatatea acestui an sa avem si lansarea oficiala, lucru despre care putem discuta mai multe in detaliu la momentul respectiv.
Care e viziunea ta asupra mediului de business din România ?
In momentul de fata mediul de afaceri din Romania nu este tocmai ceea ce am putea numi un ”mediu prietenos” iar asta din cauza deselor schimbari pe scena politica a tarii ce influenteaza in mod direct legislatia si automat felul in care iti poti planifica afacerea. Deci in primul rand pot spune ca mediul de business din Romania are nevoie de stabilitate.
O alta problema este dificulatea obtinerii de investitii, fapt care cauzeaza o dezvoltare mult mai inceata a afacerilor. Ca o solutie cred ca este necesara dezvoltarea HUB-urilor de investitii si nu doar cele de co-working.
Din experiența acumulata, ce sfaturi ai avea pentru tinerii antreprenori romani?
Din punctul meu de vedere cel mai important pas este validarea ideii pe care o ai iar urmatorul este dedicarea. Pana acum am intalnit mai multe persoane care voiau sa incepa o afacere part-time, eventual dupa serviciul full-time… lucru care mie mi se pare imposibil. Cand incepi o afacere, daca vrei sa si aiba sanse de reusita, are nevoie de tine 25 ore / zi … si nu exagerez.
Un alt lucru de mentionat este managementul corect al task-urilor si al angajarilor. O greseala comuna pe care o fac multi este sa angajeze prea mult personal la inceput din dorinta de a-si usura atributiile. Personal cred ca acela este momentul in care se pot familiariza cat mai bine cu tot ce e de facut pentru a putea instruii corect viitorul anjagat.
O problema de care ne lovim destul de des in ziua de azi este ideea ca ”in Romania nu merge nimic”. Tanarul antreprenor nu poate incepe cu o astfel de mentalitate caci se saboteaza singur. Este mai important sa ne cunoastem atuurile si sa construim cu o atitudine pozitiva.
Si nu in ultimul rand tin sa reamintesc importanta vitala pe care o are gestionarea contabilitatii pentru o firma aflata la inceput de drum. De aceea indemn colaborarea cu un contabil sau o firma de contabilitate care se implica.