Bine ai venit pe Romania Expose - sursa ta de știri de ultimă oră, articole, opinii și analize
 

George Diță, CEO WiseUP: Încă ratăm ce înseamnă să bagi un dolar acum și să scoți 100 peste 10 luni, dar ne îndreptăm foarte foarte repede în direcția asta

Cine este George Diță?

Asta cred că este cea mai dificilă întrebare pe care o poți pune cuiva, și nu cred că reușim să răspundem la ea într-o viață întreagă. Dar am să o simplific pentru a putea răspunde la ea. Profesional conduc agenția de product development WiseUp unde ocup poziția de CEO și cea de Product Director. Alături de echipa mea dezvoltăm produse software și oferim consultanță de produs pentru clienții noștrii.
În trecut am organizat acceleratoare pentru startupuri, conferințe, programe educaționale și am o pregătire de software developer cu specializare în inteligență artificială. 

Ai fost implicat în acceleratorul MVP Academy și ești co-fondatorul MVP Angels. Cum au fost începuturile tale ca antreprenor și ce te-a determinat să îți începi propriul business? 

Prima activitate antreprenorială a fost  acum mai bine de 15 ani, când împreună cu alți prieteni am început o agenție web și a fost una dintre primele inițiative profesionale. Nu mai țin minte exact care a fost motivația atunci: dar știu că observasem o nevoie pe piață de a dezvolta siteuri web pentru că România devenea din ce în ce mai conectată. Apoi am lucrat în diverse poziții în companii mari și mici: de la IBM, Vodafone, SAP până la companii mai mici că How To Web, Tech Hub și TechSoup. Întotdeauna am fost motivat de a obține rezultate și nu de forma în care se obțin ele: că este din poziția de angajat sau de antreprenor. În 2016 am hotărât să o iau din nou pe calea antreprenorială pentru că observasem o nevoie în piață: lipsa de know how și experiență în dezvoltarea de produse tech. Îmi doream să mă pot mișca mai repede și pentru asta aveam nevoie de mai mult control în decizii. Mi-am dorit mult să  construiesc o echipă de produs: și așa că am început WiseUp.

Ce este WiseUp ?

WiseUp este agenția de product development care transformă ideile în produse, rapid și eficient. Două dintre cele mai mari probleme atunci când lansezi o nouă companie sau un nou produs sunt: timpul și echipa. Trebuie să te miști repede și să ai o echipă bună. Problema este că echipele bune se formează în mult timp prin încercare și eșec: așa că lucrurile astea se bat cap în cap. Așa că am construit WiseUp care să acopere această nevoie. Ne-am specializat în realizarea de produse minime viabile (MVP-uri cum sunt cunoscute în industrie) care să acopere tot spectrul: arhitectură software, dezvoltare, QA, product management, user research și user experience.

A fost nevoie să formăm oamenii și întreaga echipă. Erau și încă sunt foarte puține companii sau echipe pe piață care au lansat mai mult de un produs de la zero, nu doar din punct de vedere al scrierii de cod, ci și din perspectiva de business și de produs. 


Acum WiseUp este compania care a prototipat și/sau lansat pe piață peste 55 de produse și servicii în industrii ca fintech, gaming, gambling, medtech, internet of things și tooluri de productivitate. 

Sunteți de peste 3 ani pe piață. Care este situația actuală a proiectului și ce planuri aveți pentru viitor?

În realitate suntem de 4 ani pe piață, dar primul an a fost un an experimental, sub acoperire ca să spun așa. Spuneam mai sus că o echipa bună se formează în timp. În ultimii ani ne-am focusat pe a construi și forma o echipa bună și a ne asigura că echipa are experiență necesară. Primii ani au fost dedicați formării profesioniștilor pe zona de user experience, user research, product management și software development. Modul în care scrii cod sau faci design pentru un produs nou este foarte diferit față de cum lucrezi la un produs deja lansat și stabil. Acum cred că avem una dintre cele mai bune echipe de produs din România. 


Planurile din viitor sunt să continuăm cu dezvoltarea de MVP-uri și produse noi alături de startupuri finanțate și clienți enterprise care inovează și să împărtășim și altora din experiență noastră. De aceea încurajez pe toți cei care se confruntă cu aceleași probleme că cele cu care ne-am confruntat noi în ultimii 3-4 ani să ne urmărească cursul nostru gratuit de inovație: https://wiseup.tech/intro-corporate-innovation-course/ 

Ce challenge-uri ați avut în crearea acestui produs?

Fiind o agenție de produs avem provocări diferite la fiecare proiect, pentru că fiecare produs pe care îl construim alături de clienții noștrii este diferit. Principala provocare cu fiecare nou client este partea de înțelegere a utilizatorului final. Începem prin desk research și apoi customer interviews cu userii produsului pentru a înțelege nevoile, contextul și beneficiile de care utilizatorul are nevoie. Acest lucru implică foarte multă testare, experiență și adaptabilitate.

O altă parte dificilă este că trebuie să transferăm acest know how și experiență clientului nostru, în timp ce o facem. Este ca și cum ai învață să conduci în timp ce construiești mașina. 
În același timp lipsa de experiență din piață locală a fost una dintre cele mai mari provocări. A fost nevoie să ne formăm colegii în timp ce și ei construiau și formau compania: Ștefan, managerul nostru de produs a făcut testare înainte, Daniel, UX designerul era pictor și Iulian QA-ul nostru era analist de cont, pregătit ca farmacist. Am construit alături de ei, mulțumită personalităților lor, skillsetul care lipsea. 

Care e viziunea ta asupra mediului de business din România ?

Și asta este o întrebare foarte grea. Viziunea pentru viitor este extrem de bună și cred că potențialul este foarte mare. Acest lucru se vede și din faptul că avem cea mai mare creștere economică din UE în ultimul deceniu. Potențialul este extrem de vizibil din afară, dar puțin vizibil pentru noi. Cred că încă gândim pe termen scurt și nu vedem pădurea de copaci. Nu avem încă tradiția de a face business, înțelegerea a ceea ce înseamnă relații pe termen lung și încă nu apreciem valoarea know how-ului. Chiar și eu mă fac vinovat de această percepție din când în când. Un prieten mi-a spus că sunt stilul „performance marketing”: bagi un dolar luna asta că să scoți doi luna viitoare, opus în a investi un dolar acum și să scoți 100 peste 10 luni. Suntem foarte buni executanți și ne-am obișnuit cu succesul incremental. Încă nu percepem valoarea know how-ului, a optimizării de processe, a trainingului și a lucrului cu specialiști. Încă ratăm ce înseamnă să bagi un dolar acum și să scoți 100 peste 10 luni, dar ne îndreptăm foarte foarte repede în direcția asta. 
Se vede deja cum companiile care investesc în educație, know how și lucru cu parteneri cu experiență, iau avant și lansează produse care își captivează și cuceresc utilizatorii.  

Din experiența acumulată, ce sfaturi ai avea pentru tinerii antreprenori români?

Dacă au posibilitatea, să își găsească un mentor și să lucreze cu un antreprenor sau un profesionist cu experiență la început. Va dura mult mai mult decât se așteaptă până să obțină success, și în antreprenoriat experiența contează mult mai mult decât în alte domenii.

Ideea de „tânăr antreprenor” dă foarte bine în articole, dar este un mit care are puțină substanță. Antreprenorii de success își încep businesul cu care reușesc la aproximativ 34 de ani (în mediană). Ceea ce au oamenii tineri între 20 și 30 de ani este extem de multă energie și ambiție care este extrem de valoroasă când face echipă cu experiența și un network bun. Așa că, să încerce lucruri pe cont propriu dar să-și caute un mentor sau un partener cu experiență. În același timp să știe că lumea este mult mai mare decât pare la prima vedere și că imaginea sau orgoliul reprezintă un miraj periculos. Să nu neglijeze imaginea lor, dar să aibă focus pe rezultate. 

Share Post
Written by
No comments

Sorry, the comment form is closed at this time.