Cine este Cătălin Profir?
Cătălin Profir este un artist în primul rând, care în clasa a 10-a, după 12 ani de studiat pian, s-a îndrăgostit de informatică și de atunci, tot ceea ceea ce a făcut, a avut legătură cu acest domeniu. A fost cucerit de acest domeniu nu doar din punct de vedere al unei curiozități pentru tehnologie dar și de filosofia pe care internetul o emana la acel moment, un ciberspațiu în care puteai să oferi ceva cuiva fără ca tu să rămâi cu mai puțin, o lume a libertății de exprimare.
Cred în autenticitate și apreciez cel mai mult la oameni conștiența de sine. Mă atrag oamenii și îmi place să descopăr ceea ce îi motivează cu adevărat. În egală măsură, am o nevoie constantă de a cunoaște mai mult, sunt interesat de puterea pe care o aduce “knowledge-ul” dar ponderez acest lucru permanent cu o estetică de a pune lucrurile în practică, probabil nevoia de artă care mereu își va cere drepturile.
Sunt o persoană foarte rațională, focusată pe responsabilitate și a duce lucrurile până la capăt, care de multe ori supra analizează informațiile existente și își neglijează intuiția. Însă una din cele mai mari realizări ale mele din ultima perioadă este faptul că am învățat să îmi ascut intuiția mult mai bine, cel puțin în momentele esențiale de luare a deciziilor.
Ești co-fondatorul Soft Tehnica și de curand ai lansat un nou business, Encorsa. Cum au fost începuturile tale ca antreprenor și ce te-a determinat să îți începi propriul business?
Viața mea de antreprenor a început în județul Vrancea, în 2006, atunci când am primit refuzul de a fi angajat la un magazin de calculatoare. Atunci am simțit că nu am de ales și am început pur și simplu să fac ceva – creare de website-uri la comandă. Acest lucru nu m-a mulțumit și mi-am dorit să fiu cu adevărat un programator, lucru care mă fascina pur și simplu. Așa că am început să fac un soft pentru primării și anume un Registru Agricol. Lucrurile au mers șnur, deși toate primăriile aveau acest soft, am reușit însă ca, ascultând nemulțumirile care existau, să concep o aplicație mai bună decât cea existentă la acel moment. Secretul urmat atunci intuitiv a fost răbdarea de a proiecta aplicația practic împreună cu viitorii utilizatori, urmându-le sfaturile aproape cu fanatism. Au urmat apoi alte aplicații, dezvoltate pentru același sector, urmărind același fir roșu al unor interfețe mai simple și a unei concepții care să automatizeze cât mai mult din activitatea funcționarilor. A fost o perioadă grea dar și frumoasă din viața mea, perioadă în care noaptea programam și ziua alergam să contractez clienți noi și în timpul rămas făceam suport tehnic.
Dorința de a cunoaște din ce în ce mai mulți oameni m-a purtat către București unde l-am cunoscut pe viitorul meu partener din Soft Tehnica. Astfel, în 2012 am fondat împreună filiala firmei din Republica Moldova, plecând de la motivația acestuia de a ne implica în mod concret și în această regiune pentru care am considerat că avem și anumite obligații morale ca români. Firma a mers bine, ne-am axat pe dezvoltarea de sisteme software enterprise în special pentru instituții publice, de genul Ministerului Justiției, Banca Națională a Moldovei, dar și companii private din Europa de Vest care își doreau un partener de încredere către care să facă outsourcing. M-am focusat pe creșterea acestei echipe până la începutul anului 2019 când am cedat afacerea către partenerul local de-acolo.
Ce este Encorsa? Ce presupune Business Process Management technology?
Encorsa reprezintă pentru mine asumarea rolului de lider, dacă vreți acela de “compozitor”, făcând o paralelă cu muzica. În anii de antreprenoriat de până acum am învățat de la alți maeștri arta jocului și m-am străduit să fiu un bun interpret sau un bun co-echipier. Cred că a venit vremea pentru mine să ofer la rândul meu ceea ce am învățat și să creez o companie cu o misiune clară.
Misiunea Encorsa este de a simplifica viața oamenilor din business prin intermediul tehnologiei, având ca scop final să îi sprijinim către îndeplinirea potențialului lor maxim. Ca și consultanți vom pune înțelegerea unei afaceri mai presus de pasiunea pe care o avem pentru tehnologie, pe care o considerăm a fi doar un instrument în drumul clienților noștri pentru a obține excelența.
Ne-am propus să facem acest lucru prin mai multe tehnologii inovative, printre care RPA și Inteligență Artificială. Însă ca liant pentru aceste inovații vom folosi o platformă de Business Process Management (BPM) de tip low-code development, prin care vom digitaliza procesele de business ale clienților noștri construind aplicații personalizate cu cod redus, deci mai puțin dependente de oameni, care să se auto documenteze și care să poată fi ușor de întreținut, inclusiv de specialiști IT care nu sunt programatori.
Noi credem că orice aplicație software eficientă ar trebui să plece de la o concepție clară a fluxurilor de lucru. Dacă nu este despre procese de business, cu etape clare și actori implicați la fiecare pas, poate că acea aplicație software nici nu merită să prindă viață. Iar dacă este despre procese, atunci maniera de digitalizare a acestora trebuie să fie una de tip “human-centric”, adică axată pe experiența de utilizare a persoanelor implicate în acel business, sau a oricăror actori implicați direct sau indirect în acesta, inclusiv ca și beneficiari finali.
Ați început în Mai, anul acesta. Care este situația actuală a proiectului și ce planuri aveți pentru viitor?
Suntem într-o perioadă în care ne-am propus în primul rând să interacționăm cu cât mai multe companii din diferite sectoare de business pentru a identifica nevoi de nișă dar și pentru a ne valida ipotezele de la care am plecat în construcția acestei noi afaceri. Mai exact nevoia de digitalizare dar și trend-ul low-code și no-code software development, bazat pe platforme de tip BPM, Robotic Process Automation sau pur și simplu Inteligență Artificială sub forma algoritmilor de predicție bazați pe machine learning sau chatboților inteligenți.
Encorsa a inițiat de asemenea în această perioadă și un startup cu un produs în domeniul Augmented Reality despre care nu vă pot spune mai multe lucruri în acest moment.
De asemenea, în a doua parte a anului 2019 am pus bazele unei filiale Encorsa în Spania, piață pe care dorim să ne focusăm în prima parte a anului viitor ca și strategie de internaționalizare dar avem în vedere și alte țări precum Italia sau Marea Britanie, în fiecare caz plecând de la fructificarea unor oportunități de networking pe care le avem în acest moment.
Ce challenge-uri ai avut în crearea acestei companii?
Cel mai mare challange a fost acela în a avea răbdare să ne validăm ipotezele și a nu arde etape. Există tentația oricărui antreprenor să încerce să utilizeze imediat toate resursele materiale și informaționale pe care le are pentru a crește rapid însă acest lucru nu este benefic de cele mai multe ori.
Atunci când întemeiezi o companie nouă trebuie să te asiguri în primul rând că serviciile tale rezolvă o nevoie clară și că acest lucru poate fi repetat, adică să se transforme într-un sistem de a produce profit, până a ajunge la etapa de scalare a business-ului respectiv.
O altă provocare a fost și rămâne aceea de a găsi oamenii potriviți care să facă parte din nucleul acestei echipe și care pot la rândul lor să fie niște mentori pentru viitorii angajați.
Care e viziunea ta asupra mediului de business din România ?
Eu am întâlnit până acum mulți antreprenori serioși pe care deși nu ajungem să-i cunoaștem în media, ei influențează permanent comunitatea din care fac parte, oferind servicii de calitate și o mentalitate sănătoasă pentru cei din imediata lor apropiere. Din ce în ce mai mulți antreprenori se axează pe dezvoltare personală și înțeleg importanța educației, sau cel puțin aceasta este senzația mea.
În ceea ce privește piața producătorilor de software cred că abia am început să prindem curaj că putem să fim nu doar o forță de muncă inteligentă ci și creatori de inovație. În acest sens avem câteva exemple de companii românești care au devenit deja, sau vor deveni în următorii ani, jucători internaționali în piața exportatorilor de tehnologie.
Deși probabil ar fi multe de îmbunătățit în România cu impact direct asupra mediului de business ca de exemplu predictibilitatea fiscală sau infrastructura de transporturi, eu cred că cel puțin mediul antreprenorial tinde să devină independent de toate aceste piedici și să privească partea pozitivă – există încă lucruri de pus la punct în România și asta înseamnă oportunități, mai ales pentru tinerii antreprenori.
Din experiența acumulată, ce sfaturi ai avea pentru tinerii antreprenori români?
Pentru cei aflați între 20 și 30 de ani, îi sfătuiesc să adopte o abordare exploratorie, în care să învețe și să încerce cât mai multe. Se spune că succesul vine din eșecuri mici și dese. Așa este și cred în această filozofia dar cu adevărat liber să faci acest lucru ești până în 30 de ani. Apoi cred că treptat trebuie să știi din ce în ce mai bine ce te definește, care sunt abilitățile tale și pe ce trebuie să te focusezi.
Și dacă tot am amintit de abilități, cred că tinerii antreprenori trebuie să investească la început de drum cât mai mult în așa numitele “soft skills”: flexibilitate în gândire, creativitate, curiozitate (cum funcționează lucrurile din jur), toleranța la incertitudine, autodisciplină, autonomie, asertivitate sau să învețe să asculte, ca bază a unei comunicări de succes. Înarmați cu aceste abilități, cu siguranță activitatea lor nu va fi înlocuită de roboți.
Nu în ultimul rând, un catalizator al succesului la început de drum este networkingul: să cunoști cât mai mulți oameni, să fii curios cu ce se ocupă ei, să încerci să ajuți și să ceri mereu recomandări către alte persoane care ar putea să te ajute în ceea ce faci.