Bine ai venit pe Romania Expose - sursa ta de știri de ultimă oră, articole, opinii și analize
 

Anca Goron, CEO Doorie: A fost o experiență și o lecție de viață adaptarea la mediul de business național

Cine este Anca Goron? 

Conform profilului meu de LinkedIn, sunt o persoană cu peste 15 ani de experiență profesională în IT&C, din care peste 5 ani de experiență în startupuri și antreprenoriat. Dețîn un doctorat în domeniul Inteligenței Artificiale și cumulat peste 8 ani de muncă în cercetare la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca și la Universidad Nacional del Sur din Argentina. Sunt fondatoarea startupului doorie.io și acționar în startupul de fashion replepara.com. Anul trecut am fost selectată de revista Forbes în Top 100 de Femei Antreprenor cu potențial.

Personal, sunt o persoană curioasă, cu un scop bine definit de când eram mică și anume de a avea un impact pozitiv în lumea lumea, introvertită, nonconformistă, independentă, feministă, cu o doză de autoironie și sarcasm necesar pentru supraviețuire.

Viața de corporatist vs viața de antreprenor. Ce te-a determinat să îți începi propriul business?  

Oricare, atâta timp cât ceea ce ai ales te face fericit.  Revenind, e ceva ce îmi doream în sinea mea de când eram mică. Însă, recunosc că am fost ezitantă la început…aveam tot timpul multe activități extra, făceam și muncă de freelancing,  însă mereu îmi repetam că nu am destulă experiență, că mai trebuie să învăț. După vreo 12 ani de activitate și peste 22 de ani de școală am stat de vorbă cu mine într-o zi frumoasă de 10 decembrie 2015 pe când mă aflam într-o biserică veche în Columbia în fața unei statui a Sfântului Anton și mi-am spus că fie ce-o fi, trebuie să încerc. Nu e chiar așa rocket science, iar dacă este o să mă descurc.  Mi-am setat chiar și un barometru de satisfacție în alegerea mea și anume: să încerc să nu simt că este o corvoadă, ci chiar ceva de îmi place, iar dacă devine o corvoadă în timp, atunci voi renunța. Asta mi-am zis înainte să încep singură primul meu startup.

Nu am pornit de la ideea de a avea un business cu orice preț, ci voiam foarte mult să aplic practic lucrurile învățate în perioada de cercetare, ceea ce la momentul respectiv era foarte greu în special într-o companie în România. Ghidându-mă după vorba aceea: dacă nu se întrezărește nici o oportunitate atunci crează-ți singur una, am făcut întocmai.

Ce este Doorie? De ce un asistent virtual pentru călători și hotelieri? Ce te-a determinat să alegi nișa aceasta?

Doorie este o platformă în domeniul ospitalitățîi, în special servicii hoteliere, ce folosește inteligență artificială pentru a crea experiențe complet personalizate pentru călători. De partea cealaltă, platforma este un instrument vital pentru hotelieri în training-ul angajaților și în îmbunătățirea interacțiunilor acestora cu oaspeții. Dacă este să ne uităm la review-urile negative care în ziua de azi pot chiar să distrugă un astfel de business, aș putea spune că în proporție de 80% din acestea se datorează experienței avute în comunicarea cu reprezentanții hotelurilor.

Fiind o persoană căreia îi place să călătorească și observând de-a lungul timpului o mulțime de aspecte ce lăsau loc de îmbunătățire, lipsuri și greșeli ale hotelierilor, mi-am zis că pot, folosind ceea ce am învățat să aduc o schimbare în bine. Și astfel am creat doorie.io, ce asigură că indiferent de naționalitatea, cultura, dieta, hobby-urile și așteptările din ce în ce mai diverse ale călătorilor, hotelierii pot să le facă față cu un minim de efort.

Pot să spun că totul a început dintr-o experiență personală – călătorind foarte mult singură și în scop personal, dar mai ales în scop de business, am avut parte de foarte multe experiențe negative care au contribuit la o stare de depresie cu care m-am luptat mult timp. Există foarte multe studii realizate în această privință , iar marile coporații chiar alocă fonduri suplimentare în vederea îmbunătățirii stării mentale a angajaților. Astfel, am dorit să aduc și eu o contribuție și prin prisma experienței mele personale să reușesc să realizez o aplicație care să ajute oamenii care călătoresc , focusându-mă pe mental wellbeing în plan principal și în plan secundar gândindu-mă și la a ajuta angajații hotelurilor care se confruntă mai ales în zilele noastre un nivel mare de responsabilitate și stres.

Sunteți de 3 ani pe piață, timp în care ați câștigat și două competiții, GITEX FUTURE STARS 2017 și Women Startup Competition. Cum s-a dezvoltat businessul în acest timp și ce planuri aveți în continuare?

Chiar trei, întrucât săptămâna trecută (11 decembrie) am luat premiul pentru Best Smart Tourism Project la Romanian Smart City Industry Awards. Niciodată nu m-am gândit la timeline sincer. În momentul în care am început nu mi-am dat un termen limita. Știam că este o aplicație de nișă, am lucrat foarte mult la partea de implementare a acesteia și nu neapărat tehnic vorbind, dar la a mă asigura că surprind bine toate procesele hoteliere. Am stat de vorbă cu mulți manageri de hoteluri, cu angajați și chiar am lucrat (voluntar) multe seri la recepție pentru a putea discuta cu oaspeții, să observ comportamentul lor și ceea ce se întâmplă din momentul checkin-ului până la check-out și chiar după. Am început business-ul singură din economiile proprii și cu ajutorul jobul-ului pe care am decis să îl păstrez pentru a putea acoperi o parte din cheltuieli.

Pot să spun că mai bine de un an și jumătate le-am alocat dezvoltării aplicației, cercetării și testarea pilot a acesteia într-un hotel din România. Am început să creștem încet și să avem cereri atât din România, cât și din afara. Mai mult, pentru a putea susține dezvoltarea business-ului, anul acesta am decis mutarea lui în afara României și vinderea lui către o companie din Polonia. Astfel că în momentul de față doorie.io a devenit o companie poloneză în mod oficial și se pregătește de o nouă etapă, internațională de această dată.

Care e viziunea ta asupra mediului de business din România ?  

Este un mediu în schimbare. Ce pot să zic este că pentru mine a fost extrem de dificil să mă adaptez la început. Poate vine și din faptul că aveam o mulțime de aștepări, eu lucrând până atunci doar cu companii din afară, în special Statele Unite,Germania și Austria. A fost o experiență și o lecție de viață adaptarea la mediul de business național. Însă mă bucură să văd și aici o schimbare în bine în ultimii ani: oamenii sunt mai deschiși spre nou, startupurile încep să fie apreciate și încurajate, iar percepția asupra dezvoltării și promovării de produse proprii s-a schimbat radical în bine.

Din experiența acumulată, ce sfaturi ai avea pentru tinerii antreprenori români?

Să încerce, să aibă curaj să încerce iar dacă încearcă și dau greș să nu se panicheze, să nu își piardă motivația, să nu piardă timp învinovățindu-se sau plângându-și de milă. Să se ridice și să încerce din nou. Să înțeleagă că a eșua nu este un dezastru, ci face parte din procesul de învățare, însă totodată să nu pună presiune pe ei dacă nu simt întru totul că este ceea ce își doresc. Cineva mi-a spus și mie când eram la început niște cuvinte care rezonează și acum în mintea mea: dacă nu eșți sigur(ă) să începi ceva gândește-te câteva minute cum ar fi dacă faci acel lucru și reușești, cum te face să te simți și după alte câteva minute la cum ar fi dacă încerci și nu reușești, pierzi tot ce ai investit, deci scenariul cel mai sumbru și fii atent(ă) din nou la ceea ce simți. Dacă te înspăimântă ipoteza eșecului, atunci mai bine să nu începi. Nu e nici o presiune. Până la urmă ideea e să faci ceva ce te face pe tine mai fericit, o persoană mai bună și atât.  

Share Post
Written by
No comments

Sorry, the comment form is closed at this time.