Cine este Alex Binzar?
Sunt un tânăr antreprenor pasionat de IT, sport și călătorii. În momentul de față administrez două companii ce activează în domeniul IT și sunt asociat într-un startup din domeniul Horeca. Sunt absolvent al Facultății de Informatică de la Viena, o persoană deschisă, cu perspectivă și cu o viziune pozitivă pentru viitor.
Cum au fost începuturile tale ca antreprenor și ce te-a determinat să îți începi propriul business?
Primul meu business a fost o agenție de turism, pe care am deschis-o împreună cu un prieten încă din perioada în care eram student. A luat naștere mai mult ca un hobby, iar principala idee era de a aduce turiști străini, în principal din Austria, în România. Următorul meu business, mult mai serios, mai de succes și care a necesitat o implicare mult mai mare a fost Hibyte.
Este foarte greu de spus ce m-a determinat să încep această aventură. Mereu mi-am dorit să îmi văd propriile idei puse în aplicare. Mereu mi-a plăcut să lucrez cu oamenii, să formez și să manageriez echipe, să motivez și să ajut oamenii să își atingă potențialul maxim. Cel mai probabil acești factori m-au ghidat în spre antreprenoriat.
Ce este Hibyte ?Ce aduceți nou în industria software development-ului?
Deocamdată suntem încă o societate relativ micuță, cu oameni tineri și ambițioși, care și-au dorit un mediu de lucru deschis și flexibil. Noi lucrăm în momentul de față la ideile proprii și în paralel creăm software la comandă pentru clienți pentru a ne putea finanța activitatea. Uneori devine complicat de jonglat cu toate proiectele, dar în același timp ne și ajută să nu rămânem captivi în monotonul cotidian. De asemenea, folosim tehnologii de ultima oră și rămânem la curent cu trendurile noi în IT. Investim multe resurse pentru dezvoltarea la nivel personal.
Pe scurt, filozofia noastră pune oamenii pe primul plan, și nu profitul. Acest fapt ne permite să ne axăm pe calitatea produselor noastre și să venim mereu cu soluții creative și ingenioase. Astfel, am reușit să atragem și alți oameni noi în rețeaua noastră: pe lângă angajați, mai colaborăm cu diverși freelanceri de la noi și din străinătate. Nu în ultimul rând, la sfârșitul anului trecut am reușit să încheiăm un parteneriat strategic cu o firmă din Germania, care ne oferă siguranță financiară și curaj să ne dezvoltăm, deși suntem conștienți că mai avem multe hopuri de sărit.
Ce challenge-uri ați avut în crearea acestui produs?
Fără îndoială, cel mai mare challenge l-a reprezentat birocrația. Pentru a putea porni afacerea, am accesat o subvenție de la statul român, însă lucrurile nu s-au petrecut așa cum îmi imaginam eu. Procesul foarte anevoios de accesare a fondurilor iar apoi de monitorizare au reprezentat un hop în drumul nostru. De asemenea un alt challenge evident este concurența.
Cel mai important aspect care m-a ajutat să trec cu succes peste orice dificultate am întâmpinat, a fost suportul continuu de la prieteni și familie.
Sunteți de 2 ani pe piață. Care este situația actuală a proiectului și ce planuri aveți pentru viitor?
În momentul de față avem câteva proiecte proprii în desfășurare și urmează să lansăm câteva produse noi la începutul anului următor. De asemenea, dorim să ne mărim echipa cu alți oameni la fel de pasionați și deschiși ca și noi.
Care e viziunea ta asupra mediului de business din România ?
După părerea mea există foarte multe oportunități de business în România, atât intern cât și în relație cu firme internaționale. În primul rând, sunt necesare soluții noi, mai moderne care să fie aliniate ca standarde de performață cu produsele și serviciile din vest. În momentul acesta, noi ca și societate suntem mai deschiși că oricând la experiențe noi și suntem dispuși să adoptăm mult mai ușor produse sau servicii croite pe nevoile noastre. În concluzie, mediul de business din România este unul foarte oportun, însă munca de modernizare trebuie continuată în toate domeniile pentru a păstra acest trend ascendent.
Din experiența acumulată, ce sfaturi ai avea pentru tinerii antreprenori români?
Înarmați-va cu răbdare, pozitivitate și originalitate! Din punctul meu de vedere pentru a avea succes în business trebuie să posezi aceste trei calități, iar lipsa oricărei dintre ele poate duce la eșecul afacerii tale. De asemenea, este foarte important să va consultați cu persoane cu mai multă experiență și să nu va fie frică să dezbateti ideile voastre cu câți mai mulți oameni, pentru a primi feedback și sfaturi utile.