Bine ai venit pe Romania Expose - sursa ta de știri de ultimă oră, articole, opinii și analize
 

Stefan Biji, CEO Bioeuro : munca asiduă este singura cale care te va duce în mod sigur la succes

Cine este Ștefan Biji? 

Sunt economist, absolvent al Babeș Bolyai din ’93, am beneficiat de o bursă de studii ministerială în Franța în 1990, ( propriu zis am fost primii 10 studenți români din Franța) invitați de domnul Lionel Stoleru ex-ministru al Planului Francez. L-am cunoscut acolo pe Michel Rocard ex prim ministru din acea perioadă, am avut o scurtă întâlnire cu Francois Mitterrand fostul președinte francez la niște întâlniri la palatele Matignon și Elisee.

Ai fondat Bioeuro cât și Donau Invest. Ce te-a determinat să începi aventura pe calea antreprenorială?

Am avut o carieră destul de diversificată în diferite firme naționale și internaționale, unde am învățat foarte multe într-un timp extrem de scurt. Acest lucru, plus experiența și viziunea căpătată în urmă studiilor în Franța mi-au deschis ochii și m-am decis să o iau pe calea antreprenoriatului oricât de riscantă era ea atunci. 

Din 1994 împreună cu niște amici, implicați și ei într-o măsură mai mare sau mai mică în industria alimentară am hotărît să aducem ceva nou pe piața dominată de patroni de buticuri și minimagazine înființate te miri pe unde și am decis să ne asociem  într-un prim start-up ca firmă de distribuție în 1994, unde am fost partener de distribuție pentru Kraft, Knorr, Stollwerk

Ce este Bioeuro? Ați început acum 19 ani pe o nișă inexistentă la vremea aceea. Cum ați ales zona de business? 

Bioeuro a fost fondată în 2000 pentru procesarea și ambalarea produselor biologice fiindcă atunci era un lucru dezirabil- ca și acum – să aduci pe masă consumatorilor produse de calitate superioară,  dar pe parcurs și-a modificat profilul mergând mai mult pe consultanță în business pentru diferiți parteneri români și străini.

Donau Invest am înființat-o în 1994 când cu ajutorul finanțării unor parteneri străini și români am început o activitate de programare axată pe crearea de soluții specifice pentru piața din România. Pe parcurs am mai înființat și alte firme sub același nume care se ocupau de alte activități conexe cu programarea.

Cum ați evoluat  în această perioadă, care care sunt următorii pași și ce planuri aveți de viitor?

Activitatea Bioeuro a luat o turnură mult mai activă începând cu 2017 când mi-am făcut exitul din Donau pentru a mă ocupa exclusiv de match-makingul între cererea și oferta de solutii software, activitate care s-a diversificat în timp cu activități de consultanță comercială pentru diferite companii mari precum Sodexo, WoltersKluwer, EY și UMMC cărora le-am fost și la unii încă suntem parteneri de distribuție, business developeri de tip strategic,sau în cazul UMMC cel mai mare producător de cupru și zinc din Rusia partener de vânzări pe țările Europei de Est – România, Ungaria, Polonia, Cehia, Slovacia, Bulgaria și fostele țări iugoslave.

Care e viziunea ta asupra mediului de business  din România ? Cum vezi evoluția lui?

Mediul de business pe viitor îl văd că pe unul extrem de automatizat și robotizat în care oamenii vor controla numai procesele care se desfășoară, roboții și soluțiile de tip RPA și cele de automatizare full vor executa toate procedurile repetitive.

Planurile noastre de viitor sunt legate într-o proporție destul de mare de dezvoltarea de soluții software personalizate deoarece în acest sens am dezvoltat o cooperare cu parteneri din Olanda unde am înființat o firmă în Eindhoven care va produce pentru parteneri români în principal sau pentru parteneri externi soluții de automatizare de procese și proceduri ușurând astfel munca oamenilor care în acest moment petrec mult timp făcând lucruri care pot fi simplificate sau automatizate în totalitate.

În paralel am dezvoltat încă o aplicație de inteligență artificială cu firma noastră AI Health Plus înființată cu ajutorul specialiștilor în medicină, psihologie și IT și care este destinată corectării și îmbunătățirii vieții private a femeilor, bărbaților și a cuplurilor.

Împărtășind din experiența personală, ce sfaturi ai avea pentru tinerii antreprenori români?

Antreprenorilor tineri români le-aș da niște sfaturi legate de sinceritate și commitment legate de clienții lor, să-și facă treaba oricât de monotonă le-ar părea la un moment dat tot mai bine, să-și dezvolte capacitatea de comunicare cu cei din jurul lor și cu toate că lumea o ia într-o direcție cu totul nouă să nu uite o clipă că cel care nu cunoaște istoria este condamnat s-o repete.

Mă refer aici la încercarea de a-și deschide ochii spre valorile adevărate din lumea asta, să ia aminte la eșecurile altora pentru a învăța ceva din ele și să nu creadă în ruptul capului că banii vin peste noapte folosind numai o bagheta magică. Munca asiduă este singura cale care te va duce în mod sigur la succes.

Share Post
Written by
No comments

Sorry, the comment form is closed at this time.