Iași, oraş universitar şi industrial înainte de 1989, s-a transformat în ultimii ani, devenind, cu preponderenţă, un oraş al serviciilor şi al industriei IT.
Profitând de absolvenţii de informatică de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” (prima universitate modernă a României – 1860) şi Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi”, orasul a reuşit să se dezvolte şi să fie recunoscut ca un pol puternic de IT la nivel naţional.
Deloc surprinzător, circa 16.500 de salariaţi lucrează astăzi în acest domeniu. Judeţul Iaşi avea, la sfârşitul anului trecut, 1.113 firme în domeniul dezvoltării de produse software. Peste 300 milioane de euro este valoarea afacerilor cumulate raportate doar de companiile cu sediul social în Iaşi. Comparativ, în 2008 cele 882 de firme care existau la acea dată raportau împreună o cifră de afaceri de 150 milioane de euro.
Finanțări pentru startup-uri din estul țării
„Dacă în 2018 fondul TBNR Accelerator Iași (The Best Never Rest) atrăgea din comunitatea locală 150.000 euro care au fost investiți în câteva start-up-uri locale cu potențial – Nifty Learning, PixTeller si ThinkOut, în 2021 ecosistemul local de start-up-uri a atras peste 7 milioane de euro de la fonduri de investiții și angel investors – Etvas (1 mil.), Digitail – Veterinary Software (2.5 mil.), ThinkOut (0.25 mil.), Metabeta (0.5 mil.), SenseTask (0.4 mil.) si FameUp (2.5 mil.).” spune Dan Zaharia
Vânzări de milioane de euro
Gemini CAD Systems, ieșenii care au scris de la zero un soft de proiectare pentru industria textilă au fost preluaţi în septembrie 2021 de grupul francez de tehnologie Lectra, într-o tranzacţie ce va ajunge la circa 13 – 20 de milioane de euro şi va dura aproximativ cinci ani. Firma a fost fondata de Traian Luca.
În 2022 firma Thagora Technology, o firmă din Iaşi, înfiinţată în urmă cu doi ani de Mihai Mitrică, a fost cumpărată de Lear Corporation. Tot în 2022 firma CloudLab AG, înfiinţată de antreprenorul ieşean Berescu Ionuț, a fost achiziționată de Cimpress N.V.
Iași: “Silicon Valley” din Europa de Est