Bine ai venit pe Romania Expose - sursa ta de știri de ultimă oră, articole, opinii și analize
 

Până la sfârșitul anului 2020, deficitul de programatori și testeri software din România ar putea ajunge la 40.000 – 50.000 de profesioniști

Software Development Academy apreciază că, până la sfârșitul anului 2020, deficitul de programatori și testeri software din România ar putea ajunge la 40.000 – 50.000 de profesioniști, numărul final depinzând de doi factori cheie – creșterea migrației profesioniștilor IT din România către piețele occidentale și rapiditatea cu care companiile antreprenoriale non-IT vor căuta să se transforme în companii orientate către tehnologie.

Acești doi factori vor fi susținuți și de realitatea că universitățile din România nu reușesc să formeze suficienți profesioniști IT anual. Potrivit studiului realizat de TalentUP comandat de SDA, universitățile românești oferă în medie 9.000 de absolvenți IT pe an, cel mai mare număr, de 1.850, provenind de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj.

Cursurile de programare care vor instrui în România 1.000 de developeri

Rolul unui trainer IT este esențial, deoarece reprezintă SDA în fața clasei de studenți, care este de obicei formată din 15-20 de studenți. Cursurile pe care aceștia le predau sunt Java, Python sau Software Tester, care se pot desfășura pe o durată între 3 și 7 luni. Toți instructorii SDA sunt selectați în baza experienței profesionale și a cunoștințelor practice, iar aceștia profesează în domeniul programării IT în paralel cu predarea cursurilor.

Vârsta medie a acestora este cuprinsă între 30 și 40 de ani. O mare parte dintre traineri se află la Cluj (29 de instructori), București (22) și Iași (20), dar există traineri în toate orașele în care SDA își desfășoară activitatea, inclusiv Craiova, Oradea, Constanța, Galați precum și Chișinău în Republica Moldova.

Având în vedere creșterea constantă a deficienței de profesioniști IT și dificultatea de a angaja și de a reține profesioniștii din acest domeniu, SDA se așteaptă ca, în anii următori, procesul de recrutare și integrare să se adapteze la realitățile pieței și în România.

Nu va mai fi eficient din punct de vedere al costurilor sau al timpului pentru departamentul de HR să concureze pentru aceiași profesioniști prezenți deja în piață, iar companiile vor fi nevoite să înceapă să caute talent IT în alte părți.

Astfel, va fi de preferat, atât în ceea ce privește resursele umane, cât și rata de retenție a angajaților, să le fie oferită angajaților actuali cu experiență non-IT posibilitatea de a învăța noi abilități într-un mediu controlat, stimulându-le astfel creativitatea și crescându-le motivația.

În plus, programele de reconversie profesională vor ajuta companiile să obțină un scor foarte ridicat în ceea ce privește imaginea lor de angajatori, arătând pieței că sunt deschise să investească în dezvoltarea abilităților angajaților săi.

Astfel, în 2020, SDA planifică introducerea unei noi linii de business în România, o colaborare B2B cu multinaționale locale care au permanent nevoie de specialiști IT dar nu reușesc să acopere această necesitate.

Share Post
Written by
No comments

Sorry, the comment form is closed at this time.