Cine este Vasile Tamaș?
Tată, soț , antreprenor, coleg, contabil ,coder , marketer, visător ambițios și determinat , dornic să învețe lucruri noi , competitor permanent cu mine însuși să devin mai bun.
Cum au fost începuturile tale ca antreprenor și ce te-a determinat să îți începi propriul business?
Am avut un sigur job , pe care nu l-am considerat niciodată ca atare, mai mult ca o pasiune și o oportunitate să învăț lucruri noi, aș fi mers la lucru chiar și dacă nu m-ar fi plătit :). Altfel, întotdeauna mi-am dorit să construiesc lucruri și să contribui la rezolvarea problemelor din jurul meu ca și element esențial a ceeea ce vreau să fac în viață. Începuturile nu au fost deloc cum mi-am închipuit, cred că, să zic că a fost greu, ar fi aproape un clișeu. Faptul că am ajuns în situații practic fără ieșire , m-au împins să nu renunț și să merg mai departe, lucru esențial , uitându-mă acum în spate.
Ce este Beez? De ce online shopping?
Beez este o platformă care își dorește să aducă comerțul electronic , plățile și creditul de consum într-o singură experiență simplă pentru utilizator, cu beneficii majore pentru comercianți.
Comerțul electronic va schimba cu siguranță ireversibil piețele la nivel global, va transforma modul în care schimbăm între noi bunuri și servicii. Provocările pe care această schimbare le impune comerțului sunt uriașe, aici am văzut o oportunitate de a reconstruii serviciile financiare clasice astfel încât să aducă valoarea adăugată tuturor jucătorilor. Noua abordare sperăm să contribuie major pentru stakeholders în fața provocărilor pe care digitalizarea comerțului le presupune.
Ce challenge-uri ați avut în crearea acestui produs?
Multe :), și încă avem , drumul e lung și chiar și noi, startup fiind, trebuie să ne reinventăm permanemt pentru a putea livra un serviciu care să facă sens în piață. De la construcția unei echipe la a ne descurca fără bani , la a înțelege mai bine ce produs construim , care sunt nevoile de piață ….și lista poate continua.
Importante, din punctul meu de vedere, nu sunt atât provocările, care pot fi nenumărate și vin în diverse forme , ci abordarea pe care o ai în primul rând cu tine și echipa ta ,în a deveni mai bun, mai capabil să le gestionezi eficient în drumul tău spre obiectivele setate.
Sunteți de aproape 2 ani pe piață. Care este situația actuală a proiectului și ce planuri aveți pentru viitor?
Beez este acum activ pe piața din România și din UK, are peste 2500 de comercianți cu care lucrează și peste 150.000 de utilizatori pe care îi servește. La acest moment avem peste 6M de euro în volum de tranzacții.
În viitor vrem să ne întărim poziția în piețele pe care le avem, să lansăm produsul în cel puțîn o piață în următorul an și să ajungem la 1M de utilizatori.
Care e viziunea ta asupra mediului de business din România ?
Mediul de business din România cred că se dezvoltă rapid , dar totuși văd o mare problemă de subfinantare a companiilor mici și mijocii , absența unui mediu puternic de capital de risc face ca majoritatea companiilor la început de drum să performeze slab, să aducă puțină valoare adăugată . Accesul la finanțare limitează companiile să dezvolte produse care vin cu valoare adaugată mare în ciclul economic și mai degrabă să livreze bunuri și servicii în stagii incipiente cum ar fi materie primă , semifabricate- vezi lemn , petrol , cereale , sau închiriere de forță de muncă- vezi companii de IT care livrează forță de muncă clienților externi pentru a dezvolta produse acolo. Valoarea adăugată este încorporată în produse din alte piețe cu economii dezvoltate pierzându-se astfel contribuția pe care exploatarea resurselor locale ca și materie primă și expertiza forței de muncă ar trebui să o întoarcă înapoi în economie.
În timp, economia se va regla dar cred că fiecare dintre noi putem să contribuim la o gestionare eficientă a resursele pe care le avem în economie, în așa fel încât consumul acestora , să întoarcă valoare adăugată mare în economie.
Din experiența acumulată, ce sfaturi ai avea pentru tinerii antreprenori români?
Departe de mine gândul de a fi în poziție să dau sfaturi , eu sunt un tânăr antreprenor care mai are încă foarte multe de învățat pentru a fi în poziție să sfătuiesc pe alții. Împărtășind totuși din experiență personală , cosider că cea mai mare provocare cu care antreprenorii se confruntă , este răbdarea, deoarece mediul în care noi ca generație am crescut a fost unul care a glorificat recompensa instantanee , lucru foarte periculos pentru un antreprenor în drumul sau spre a-și realiza viziunea. Disponibilitatea de învățare și abilitatea de a atrage capital sunt iarăși lucruri care merg mână în mână și sunt esențiale de altfel, pentru succces în cariera antreprenorială.