Cine este Răzvan Voica?
Am fost dintotdeauna pasionat de tehnologie și asta m-a atras în viață. Încă de când am văzut pentru prima dată un calculator (cândva prin 1987), am înțeles rapid că ne va schimba viețile.
În procesul meu de dezvoltare profesională, am parcurs întregul ciclu de la poziții de execuție tehnică până la poziții de management pentru mai multe organizații din sfera IT și chiar să fac consultanță pentru unele. De aici, a apărut și o evoluție naturală înspre abilitați de management, trend observing mentoring și Coaching.
Cum au fost începuturile tale că antreprenor și ce te-a determinat să îți începi propriul business?
Evident, mulți vor răspunde la o astfel de întrebare într-un mod clișeistic, ceea ce voi încerca să evit aici. În mod cert a fost dificil însă, nu cred că asta e cel mai notabil lucru. Am învățat rapid că elementele care reprezintă cei mai mari anxiogeni pentru mine, pot reprezenta chestiuni banale pentru alții. Așadar, complementaritatea din echipa inițială care implementează un business devine cheie. Astfel, am putut să mă concentrez mai mult pe exprimarea propriilor viziuni și competențe, în loc să mă îngrijorez că nu știu cum să fac X sau Y.
Mă consider o fire expansivă și în același timp volubilă. Nu pot să tolerez prea bine rutina și simt o nevoie permanentă de a explora. Antreprenoriatul mi-a oferit contextul perfect că să mă pot exprima profesional și iată că și în ziua de astăzi mă ține stimulat.
Ce este Școala Informală de IT? De ce IT learning?
Școala informală de IT reprezintă o exprimare naturală a unei industrii care a continuat necontenit să inoveze, să învețe, să se dezvolte și să atragă oameni cu potențial. Este o punte între profesioniștii IT cu mulți ani de experiență în rolul de mentori, care cedau mai departe din expertiza lor spre oameni cu potențial și care își doresc o astfel de carieră tehnică. Totul înspre binele companiilor care caută în permanență resursă umană calificată pentru a-și mari businessul.
Tot ce ține de IT este stimulant atât timp cât ai ocazia să ți se explice într-un mod corect, fluent și atrăgător. Din păcate sunt multe discipline din școlile pe care le-am absolvit care nu m-au atras poate din cauza lipsei de energie și de carismă a celor care le-au susținut. În Școala informală de IT, am decis să implementăm un set de bune practici ce țin de procesul de învățare care provin din zona educației alternative: crearea unui mediu accesibil și prietenos în care toată lumea să se simtă în siguranță pentru a putea asimila concepte noi, uneori abstracte și complexe.
Și iată că funcționează. Un astfel de model prinde și surprinde prin simplul fapt că unii cursanți ne spun: “-Ah, păi înțeleg! Acuma înțeleg ceea ce în urmă cu puțin timp mi se părea o chestiune total abstractă!”
Dă-ne câteva detalii despre începuturile business-ului
Discuții lungi între o mână de oameni care aveau un singur obiectiv: – Să punem mâna și să facem ceva pentru îmbunătățirea situației de nevoie de resurse umane în zona IT. Discuții care uneori au fost în contradictoriu, alteori au condus rapid la idei. Toate ar fi fost în zadar dacă nu exista între noi maturitatea de a înțelege că diferența dintre o idee și ceva palpabil o face execuția. Mă bucur că ne-am mobilizat și am executat ce ne-am propus.
Începuturile au fost pe cât de dure față de inițiatori, pe atât de palpitante în sensul bun al cuvântului.
Cea mai dură decizie pe care am luat-o atunci, a fost cea legată de selectarea cursanților. Apoi am realizat rapid că defapt implementăm o practică menită să îi protejeze pe candidații noștri de ei înșiși. Nu de puține ori, au realizat că IT-ul nu este neapărat o chestie pentru toți. Și ne-au mulțumit pentru interacțiunea obiectivă cu ei, pentru feedback-ul uneori brutal și spontan și pentru faptul că le-am “deschis ochii” pentru a nu face pași într-o direcție care nu li s-ar fi potrivit. În continuare, procesul de selecție înregistrează o rată de 40% succes din rândul totalului de candidați pe care îi avem la cursurile noastre.
Ce challenge-uri ați avut în crearea acestui produs?
Multe chestiuni le-am învățat din mers, fără să avem nici cea mai mică urmă de intuiție că se vor întâmpla la momentul inițial. Cea mai mare provocare, a fost să educăm piața despre ce înseamnă educația alternativă. Asta într-o societate în care diplomele și hârtiile oficiale încă dețin o greutate mare. De la chestiuni simple, precum diferența dintre un training și un program educațional complet, până la faptul că într-o astfel de platformă nu există cadre didactice ci vor învața direct de la profesionișți din domeniu.
Sunteți de peste 6 ani pe piață. Care sunt cele mai mari proiecte realizate și ce planuri aveți pentru viitor?
Peste 4500 de absolvenți la nivel național în cele 6 locații pe care le acoperim în prezent: Bucureșți, Iași, Cluj-Napoca, Timișoara, Brașov și Craiova, cu ajutorul a peste 120 de mentori. Mă bucur că cifrele acestea au venit natural, dictate de piața IT ca nevoi și nu neapărat din planificări manageriale interne.
Ne vom continua expansiunea atât pe orizontală, prin deschiderea de noi centre operaționale (avem în lucru Sibiu și Chișinău), dar și pe verticală cu deschiderea unui business unit axat pe deservirea nevoilor directe de upskilling în digitalizare ale companiilor din România .
Care e viziunea ta asupra mediului de business din România ?
Dacă ar fi să pun în perspectivă întreg tabloul național, declar că am o senzație dihotomică asupra ceea ce observ. Pe de-o parte, există un număr de organizații care au înțeles rapid că pot obține avantaje absolut majore și să scaleze rapid prin digitalizare și utilizarea corectă a instrumentelor software tot mai accesibile în ziua de astăzi. Pe de altă parte, există statistici îngrijorătoare care indică faptul că mai bine de jumătate din firmele din România nu au nici măcar un website (https://www.descoperă.ro/lumea-digitală/16971049-dintre-firmele-din-românia-mai-puțîn-de-jumătate-nu-au-un-website-deși-peste-85-sunt-conectate-la-internet).
Cred că evoluăm, însă evoluția este destul de lentă comparativ cu alte țări din EST-ul Europei. Expertiza de peste 20 de ani care o avem în rândul celor peste 100.000 de programatori, merge din păcate într-o pondere prea mare la export (peste 80%).
Sper ca în viitorul apropiat să continue acest trend care a apărut în ultimii 3/4 ani de încurajare a Start-Up-urilor româneșți. Evident, asta vine la pachet cu ajutorul fondurilor de investițîi, al fondurilor EU și al incubatoarelor pe care le văd tot mai active fapt care mă bucură.
Din experiența acumulată, ce sfaturi ai avea pentru tinerii antreprenori români?
Am 3 chestii simple pentru ei:
- Temporizarea unui business este mult mai importantă decât ideea unui business. Ideea se va șlefui oricum în jurul echipei și a fondatorilor, însă o proastă temporizare poate fi fatală. Începeți cu întrebarea: “-Sunt pregătiți oamenii din jurul meu pentru produsul / serviciul pe care doresc să îl duc pe piață ?”
- Încercați mai multe chestiuni și nu vă încăpățânați pe o singură chestie doar pentru că la modul subiectiv va atrage. Dacă nu merge suficient de bine, continuați să modificați produsul/serviciul/modul de prezentare. Dacă nu merge deloc, renunțați rapid fără să scufundați prea multe resurse în mod inutil
- Dacă primiți un minim de validare că merge, atunci creșteți cât de repede posibil. Toate mecanismele economice sunt arhitecturate pentru creștere continuă. Stagnarea = eșec. Companiile mari, beneficiază de tot soiul de facilitați care nu există pentru companiile mici.