Cine este Adrian Robescu?
Sunt antreprenor în tehnologie, pasionat de arhitectură, de sisteme, de productivitate, eficientizare și optimizare. Îmi place să petrec cât mai mult timp în natură, alături de familie și prieteni, să creez lucruri valoroase cu cât mai puține resurse disponibile, să visez și să testez mult.
Îmi place să descopăr cum funcționează business-urile clienților noștri și mă provoc de fiecare dată în a găsi soluții care să le aducă beneficii reale.
Orbis Innovation este cel de-al doilea business pe care îl creezi. Cum au fost începuturile tale ca antreprenor și ce te-a determinat să îți începi propriul business și apoi săcontinui să dezvolți afaceri noi?
Începuturile au fost destul de grele și lungi, mi-au trebuit mulți ani să trec de la mentalitatea de angajat la cea de antreprenor. A fost o luptă continuă cu prejudecățile, cu trăirile interioare, cu confortul, însă ceea ce m-a făcut să mă aventurez în această lume a fost dorința de a fi liber să decid ce voi face în fiecare zi cu viața mea.
Momentul în care am hotărât să renunț la viața de corporatist pentru una de liber-profesionist a fost destul de prost aleasă, chiar la începutul crizei financiare, însă mi-am dorit să experimentez acest fenomen economic în viața reală, fără proceduri, lipsit de protecția angajatorului și fără un venit lunar fix. În anii ce au urmat am învățat ce înseamnă antreprenoriatul, am făcut aproape toate greșelile posibile, în lipsa unui obiectiv clar am testat foarte multe activități, am cunoscut mulți oameni, am încercat să mă remodelez ca și individ, iar apoi să îmi găsesc un obiectiv în care să cred și în care să îmi investesc toată energia.
Obiectivul s-a conturat când am început să activez în industria IT ca și consultant, mi s-a părut cool să poți să faci bani din tehnologie. Mi se părea că mă împlinește din toate punctele de vedere, lucrez cu oameni inteligenți, într-o industrie în plină dezvoltare și livrăm produse și servicii inovatoare pentru clienți.
Având expertiză destul de mare în vânzări am crezut că îmi va fi ușor să am succes și în business development IT, însă încercând să duc tot procesul la capăt, de la primul contact cu clientul, până la semnarea acceptanței, mi-am dat seama cât de complex este tot procesul și că de fapt vânzările au o pondere foarte mică în încheierea unei tranzacții. Așa am descoperit și am învățat ce înseamnă să fii business analyst, project manager, scrum master, QA tester, UX designer și alte roluri pe care trebuia să le îndeplinesc în diferite proiecte.
Acum privesc tehnologia ca pe un factor decisiv în îmbunătățirea vieții, ea trebuie să ne ajute să ne organizăm mai bine, să preîntâmpine riscuri la care oamenii se expun, să ne preia activitățile operaționale lipsite de valoare, ca într-un final să avem mai mult timp pentru creativitate și relații interumane.
Ceea ce m-a determinat să continui de fiecare dată după o “cădere”, a fost faptul că uitându-mă în urmă și analizând la rece faptele, mi-am dat seama ce greșisem, iar dacă aș fi renunțat latot ceea ce învățasem ar fi fost degeaba, așa că mi-am mai dat o șansă de fiecare dată.
Ce este Orbis Innovation? Ce aduceți nou în zona de IT?
Acum Orbis Innovation este din nou un startup, dar cu mai mulți oameni, pasionați, care își pun toată energia în a crea valoare pentru clienți. Concret, principala noastră linie de servicii este automatizarea proceselor de business repetitive cu ajutorul roboților software (Robotic Process Automation).
Deci suntem o companie de servicii IT, facilitatori ai digitalizarii, iar noutatea decurge din modul în care reușim să îmbinăm tehnologiile existente astfel încât clienții noștri să vadă beneficii majore și o recuperare rapidă a investiției.
Ce challenge-uri ai avut în crearea acestei companii?
O dată ce am înțeles potențialul tehnologiei RPA, decizia de a face schimbarea către acest domeniu a venit fără ezitare. Pentru mine a fost o pivotare a activității companiei. Principalul challenge a fost găsirea unui partener care să mi se alăture în acest demers și am avut norocul să-l întâlnesc pe Șerban cu care împărtășesc aceleași viziuni și obiective și care este o persoană foarte organizată și duce lucrurile până la capăt. O dată setup-ul făcut provocările au tot apărut, iar găsirea nișei de piață pe care să ne specializăm a fost una dintre ele, apoi modelul de business pe care să îl abordăm, eficientizarea livrabilelor, asimilarea de know-how într-un timp scurt, căutarea de noi colegi care să ni se alăture. Multe din aceste challenge-uri încă le mai avem, suntem încă la început de drum.
Sunteți de aproape 2 ani pe piață. Care este situația actuală a proiectului și ce planuri aveți pentru viitor?
Avem deja un portofoliu de clienți care ne-au ajutat să validăm modelul nostru de business și care ne cer în continuare soluții noi. În viitorul apropiat ne dorim să creștem echipa de RPA developeri și analiști de business, să ne consolidăm poziția și pe alte verticale de business cum ar fi Legal sau Retail. Avem în plan să intrăm într-un accelerator de business și să începem să scalam business-ul și pe alte piețe.
Ai o bogată experiență în vânzări, marketing și management. Care e viziunea ta asupra mediului de business din România ?
În ultimii ani se vede o îmbunătățire din punct de vedere al profesionalismului antreprenorilor, și acest lucru cred că este dat de concurența în creștere, de transparentizarea proceselor și în special de standardele mai mari ale clienților.
Observ un aflux masiv de fonduri de investiții și programe de finanțare care impulsionează start-up-urile, de asemenea au apărut școli de antreprenoriat și business angels de la care tinerii pot învața foarte mult. Deci cred că e cel mai bun moment să te apuci de antreprenoriat.
Oportunități sunt înca multe în piață, cred că există o nevoie mare pentru servicii premium în orice domeniu. Însă pentru asta ai nevoie de oameni pregătiți, iar aici ne întoarcem la problema lipsei forței de muncă, sistemul de învățământ deconectat de la provocările pieței, etc.
Din experiența acumulată, ce sfaturi ai avea pentru tinerii antreprenori români?
Greșelile sunt un element esențial în construirea unui business de succes, însă sunt prea multe care pot fi făcute și cred că unele pot fi evitate, dacă ai un mentor. Un mentor care are experiența și a dovedit într-o industrie asemănătoare ca cea în care vor să activeze, le va salva enorm de mult timp (poate chiar ani).
Un alt sfat ar fi să-și revizuiască tot timpul obiectivele sau planul de business, să se asigure că sunt încă aliniate cu cerințele prezentului, și că timingul pentru business-ul lor este cel potrivit. Cu alte cuvinte soluțiile lor să satisfacă nevoi actuale sau care urmează să apară în scurt timp.