Cine este Abude Bayassi?
Astazi, un adult care isi aminteste cu drag de perioada in care pasiunea pentru calculatoare a inceput sa prinda contur, prin dezasamblarea si reasamblarea in totalitate a unor calculatoare, la varsta de 6-7 ani. Totodata, un om simplu, dar deschis spre orice este inovator si interesant. Un perfectionist in abordarea proiectelor si mandru, totodata, ca am putut lua contact cu diferite tipuri de proiecte, atat personale, cat si venite din partea clientilor, din Romania sau din afara ei. Avand radacini in doua tari de pe continente diferite, am avut de luptat atat cu discriminare, cat si cu o lipsa de incredere pe piata muncii. Am reusit, in timp, sa dovedesc ca intentiile mele sunt bune si ca ma straduiesc sa las o amprenta pozitiva in lumea aceasta prin munca, perseverenta si constiinciozitate. Nu in ultimul rand, sunt un familist convins si implicat, referindu-ma aici atat la familia de acasa cat si la familia CodinBit.
Ai o experienta de peste 10 ani in programare si de aproape 4 ani esti CEO CodinBit. Ce te-a determinat sa iti începi propriul business?
Am simtit, de cand am absolvit Facultatea de Automatica si Calculatoare din cadrul Universitatii Politehnica Bucuresti, ca imi doresc sa ma dezvolt, sa aflu mai multe lucruri noi, sa creez experiente si sa invat de la oameni demni de admiratie.
Am ales, initial, drumul interviurilor, m-am angajat in pozitii de Web Developer, Software Engineer, Backend Developer in firme care au contribuit la dezvoltarea mea, cunoscand, totodata, oameni de la care am putut invata multe. Mi-am dorit, treptat, sa incerc mai mult, iesind din zona mea de confort. Simteam ca voi regreta mai tarziu, peste ani, daca nu voi incerca atunci sa ma autodepasesc. Am inceput, astfel, sa pun bazele propriului business, cu o investitie financiara minima, insa cu sperante mari si determinare pe masura. Cu toate ca am pornit business-ul relativ tanar, timpul si ritmul vietii mi-au demonstrat, uneori, ca un start timpuriu, poate chiar de pe bancile facultatii, ar fi putut veni in sprijinul meu, ajutandu-ma sa castig cativa ani de tatonari, reusite si, totodata, inevitabile mici (sau mari) esecuri.
Ce este CodinBit? De ce ati ales aceasta zona din IT?
CodinBit este un startup format din tineri talentati, romani dar si straini, formand un A-team in development si design. Lucram pentru clienti din SUA si Canada oferind servicii de web development si web design. Pe de alta parte, proiectele proprii joaca un rol important pentru noi, cea mai mare realizare a noastra de pana acum, aflata in continua dezvoltare, fiind CodersEden.com, un marketplace cu produse internationale digitale adresate atat developerilor de aplicatii si website-uri cat si designerilor care doresc un start kit pentru un proiect in derulare.
Fiind dintotdeauna pasionat de domeniul IT, inca din liceu lucram la elemente si proiecte de web design si dezvoltare de website-uri. Ulterior, am ales in mod firesc sa merg pe acelasi drum, facand tot posibilul sa-mi dezvolt propriul business, bazandu-ma mai ales pe faptul ca in Romania se gasesc programatori si designeri foarte talentati cu ajutorul carora am putut dezvolta, in principal, produse software proprii cu 500+ clienti de pe mai multe continente.
Ai inceput acum aproape 4 ani, ce challenge-uri ai avut in crearea acestei companii?
Au fost 4 ani plini de provocari, ani in care am invatat mult mai mult decat ma asteptam. Pot sa spun ca challenge-ul numarul 1 pentru mine a fost chiar crearea propriu-zisa a companiei, in toate aspectele posibile. Prima si cea mai grea provocare a reprezentat-o gasirea unei firme de contabilitate potrivita business-ului meu, cu oameni care sa inteleaga flow-ul banilor in situatia firmei mele. Majoritatea clientilor nostri sunt din afara Romaniei, motiv pentru care se aplica alte proceduri, dar mai ales declaratii si alte documente specifice domeniului financiar-contabil adaptat business-ului romanesc si strain, in acelasi timp. Dupa cum am mentionat mai sus, CodinBit a inceput cu o investitie financiara destul de mica, iar challenge-ul financiar a existat, in mod firesc, de la bun inceput, asa cum se intampla, probabil, in situatia multor business-uri aflate la inceput de drum.
Cum v-ati dezvoltat în aceasta perioada, care care sunt urmatorii pasi si ce planuri aveti de viitor?
Dezvoltarea intr-un startup este continua, si pot spune ca inveti lucruri noi poate chiar si la ore distanta, mai ales ca in domeniul IT poti incepe un produs care poate dura, spre exemplu, 8 luni, iar atunci cand este aproape de finalizare sa ai surpriza ca o abordare/notiune pe piata de software sa se schimbe.
O alta situatie neplacuta ar putea fi data de o anumita tehnologie care poate urca deodata in trend, atragand atentia tuturor, lasand in urma ceea ce pana ieri parea a fi in topul cautarilor.
Asadar, “ingredientele” unui startup se bazeaza pe adaptare, dezvoltare si evolutie astfel incat nivelul de performanta si eficienta sa fie intr-o continua crestere. In perioada urmatoare, ne dorim o dezvoltare continua a tuturor proiectelor CodinBit, axandu-ne in principal pe CodersEden.com, platforma destinata oricarui pasionat de design sau/si de development, dar mai ales celor aflati la inceput de drum: studenti, juniori, oameni care au nevoie de un punct de plecare lucrat corect si complet, pe care sa il aplice cu usurinta in diverse proiecte, incepand de la un simplu design pana la logica si functionalitatea unor feature-uri dintr-o aplicatie web completa.
Care e viziunea ta asupra mediului de business din Romania ? Cum vezi evolutia lui?
Mediul de business din Romania dar si din Europa de Est este in continua dezvoltare, mai ales in domeniul IT, acolo unde putem spune ca America de Nord ne prefera fata de Asia, asa cum era in trecut. Cu toate acestea, din punctul meu de vedere, ne confruntam in continuare cu o valoare mai putin corecta a raportului pret-calitate oferit. Clientii romani, cu precadere, cauta si aleg intr-un final firma care ofera un pret cat mai mic pentru proiectul lor, neluand prea mult in calcul calitatea oferita de aceasta. Chiar daca li se explica riscurile la care se supun pe termen lung alegand cel mai mic pret posibil, acestia isi pastreaza, de cele mai multe ori, alegerea initiala. Aceasta nu este o regula, sunt convins ca pot exista si cazuri fericite, insa experienta mi-a dovedit ca majoritatea alegerilor facute in graba sau cu compromisuri de pret, pot avea si riscuri.
Din fericire, mediul de business este inca suficient de incapator, exista loc pentru toata lumea, insa cei care rezista sunt cei care au ca prioritate ajutorul pe care il pot oferi clientilor prin munca lor, in detrimentul gandului lacom, de a castiga cat mai multi bani. Este, astfel, extrem de important ca munca depusa sa fie una de calitate, fiind mai putin important sa termini proiectul intr-un numar fix de ore, prestabilit, cu scopul de a se imbogati considerabil portofoliul intr-un timp foarte scurt. Time is
money, but quality is priceless 🙂 Acestea ar fi cateva aspecte care ne ajuta sa intelegem foarte bine diferenta si, totodata, evolutia pozitiva, sper eu, a mediului de business din Romania.
Impartasind din experienta personala, ce sfaturi ai avea pentru tinerii antreprenori romani?
I-as indemna sa aiba curaj si sa lupte pentru visul lor! Este foarte important sa nu renunte in fata piedicilor de tot felul; acestea isi vor face aparitia negresit, din pacate. Tinerii, insa, au un avantaj care nu se poate cumpara, imprumuta sau castiga: timpul! Ii indemn sa riste cat de mult pot, sa sacrifice ore de somn daca este necesar, sa nu renunte niciodata la a gasi noi solutii in fata problemelor intampinate si sa iubeasca ceea ce fac! Sa se trezeasca dimineata cu zambetul pe buze si cu dorinta de a mai pune o caramida pe ceea ce au construit pana in prezent. Orice este posibil, daca depui suflet in business-ul ales si ai un dram de noroc:). Asadar, poate suna a cliseu, dar nu exista un secret sau formula magica pentru succesul imediat. As asemana succesul remarcant, cel pe care si-l doreste orice antreprenor, cu un puzzle ce contine foarte multe piese mici. Doar cand toate aceste piese se imbina cu rabdare, printr-o munca sustinuta, cresc sansele ca succesul mult dorit sa apara. Sper ca fiecare tanar antreprenor sa gaseasca cea mai lina suprafata de lucru si sa aiba, apoi, rabdarea necesara de a construi cel mai mare si frumos puzzle al business-ului lor!