Bine ai venit pe Romania Expose - sursa ta de știri de ultimă oră, articole, opinii și analize
 

Cristian Dincă, CEO dcs plus: antreprenoriatul nu se face de dragul de a fi antreprenor, ci trebuie să existe un punct de plecare real care să determine business-ul

Cine este Cristian Dincă ? 

Înainte de toate, sunt inginer și în al doilea rând, aș spune antreprenor. Din perioada liceului, m-a pasionat programarea, m-au atras lucrurile complexe, ceea ce m-a dus într-un mod natural către zona de tehnologie, partea de antreprenoriat a venit la pachet cu dorința mea de a dezvolta software de produs.

Ești CEO-ul dcs plus de peste 17 ani. Cum au fost începuturile și ce te-a determinat să îți începi propriul business?

Am pus bazele business-ului în 2002, pe atunci eram student la Facultatea de Automatică și Calculatoare din cadrul Universității Politehnica. În perioada respectivă, România era cunoscută în special pentru outsourcing și se făcea software “la comandă” pentru companii din afară. Pentru mine, dcs plus a fost o ambiție în a demonstra că România poate mult mai mult, că putem face software de produs, că putem dezvolta soluții pe care le putem licenția la nivel global. Industria de turism este o industrie complexă, dinamică și avea o nevoie acută de tehnologie, fapt care m-a determinat să aleg această verticală. Pot spune că ambiția și pasiunea pentru lucruri complexe au fost factorii determinanți pentru ceea ce este astăzi dcs plus – un nume de referință în industria globală de tehnologie ce produce software pentru clienți din peste 45 de piețe.
Începutul a fost cât se poate de greu, aș putea spune modest, biroul era o cameră de cămin unde lucram împreună cu echipa, ea fiind alcătuită din 2-3 colegi de facultate. La vremea respectivă, nu visam ca peste 17 ani, dcs plus să ajungă o companie globală cu birouri în diverse colțuri ale lumii și clienți ce folosesc produsele dcs plus în țări în care nu aș fi crezut ca vom ajunge, precum Brazilia, Phillipine, Singapore, Mexic, Australia.

Ce este   dcs plus ? Sunteți considerată una dintre cele mai de succes firme din România. Cum ati ajuns aici?

dcs plus este companie globală cu clienți în peste 45 de piete de pe 6 continente și birouri regionale în Dubai, Singapore și Sao Paolo. Dar mai mult de atât, dcs plus este o echipă de oameni pasionați și dedicați. Și nu o spun doar eu, văd pasiunea și implicarea echipei cu fiecare feedback primit de la clienții noștri care nu văd dcs plus ca pe un simplu furnizor de tehnologie, ci ca pe un adevărat partener pentru bussiness-ul lor. O bună parte din echipă sunt de la începuturile companiei, ne-am format și am crescut împreună, oameni pentru care dcs plus este o a doua familie.

Ca și companie, dcs plus a creat premiere mondiale și ne-am creat un loc al nostru în industria de travel tech, un loc pe care nimeni nu il poate contesta. Toate ideile noastre s-au născut de la nevoia concreta a acestei verticale, de a înțelege agențiile de turism și problemele pe care aceștia le intâmpină în fiecare zi.

Confirmarea succesului a venit în momentul în care VC-urile începuseră să ne curteze, undeva prin 2008, iar prima rundă de investiție din 2015 a fost o validarea a strategiei noastre, a produselor dcs plus în această industrie, mai exact, că aveam rețeta bună pentru a scala și a crește la nivel global.

Ai început acum 17 ani, ce challenge-uri ai avut în crearea acestei companii?

Cu siguranță, la început, o provocarea reală a fost vârsta, a durat ceva până cei din jur (și aici mă refer la familie, prieteni, colegi de facultate) au înțeles ca povestea cu dcs plus nu era o joacă pentru mine. Au fost momente în care mă întrebau când am de gând să mă angajez.

Pe plan profesional, nu mai vorbesc; era o provocare reală, la 24-25 de ani să intru în negocieri și să am interlocutori cu o vastă experiență profesională, uneori experiența lor cumula cât vârsta mea și mai mult de atât conduceau afaceri de sute de milioane de euro. Era un adevărat challenge să demonstrezi și să convingi un business de acest calibru să își mute întregul business pe tehnologia ta.

La vremea respectivă, a fost o provocare să demonstrăm că suntem serioși, mai mult de atât, că știm ceea ce facem, că nu este o joacă pentru noi și că își pot încredința business-ul pe tehnologia dcs plus, mai mult, că își pot crește business-ul cu produsele dcs plus.

Cum ați evoluat în această perioadă, care sunt următorii pași și ce planuri aveți de viitor?

În ultimii 2-3 ani ne-am îndreptat toate eforturile pe expansiunea globală. În 2017 am deschis primul birou în afara României, în 2018 urmând Singapore și Sao Paolo, unde am pus bazele echipelor regionale de Sales și Customer Success. A fost o perioadă intensă pentru noi, cu investiții mari pe multe planuri: recrutat oamenii potriviți, formarea echipelor, transmiterea cât mai acurată a ceea ce înseamnă dcs plus, viziunea noastră și care sunt valorile ce ne definesc și în același timp ce ne diferențiază față de alți jucători din zona travel tech. 

Evident, pentru noi această expansiune a însemnat o anumită strategie și din punct de vedere dezvoltare de produs – adaptarea produselor la nevoile locale. Dacă în EMEA procesele clientilor și modul de lucru aveau o bază comună, când ne raportăm la piețe precum Brazilia sau Phillipine, erau diferite în modul de lucru. Pentru noi a fost o perioadă de învățare, punere în practică, adaptare, iar în ultimul an, au venit confirmările că această strategia a fost cea potrivită prin rezultatele din ultimul an și că putem scala cu această strategie și în alte noi regiuni.

Ești un antreprenor cu o vastă experiență. Care e viziunea ta asupra mediului de business  din România ?  Cum vezi evoluția lui?

Cu siguranță, mediul de business din România este pe un trend pozitiv și cu un potențial mare de creștere. În ultima perioadă, companiile românești au început să demonstreze că se poate. Dacă ar fi să dau ca și exemplu sectorul IT prin faptul că au apărut companii care s-au focusat pe dezvoltarea de produs denotă o maturizare a mediului de business și  o confirmare a acestei evoluții pozitive o reprezintă și interesul VC-urilor și investitiile atrase în ultimii ani de companiile românești.

Ceea ce au nevoie companiile românești ca să poată să crească este un context fiscal predictibil. În schimb, incertitudinea acum este alimentată de modificările fiscale și juridice impredictibile, într-o scenă politică marcată de schimbări dese care fac imposibilă continuitatea unor reforme structurale. 

Împărtășind din experiența personală, ce sfaturi ai avea pentru tinerii antreprenori români?

Sfatul pe care l-aș da oricărui tânăr care își dorește să se aventureze în antreprenoriat ar fi ca înainte de orice să își valideze ideea de business, ideea lui să plece de la o nevoie reală a pieței. Mereu am fost de părere că antreprenoriatul nu se face de dragul de a fi antreprenor, ci trebuie să existe un punct de plecare real care să determine business-ul. Punctual, în cazul dcs plus, noi nu am facut tehnologie de dragul inovației, era o nevoie reală a agentiilor de turism. Strategia potrivită și succesul este derivat din cunoaștere și din curajul de a pune întrebări deschise despre probleme și despre nevoile pieței, ceea ce urmează după acest pas, este cum răspunzi mai departe la acele nevoi.

Share Post
Written by
No comments

Sorry, the comment form is closed at this time.