Bine ai venit pe Romania Expose - sursa ta de știri de ultimă oră, articole, opinii și analize
 

Cosmin Dărăban, CEO Gomag: Toate ideile tale sunt bune azi. Începe să le testezi, și alege-o mâine pe cea mai bună

Cine este Cosmin Dărăban?

Curios lucru, cu aceeași întrebare îmi încep și eu prezentările 🙂 .
Ca orice alt om de afaceri, joc numeroase roluri – de la soț, tată pentru cei doi băieți ai mei, până la CEO și cofondator al platformei Gomag, autor, marketer, speaker, organizator de evenimente… sau chiar cel care dă cu mopul, când e ziua de curățenie la birou.
Am crescut în Maramureș, de unde lucrez și acum, alături de echipa mea. Ceea ce, până la urmă, e o confirmare a faptului că online-ul e cel mai tare mediu posibil – lucru pe care îl spun de pe vremea când dădeam o piesă jos de pe net într-o oră. 
Chiar dacă suntem din Baia Mare, peste 95% dintre clienții noștri vin din București, iar ceilalți 5% din alte orașe din întreaga țară.
Dar divaghez. 
Până la urmă, pentru colegi și prieteni sunt omul acela “nebun”, care duce orice discuție spre online și eCommerce.

Ești considerat un expert în marketing și comerț online iar activitatea ta online este urmărită de peste 1 milion de români, anual. Ce te-a determinat să-ți începi propriul business?

A fost instinctiv. Și adevărul e că nu am fost niciodată un angajat.
Toată viața am încercat să creez oportunități, să jonglez cu ideile, să testez ceva nou. Până și în clasele primare făceam troc cu gume Turbo și cartonașe cu vedete – așa că instinctul de antreprenor a fost tot timpul acolo.
Au urmat apoi încercări pe diverse proiecte, inclusiv primul site creat de mine, pentru o farmacie naturistă din oraș. 
Dar la modul serios sau oficial, cum vrei să îi spui, am început în facultate. Împreună cu cel care este și azi partenerul meu de afaceri, Aurelian Motica, am lansat firma SilkWeb și primul magazin online. 
Restul e poveste. Ceea ce a început cu agenția de marketing, continuă azi cu Gomag, Academia de eCommerce, evenimentele marca Gomag MeetUp. Plus, bineînțeles, câteva proiecte eșuate sau abandonate în timp, așa cum îi șade bine oricărui antreprenor.

Ce este Gomag? Ce aduceți nou în zona voastră de business?

Noi spunem că Gomag este mai mult decât o platformă eCommerce. 
E o soluție eCommerce completă pentru oricine își dorește să vândă online fără să fie nevoie să știe cod (sau să piardă vremea ocupându-se de toate mărunțișurile), într-un timp cât mai scurt, cu un site care are putere să vândă.
Gomag este o soluție versatilă, creată pe baza caracterului analitic al partenerului meu de afaceri, și a ideilor pe minut pe care le fabric eu, apoi îmbunătățită de colegi și, foarte important, de clienții noștri.


Cu ce ne diferențiem?

Platforma are, în primul rând, o interfață atât de ușor de folosit încât mulți clienți ne-au zis că parcă ”e ca și cum ai lucra pe Facebook”. 
Am pus la dispoziția clienților toate modulele de care au nevoie pentru a vinde, la modul real. De la module legate de produse, gestionarea comenzilor, a conținutului și a marketingului din site, teme gratuite, până la peste 100 de integrări cu diverse aplicații și furnizori de servicii (ex. facturare, livrare, procesare plată, afiliere etc.).
Doar la noi o să-l găsești pe GoBot, primul robot pentru automatizare într-o platformă eCommerce.
Și, fără nicio exagerare, suntem cei mai mari creatori de conținut din zona eCommerce, în România. Ne susținem clienții și întreaga comunitate Gomag prin articole-tutorial, ghiduri, infografice, materiale video, podcast, șabloane, webinarii live, cursuri și evenimente, pe care le facem constant.
Pe scurt… pur și simplu n-ai cum să nu vinzi online cu Gomag, dacă te folosești de platformă, de informațiile pe care ți le punem la îndemână și dacă te implici, măcar puțin.

Ce challenge-uri ați avut în crearea acestui produs?

Gomag a fost creat cu scopul de a servi interesele unor categorii foarte diferite de oameni. 
Unii își deschid un magazin online cu un buget extrem de mic, și investesc mai mult timp decât bani, poate chiar pe lângă un job full-time. Alții încep cu un buget mare și, deseori, își doresc personalizări. Alții migrează de pe alte platforme unde s-au obișnuit ca lucrurile să funcționeze într-un anumit fel.
Această tipologie de clienți vor ca experiența clienților lor să nu se schimbe, așa că au nevoi mai avansate: să păstreze, de exemplu, același design ca pe cel pe care l-au avut înainte sau au nevoie de anumite integrări cu furnizori speciali, cu care nu colaborează alți clienți Gomag.
Pentru ca Gomag să se comporte bine pentru toate aceste segmente de utilizatori… e o muncă titanică în spate și e nevoie de optimizări continue – pentru care le sunt recunoscător colegilor mei.
Din acest motiv, în 2019 am lansat Gomag Roadmap, o secțiune specială pentru clienți unde pot adăuga propuneri de dezvoltări și pot vota prioritatea cu care să fie puse în lucru. Așa că fluxul s-a îmbunătățit.
Sigur, am avut provocări și în găsirea de furnizori / parteneri pe care să ne putem baza, având în vedere faptul că peste 1000 de magazine depind de noi să fie live și să vândă. Am tot testat și suntem deschiși să creăm noi parteneriate, dacă e vorba de clienții noștri.

Ești CEO al SilkWEB de peste 14 ani, timp în care ai dezvoltat diferite produse de la platforma de educare pentru antreprenori Academia de eCommerce la podcast-ul Doza de eCommerce și acum, platforma Gomag. Ce planuri ai de viitor și care sunt următorii pași?

Vom optimiza fluxurile ce țin de platforma Gomag și vom organiza mai multe evenimente Gomag MeetUp, în mai multe orașe din țară. Chiar vrem să ne cunoaștem comunitatea personal.
Suntem în pregătire cu planul de conținut pentru platforma de educare premium Academia+ și, personal, o să îmi rezerv mai mult timp pentru podcast – până de curând am fost atât de prins cu evenimentele în toată țara încât am neglijat puțin calendarul pentru Doza de eCommerce 🙂 .
Legat de business, pentru 2020 ne-am propus să creștem numărul de clienți la 1500 și sunt convins că va crește și cifra de afaceri. Vrem ca aceste creșteri să se întâmple natural, pe măsură ce alocăm suficiente resurse încât să ne putem ocupa de noii clienți la fel de bine ca și până acum.
Am făcut, de asemenea, primii pași pentru extinderea Gomag în străinătate. Începem cu Bulgaria și Republica Moldova, și vom continua cu Polonia și Marea Britanie. Însă această extindere va fi graduală, pe măsură ce pregătim platforma pentru specificul acestor piețe.

Care e viziunea ta asupra mediului de business din România ?  

Atât de multe afaceri pot fi duse în online… și cu toate acestea, există încă foarte mulți proprietari de afaceri care nu și-au făcut nici măcar o pagina de Facebook business.
Pentru mine e imposibil să spui că faci business fără să incluzi și partea de online. Piața de eCommerce abia începe să se maturizeze, pe măsură ce antreprenorii care au deschis acum câțiva ani și-au găsit o metodă de lucru și s-au obișnuit cu întregul ecosistem, reușind să facă față giganților arhicunoscuți de care se teme toată lumea.
Cred că prea mulți oameni cu potențial încă nu au făcut primul pas într-un business propriu deoarece publicațiile și grupurile Social Media sunt pline de știri despre ce fac cei mai mari din piață și ce monopol fac ei, că nu mai e loc. 
Dar dacă ei fac monopol, de ce continuă să existe afaceri de câțiva ani, nișate, care vând constant în valoare de câteva sute de mii de lei pe lună? Prea puțini vorbesc despre jucătorii medii și mici, care acumulează experiență și rezistă pe piață.
Așa că business-urile din România mai au de învățat, educând în același timp clienții finali. 

Din experiența acumulată, ce sfaturi ai avea pentru tinerii antreprenori români?

Toate ideile tale sunt bune azi. Începe să le testezi, și alege-o mâine pe cea mai bună.
Ce vreau să spun cu asta? Diferența dintre succes și eșec în afaceri o face atenția pe care o acorzi activității de research și testare: să vezi dacă ideea ta rezolvă o problemă, răspunde unei nevoi sau dorințe a clientului sau, pur și simplu, îi face viața mai bună.
Orice idee de business este bună, în sine. Dar înainte să mergi ”all in”, să investești resurse prețioase în ea, mai întâi asigură-te că e o idee bună, profitabilă și executabilă. Nu alerga după OZN-uri și avioane (customizări și aplicații nemaivăzute), începe acum și pariază oricând pe marketing – doar cu marketing vinzi.
Odată ce ai început, scalează ce vezi că merge și testează continuu noi strategii. În definitiv, acum e cel mai simplu să fii un antreprenor.

Share Post
Written by
No comments

Sorry, the comment form is closed at this time.