Bine ai venit pe Romania Expose - sursa ta de știri de ultimă oră, articole, opinii și analize
 

Premiile Pulitzer: Articolele privind evaziunea fiscală a familiei Trump, cele mai înalte distincții

Pentru Jurnalism internaţional au fost premiaţi Maggie Michael, Maad al-Zikry şi Nariman El-Mofty de la Associated Press şi din echipa Reuters, cu sprijinul oferit de Wa Lone şi Kyaw Soe Oo din echipa Reuters, pentru articolele privind implicarea armatei şi a sătenilor budişti în alungarea musulmanilor rohingya din Myanmar. Reporterii Wa Lone, în vârstă de 33 de ani, şi Kyaw Soe Oo, în vârstă de 29 de ani, au fost arestaţi în decembrie 2017 şi au fost condamnaţi la şapte ani închisoare pentru că au scris despre situaţia din ţara lor. O altă serie semnată de Michael, al-Zikry şi El-Mofty a fost premiată pentru dezvăluirea atrocităţilor din războiul din Yemen, furturile de ajutoare umanitare şi folosirea copiilor soldaţi, ca şi tortura la care erau supuşi prizonierii, dar şi modul în care dronele americane au provocat morţi în rândul civililor. Finalistă a fost şi jurnalista americană de origine română Rukmini Callimachi, de la The New York Times.

Anul acesta, la secţiunea Servicii publice, a fost premiată publicaţia Sun Sentinel din Florida de Sud, pentru felul în care a relatat cauzele şi urmările atacului de la liceul Marjory Stoneman Douglas din Parkland. Seria de articole a provocat o dezbatere despre posesia de arme la nivel naţional şi a dus la schimbări în politicile locale pe acest subiect. Ziarul a scos în evidenţă practicile indulgente de la şcolile din ţinutul Broward şi ezitările poliţiştilor în intervenţia din momentul atacului, ca şi încercările oficialităţilor de a-şi ascunde insuccesul. Nominalizaţi în această categorie au mai fost ProPublica şi The Washington Post.

Pentru relatarea în regim Breaking News a fost premiată echipa de jurnalişti de la The Pittsburgh Post-Gazette, pentru informaţiile legate de moartea a 11 credincioşi în sinagoga Tree of Life. Reportajul a inclus primele cuvinte din rugăciunea morţilor în ebraică. Alte articole legate de subiect au reflectat vieţile victimelor şi experienţele cutremurătoare ale supravieţuitorilor, ca şi reacţia rapidă a angajaţilor de la serviciul de urgenţă. Nominalizate au mai fost echipele de la The Chico Enterprise-Record şi Sun Sentinel.

Pentru Jurnalism de investigaţie au fost premiaţi Matt Hamilton, Harriet Ryan şi Paul Pringle, de la The Los Angeles Times. Aceştia au publicat o serie de articole care au dezvăluit abuzurile ginecologului George Tyndall, de la Universitatea California de Sud, acuzat de molestarea sexuală a sute de studente, timp de treizeci de ani. Acuzaţiile au dus la demisia preşedintelui universităţii şi a declanşat anchete locale, statale şi federale.

Secţiunea Jurnalism analitic a fost câştigată de David Barstow, Susanne Craig şi Russ Buettner, de la The New York Times, pentru investigaţia care a durat 18 luni în legătură cu averea preşedintelui Donald Trump. Este vorba despre articolele care au dezvăluit modurile în care Trump şi familia sa au evitat plata taxelor. Finalişti au mai fost Kyra Gurney, Nicholas Nehamas, Jay Weaver şi Jim Wyss de la The Miami Herald ca şi Aaron Glanz şi Emmanuel Martinez de la Reveal/The Center for Investigative Reporting şi echipa The Washington Post.

Reportajele locale semnate de echipa de la The Advocate, din Baton Rouge, au adus premiul Pulitzer pentru investigaţia legată de legislaţia din Louisiana care permitea juraţilor să pronunţe condamnări fără să aibă un verdict unanim. Nominalizaţi au mai fost Barbara Laker, Wendy Ruderman, Dylan Purcell şi Jessica Griffin de la The Philadelphia Inquirer, Brandon Stahl, Jennifer Bjorhus, MaryJo Webster şi Renée Jones Schneider de la Star Tribune of Minneapolis.

Premiul pentru Jurnalism local a fost câştigat de echipa de la The Wall Street Journal, pentru povestea femeilor plătite pentru a păstra tăcerea după ce au susţinut că au întreţinut relaţii sexuale cu Donald J. Trump. Finaliste au mai fost echipele Associated Press, The New York Times cu colaborarea britanicei Carole Cadwallad de la The Guardian/The Observer.

Pentru Cronică a fost premiată Hannah Dreier, de la ProPublica, pentru abordarea problemelor cu care se confruntă imigranţii din Salvador în Statele Unite, într-o serie de articole publicate de The New York Times Magazine, Newsday şi The New York Magazine. Finalişti au mai fost Deanna Pan şi Jennifer Berry Hawes de la The Post and Courier, din Charleston, şi Elizabeth Bruenig de la The Washington Post.

Pentru Comentariu a fost premiat Tony Messenger, de la The St. Louis Post-Dispatch.

Au mai fost premiaţi cu Pulitzer, pentru Critică, Carlos Lozada de la The Washington Post, pentru Editorial, Brent Staples de la The New York Times, pentru Caricatură Editorială, Darrin Bell. Premiul pentru Fotografie Breaking News a mers la echipa de fotojurnalişti de la Reuters, distincţia pentru Fotoreportaj a ajuns la Lorenzo Tugnoli de la The Washington Post.

Au fost acordate şi premiile Pulitzer pentru Arte. Astfel, premiul pentru Ficţiune a fost atribuit volumului „The Overstory”, de Richard Powers (W.W. Norton), care a câştigat în faţa finalistelor „The Great Believers”, de Rebecca Makkai (Viking Books), şi „There There”, de Tommy Orange (Alfred A. Knopf).

Premiul Pulitzer pentru Teatru a fost acordat textului „Fairview”, de Jackie Sibblies Drury, piesă câştigătoare în faţa „Dance Nation”, de Claire Barron, şi „What the Constitution Means to Me”, de Heidi Schreck.

Volumul „Frederick Douglass: Prophet of Freedom”, de David W. Blight, a câştigat premiul Pulitzer pentru Istorie, iar pentru Biografie a fost premiat „The New Negro: The Life of Alain Locke”, de Jeffrey C. Stewart (Oxford University Press).

Pentru Poezie a fost premiat volumul „Be With” de Forrest Gander (New Directions).

Ajunse la cea de-a 103-a ediţie, prestigioasele premii Pulitzer sunt oferite în semn de recunoaştere jurnaliştilor, scriitorilor, artiştilor şi muzicienilor din toate domeniile – de la ştiri la desene animate, de la ficţiune şi literatură la teatru – din Statele Unite ale Americii. Distincţia a fost înfiinţată în 1917. În prezent, fiecare premiu este însoţit de suma de 15.000 de dolari.

Premiile Pulitzer sunt cele mai respectabile distincţii din jurnalismul american şi pot aduce atenţia şi recunoaşterea de care au nevoie ziarele şi site-urile care suferă de pe urma presiunilor economice şi a constrângerilor bugetare.

Sursa: mediafax.ro

Share Post
Written by
No comments

Sorry, the comment form is closed at this time.